Барометр ПЦУ просить позбавити Кирила престолу патріарха

ПЦУ просить позбавити Кирила престолу патріарха

Просмотров: 325
29 Липня 2022, 08:27

Синод ПЦУ закликає всесвітнього патріарха Варфоломія визнати ідеологію “російського світу” єретичною, а главу РПЦ патріарха Кирила – розкольником з подальшим позбавленням його права обіймати патріарший престол.

ПЦУ просить позбавити Кирила престолу патріарха

Про це йдеться у  листі Синоду ПЦУ від 27 липня.

Від імені архієреїв нашої церкви та численних жертв війни Росії проти України, яку патріарх Московський відкрито та однозначно публічно схвалює та підтримує, звертаємось до Вашої Всесвятості та предстоятелів помісних православних церков з проханням:

  • засудити доктрину “російського світу” та визнати її єретичною;
  • кваліфікувати дії патріарха Кирила на канонічній території Олександрійського патріархату як схизматичні;
  • позбавити Кирила Гундяєва права обіймати Московський патріарший престол.

Синод ПЦУ зазначив, що єдиними реальними досягненнями Гундяєва стали “концентрація влади в руках однієї людини за повної деградації реальної церковної соборності та повна залежність церкви від російської держави”.

Зазначається, що 15 березня було опубліковано декларацію про “російський світ”, під якою підписалося до тисячі православних богословів.

У цій декларації наголошено, що “російський світ” – це неправославна, єретична доктрина, близька до вчення етнофілетизму.

“Ми відкидаємо брехню “російського світу” і ганебні дії російської влади про рішення війни проти України, викликаної цим мерзенним вченням, яке не має виправдання – за потурання Російської Православної Церкви, як дії глибоко не-православної, не-християнської”, – сказано в повідомленні .

Синод ПЦУ також хоче звернути увагу патріарха Варфоломія на інший єретичний аспект доктрини “російського світу” – йдеться про заперечення прав народів на історичне самовизначення чи історичний фаталізм, властивий доктрині “російського світу” в інтерпретації патріарха Кирила.

Повідомляється, що, згідно з міфологічною історичною концепцією Кирила, росіяни, українці та білоруси нібито належать до спільної цивілізації “російського світу” і як такі не мають морального права на подальше історичне самовизначення.

Зроблений у минулому вибір нібито довічно зобов’язує їх бути частиною російського світу або російської держави.

У ПЦУ вважають, що заперечення свободи цілих народів поєднується у світогляді Кирила та його однодумців з расистською за своїм духом теорії, згідно з якою Росія та “російський світ” є чимось принципово кращим і вищим за інші народи, а історичні сусіди Росії — українці та білоруси мають право існування і майбутнє виключно як частина російської дійсності.

Ця расистська концепція, яка поділяє народи та держави на “справжні” та “штучні”, намагається заперечувати право народу України на автокефалію та власне держбуття.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]