Барометр На Южно-Украинской АЭС избрали нового главу подразделения «УкрЯТ»

На Южно-Украинской АЭС избрали нового главу подразделения «УкрЯТ»

Просмотров: 4587
4 Травня 2021, 11:41

У відокремленому підрозділі громадської організації «Українське ядерне товариство» (ВП ГО «УкрЯТ») у м. Южноукраїнськ відбулась звітно-виборча конференція. Організація нині налічує 640 членів, переважна більшість яких є працівниками Южно-Української АЕС. Нині у відокремленому підрозділі «УкрЯТ» діють 11 осередків і ведеться робота за 7 напрямками.

Враховуючи карантинні обмеження, на зібрання було запрошено до 50 осіб. Його учасники заслухали звіт про результати роботи ГО «УкрЯТ» в м. Южноукраїнськ впродовж 2019-2020 рр., проголосували за нові кандидатури голови та заступників організації, а також за кандидатів у члени правління та делегатів конференції всеукраїнської організації УкрЯТ.

Конференція є вищим керівним органом ГО «УкрЯТ» і скликається Правлінням один раз на два роки, отже, звітував заступник голови ради відокремленого підрозділу Валерій Кичак про діяльність організації впродовж 2019-го і 2020-го років.

Ці два роки відрізнялись один від одного кардинально: 2020-го через карантинні обмеження масові заходи не проводились, тож повноцінно члени громадської організації попрацювали лише у 2019 році. Та, незважаючи на пандемію, 2020 рік для ВП ГО «УкрЯТ» теж відзначився деякими оригінальними проєктами.

2019 рік розпочався для членів організації участю в інформаційно-просвітницькому проєкті «Nuclear Education». Вони провели екскурсію для старшокласників – учасників проєкту – підрозділами Южно-Української АЕС. Традиційно ГО «УкрЯТ» стала організатором щорічного конкурсу рефератів серед учнівської молоді «Ядерна енергія і світ».

– «Значна кількість просвітницьких заходів, де ми знайомимо школярів і студентів з ядерною енергетикою, проходить під егідою Українського ядерного товариства, – зазначив заступник голови ради ВП ГО «УкрЯТ» Валерій Кичак. – Активісти нашої організації усі залучаються до цієї роботи».

Нагадав доповідач і про екологічний захід «ЧистоФест», співорганізатором і спонсором якого є відокремлений підрозділ ГО «Українське ядерне товариство» в Южноукраїнську. У травні 2019 року прибрали територію оглядового майданчика на скелі Пугач. На жаль, у 2020-му через карантинні обмеження, а саме – заборону масових заходів, цю традицію було тимчасово припинено.

У червні 2019 року представники науково-просвітницького напрямку УкрЯТ зібралися на V Молодіжний форум у місті-супутнику Хмельницької АЕС Нетішині, на якому побували і члени южноукраїнського відокремленого підрозділу організації. Того ж літа представники ВП ГО «УкрЯТ» ініціювали та організували фотоконкурс «Чарівне літо» і запропонували працівникам Южно-Української АЕС поділитися своїми найяскравішими враженнями.

Найбільш визначною і водночас історичною подією 2019 року заступник голови ради ВП ГО «УкрЯТ» Валерій Кичак назвав громадські слухання з продовження строку експлуатації третього енергоблока Южно-Української АЕС, у яких взяли участь активісти і 

члени організації. Вдалося членам ВП ГО «УкрЯТ» у 2019 році придбати для Палацу культури «Енергетик» світло-звукове обладнання.

Попри всі обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, 2020 року вдалою була діяльність з науково-просвітницького напрямку. Фахівці «Українського ядерного товариства» розробили і виготовили комплекти стендів з основ ядерної фізики, які члени южноукраїнського відокремленого підрозділу передали до міських шкіл і гімназії.

Реалізовано ідею лідера науково-просвітницького напрямку роботи УкрЯТ Олега Іщенка. Наприкінці року вийшла друком збірка кращих наукових доповідей, які молоді працівники енергокомплексу захищали в рамках відповідного конкурсу на станційному та галузевому рівнях.Екземпляри передали у школи, профільні вищі навчальні заклади, а також у бібліотеки вишів.

– «Якщо аналізувати роботу організації за чотирирічний період, то можна визначити дві найбільш визначні події. Це – книга авторства голови Южноукраїнського підрозділу організації «УкрЯТ» Георгія Распопіна «Кваліфікація ядерного палива. 20 років шляху» і збірка кращих наукових доповідей молодих працівників Южно-Української АЕС. Ці видання знаходяться не тільки у шкільних бібліотеках Южноукраїнської ОТГ, а й у бібліотеках профільних вишів України», – резюмував заступник голови ради ВП ГО «УкрЯТ» Валерій Кичак.

Заступник генерального директора з якості й управління Володимир Богатчук подякував членам організації за плідну роботу і побажав її учасникам активно долучатись до розробки і освоєння нових ядерних проєктів.

У другій частині засідання новим головою відокремленого підрозділу  ГО «УкрЯТ» в м. Южноукраїнськ одноголосно було обрано провідного інженера з управління реактором Южно-Української АЕС, кандидата технічних наук і лідера науково-просвітницького напрямку ВП ГО «УкрЯТ» Олега Іщенка.

Його заступниками – активістів організації Олену Вторую і Олександра Жебета.

Також більшістю голосів були затверджені керівники напрямків діяльності організації. До семи вже існуючих напрямків було додано ще один – «робота з молоддю», яку очолив головний фахівець служби аналізу безпеки ЮУАЕС Дмитро Твердохліб.

«Маючи людський потенціал, ми повинні використати його, аби щось покращити у житті нашого міста-супутника, атомної станції і галузі в цілому, бо за нас цього ніхто не зробить», – завершив конференцію новообраний голова ВП ГО «УкрЯТ» у м. Южноукраїнськ Олег Іщенко.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]