Барометр Ризик ядерної катастрофи в Європі зростає

Ризик ядерної катастрофи в Європі зростає

Просмотров: 295
3 Серпня 2022, 09:24

Російська Федерація загрожує сьогодні міжнародній безпеці, вдаючись до атак на ядерні об’єкти, розташовані на території України. 

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький на заході “Ситуація з ядерною безпекою в Україні: загрози міжнародній безпеці у зв’язку із захопленням ядерних об’єктів російською федерацією”, що відбувся в ООН.

Захід відбувся в межах конференції, присвяченої Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

– Від самого початку російської війни збройні сили РФ завдають невибіркових ударів по інфраструктурі України, включно з критично важливими об’єктами, створюючи тим самим безпрецедентні ядерні загрози для нашої країни та далеко за її межами, – сказав Точицький.

За його словами, “Москва поводиться як мавпа з ядерною гранатою”, а світова спільнота є свідком того, як виникає ядерний тероризм, спонсорований державою, що володіє ядерною зброєю – Російською Федерацією.

Український дипломат констатував, що повномасштабне російське вторгнення показало нездатність міжнародних організацій дати адекватну відповідь на нові виклики і ядерні ризики, пов’язані з війною. Зокрема, МАГАТЕ досі не розробило плану дій на випадок, якщо атомна електростанція опиниться під обстрілом.

Точицький розповів про “варварські напади” на Чорнобильську АЕС та на найбільшу в Європі атомну електростанцію в Енергодарі.

– Вперше в історії цивільні ядерні об’єкти стали фактором тактики ведення війни, – зазначив він, зауваживши, що РФ використовує ядерні об’єкти в Україні як плацдарм для атак на українські військові та цивільні об’єкти, а також як склади для боєприпасів.

– Термін “загроза” став домінуючим у процесі розгляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, – додав Точицький. – Ризик великої техногенної ядерної катастрофи в Європі зростає. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]