Барометр Лабораторию ЦВКХ и ТИ ЮУ АЭС признали лучшей в “Энергоатоме”

Лабораторию ЦВКХ и ТИ ЮУ АЭС признали лучшей в “Энергоатоме”

Просмотров: 768
8 Липня 2021, 14:09

Лабораторію водовідведення цеху водо-каналізаційного господарства та теплових мереж (ЦВКГ та ТМ) ВП ЮУАЕС визнано кращою серед хіміко-аналітичних лабораторій Енергоатома за 2020 рік.

Починаючи з 2007 року в НАЕК «Енергоатом» проводиться перевірка точності результатів у вимірювальних лабораторіях відокремлених підрозділів АЕС. Як засіб об’єктивної оцінки вимірювань використовується міжлабораторне порівняння результатів.

У такому своєрідному змаганні в 2020 році взяли участь 14 хіміко-аналітичних та 4 промислово-санітарні лабораторії всіх українських АЕС.

– «У програму міжлабораторного контролю входить виконання вимірювання концентрації різних речовин у так званих темних шифрованих пробах, які приходять до нас згідно з договором з Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, що знаходиться в м. Харків. Нам вдалося цього разу виконати визначення з мінімальними погрішностями. Такому результату передувала велика попередня робота», –розповіла начальник лабораторії водовідведення ВП ЮУАЕС Ольга Баженова.

Лабораторія контролює процес очищення стічних вод, які надходять переважно з м. Южноукраїнськ, на всіх його етапах. Для проведення аналізів розроблено відповідний регламент.

– «Кожного дня ми контролюємо вміст кисню в аеротенках, активного мулу, який бере участь у процесі очищення стічних вод, його стан. Згідно зі спеціальною програмою у нас виконується контроль хімічних компонентів, які знаходяться в стічних водах,–пояснює очільниця лабораторії. – Три рази на тиждень (вівторок-четвер-субота) відбираємо проби з первинних та вторинних відстійників і  виконуємо контроль якості очищення».

Фахівці кажуть, що ефективність очищення побутової каналізації майже стовідсоткова. Якщо в р. Південний Буг показник лактозопозитивної кишкової палички досягає тисячі одиниць КУО на один кубічний дециметр, то в останньому ставку очисних споруд, з якого очищені стоки скидають у Ташлицьку водойму-охолоджувач, фіксують приблизно 500 одиниць ЛКП на дм³.

– «Ми очищуємо стоки практично на 97% за бактеріологічними показниками, а десь 3% знезаражуємо гіпохлоритом натрію. Починаючи з 2011 року ми відмовились від хлору. Гіпохлорит натрію маємо можливість виробляти безпосередньо на дільниці», – розповів начальник цеху водо-каналізаційного господарства та теплових мереж ВП ЮУАЕС Віктор Ємельянов.

Для того, щоб мати право виконувати аналізи, лабораторії проходять обов’язкову переатестацію – підтверджують свою компетентність на право виконання вимірювань у сфері метрологічного нагляду.

Для цього має бути чимало відповідностей: належні умови праці, повірені засоби вимірювальної техніки, наявність і працездатність допоміжного обладнання, забезпеченість нормативними документами, хімічними реактивами.

Але головний чинник – це персонал, який уміє виконувати аналізи з необхідною точністю. І керівник цеху, і очільниця лабораторії в один голос запевнили, що з цією складовою все добре: колектив злагоджений і виконує поставлені завдання якісно.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]