Барометр На Александровской ГЭС вперые проводят капремонт блочного трансформатора

На Александровской ГЭС вперые проводят капремонт блочного трансформатора

Просмотров: 439
9 Вересня 2021, 14:25

На Олександрівській ГЕС (ОГЕС) вперше виконують капітальний ремонт блочного трансформатора. Його проводять паралельно з планово-попереджувальними ремонтами (ППР) на гідроагрегатах.

Ремонтні роботи на агрегатах Олександрівської ГЕС традиційно планують на наймаловодніші місяці – серпень та вересень.

Цього разу планово-попереджувальний ремонт (ППР) розпочали з першого агрегату і за 17 діб встигли виконати всі заплановані операції – перевірку стану сегментів усіх напрямних і опорного підшипників гідроагрегату, шабрування напрямних підшипників генератора, очищення мастила та всіх трубопроводів системи охолодження і ін.

Начальник ОГЕС Богдан Солтановський каже, що строки ремонтної кампанії досить стислі, графік – щільний, тож до виконання робіт долучено чимало підрядчиків – ПРАТ «Юженергобуд», ПАТ «ДніпроСГЕМ», ПРАТ «Енергопромбуд», ТОВ «Смарт Енерджі». На другому гідроагрегаті ремонтні роботи будуть проводитись за аналогією з першим, розпочнуться вони 10 вересня.

Що стосується блочного трансформатора гідроелектростанції, то він відпрацював вже 25 років, і за цей час вперше став на капітальний ремонт. У 2019 році фахівці ПАТ «Запоріжтрансформатор» провели обстеження устаткування, визначили можливі дефекти та надали рекомендації стосовно їх усунення.

– «Під час капітального ремонту замінять усі гумотехнічні елементи, які вже виробили свій експлуатаційний ресурс, виконають ревізію важливих вузлів, протяжку елементів активної частини блочного трансформатора. І ще мінімум 20 років до цього питання повертатися не доведеться», – підкреслив очільник Олександрівської ГЕС.

ППР на гідроелектростанції за графіком має завершитися за два тижні. З 18 вересня планують розпочати випробовування агрегатів, а після – під’єднати їх до енергомережі.

Водності річки для несення навантаження вистачає. Гідроенергетики також зазначають, що вперше за кілька років влітку їм не довелось виводити агрегати у вимушений резерв через дефіцит води у Південному Бузі.

Обладнання працювало весь час, хоч і на «мінімалках». Завдяки цьому за 8 місяців 2021 року Олександрівська ГЕС виробила електроенергії більше, ніж за аналогічний період торік: 22 млн кВт·год проти майже 14 млн кВт·год у 2020-му.

Додатково

Олександрівська ГЕС і Ташлицька ГАЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей.На нинішньому етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС. Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]