Барометр Китайські державні медіа активно поширюють російську дезінформацію про війну в Україні

Китайські державні медіа активно поширюють російську дезінформацію про війну в Україні

Просмотров: 427
29 Липня 2022, 14:06

Дезінформація щодо українського «нацизму» масово поширюється в урядових ЗМІ та через мережі урядових акаунтах в соціальних мережах які націлені на сам Китай, Тайвань та китайську ліаспору по всьому світу. Цьому сприяють тісні зв’язки та офіціні домовленості між державними ЗМІ Росії та Китаю, а також жорсткий контроль Пекіну за інформацією в інтернеті.

Аналітики проєкту Doublethink Lab (DTL), які з середини лютого до кінця березня проводили моніторинг китайських державних медіа та соціальних мереж виявили, що китайські джерела використовували та поширювали російську дезінформацію про Україну, як-от часто повторюваний наратив про те, що в Україні діють «нацисти», а російським військовим доручено провести спеціальну операцію з її «денацифікації».

Крім того, китайські розповсюджувачі дезінформації прив’язують російську версію українського «нацизму» до протестів у Гонконзі. Намагаючись таким чином викликати в китайських читачів негативне ставлення до України, бо українське прагнення жити в демократичному суспільстві це начебто «втручанням іноземних сил у внутрішні справи» інших держав (факт того, що е що Росія і Україна різні держави замовчується).

Слова про “втручання” це стандартний аргумент, яким послуговуються китайські політики, відповідаючи на будь-яку критику, що привертає увагу до стану прав людини в КНР, геноциду в Сіньцзяні чи до насильства в Тибеті та Гонконзі. Крім того, ці неправдиві новини ставлять під сумнів міжнародні оборонні альянси (як-от НАТО), які, на думку росіян та китайців, є глобальною загрозою, і підживлюють антизахідні та антиамериканські настрої серед китайців.

Через російсько-українську війну Китай опинився в складному становищі, у якому мусить вибирати між підтримкою свого головного союзника — Росії — та уникненням санкцій, які були б накладені на нього іншими країнами в разі військової допомоги Москві, або при спробі допомогти їй обходити санкції.

І саме про це нагадали Пекіну в перший день квітня європейські лідери під час відеосаміту ЄС – Китай.

Згідно з офіційними заявами, Китай займає щодо війни в Україні нейтральну позицію та спонукає обидві сторони конфлікту до мирних переговорів, у яких міг би сам потенційно відігравати роль посередника. Але реальність є цілком іншою.

Буквально за кілька тижнів до початку вторгнення в Україну генеральний секретар Сі Цзіньпін і президент Росії Путін підписали так звану Олімпійську декларацію, яка однозначно підтверджує взаємну підтримку обох великих держав у всіх сферах діяльності.

Відображенням такої взаємної підтримки є також формування медійного образу українського конфлікту в Китаї. Офіційні ЗМІ Китаю від початку не називали російське вторгнення вторгненням, описуючи його як конфлікт, спровокований і керований США й НАТО.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]