Барометр Южноукраинские атомщики учились спасать жизни

Южноукраинские атомщики учились спасать жизни

Просмотров: 693
27 Травня 2021, 08:37

З 17 по 23 травня в Южноукраїнську проходило онлайн-навчання з надання кваліфікованої першої допомоги для майбутніх мальтійських рятувальників.

Участь у них брало десятеро добровольців. Їх переважна більшість – працівники Южно-Української АЕС.

Представники атомної станції до лав рятувальників-волонтерів вступили нещодавно. Не так давно вони також увійшли до складу третьої ланки аварійної групи медичної служби Южно-Української АЕС.

Вони кажуть, це не перше їх навчання із професійними інструкторами. Однак, нинішнє відрізняється обсягом знань. Окрім того, такі тренування зміцнюють та згуртовують людей, а злагоджені дії є одним з найважливіших факторів у випадку надзвичайної ситуації.

– «Що роблять люди, коли бачать непритомного? Вони або панікують, або намагаються допомогти, однак не знають як правильно. Тому, зазвичай, усі викликають медичну допомогу і чекають на її приїзд. Це все займає певний час і може вартувати постраждалому життя. У процесі навчання готують рятувальників-волонтерів, які знають, як діяти у час до приїзду професійних медиків», – каже методист навчально-тренувального центру ЮУАЕС Алла Падалка. 

– «Окрім необхідних навичок з надання домедичної допомоги, навчання дає нам досвід роботи в команді. У нас є формальний лідер, але кожен із нас у той же час виступає лідером особисто. Однак, героїзм окремої людини не може врятувати життя. У надзвичайній ситуації життя врятує лише злагоджена робота команди», – додає провідний інженер-технолог служби модернізації та реконструкції ЮУАЕС Ян Ладиненко.

Волонтери вчилися щоденно по 8 годин. Знання та навички з кваліфікованої першої допомоги надавалися за сертифікованою програмою Євросоюзу. Навчання проводилося онлайн. На зум-зв’язку із польськими інструкторами, окрім місцевих волонтерів, були добровольці з Вараша, Кам’янець-Подільського, Івано-Франківська, Маріуполя, Кам’янського.

Захід проводився в рамках проєкту «Збільшення можливостей самодопомоги громад та їхньої опірності у надзвичайних ситуаціях». Допомогу у його реалізації надають благодійний фонд Renovabis та Мальтійська служба Івано-Франківська.

Навчальний процес, запропонований інструкторами з Польщі, складався з теоретичної і практичної частин. Усі рятувальницькі навички слухачі курсів відпрацьовували із застосуванням сучасного обладнання: кисневого балона, спинальної дошки, мішка Амбу, дефібрилятора.

Якість виконаних реанімаційних дій оцінювалася за допомогою спеціальної програми, а по закінченні тренування на учасників чекав іспит. За його результатами слухачам курсів буде вручено сертифікати, що підтверджують набуті знання та вміння.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]