Барометр Медики догорают как свечки: заведующая Южноукраинской инфекционной больницы рассказала подробности

Медики догорают как свечки: заведующая Южноукраинской инфекционной больницы рассказала подробности

Просмотров: 5773
9 Квітня 2021, 11:19

Третя хвиля пандемії COVID-19 виявилася найважчою, кажуть лікарі. Через те, що вірус мутує та «молодшає», з ним стало складніше боротися. У Южноукраїнську ситуація також загострюється: хворих стає все більше, а медики вже геть виснажені.

Зоя Нечитайло

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал «Барометр».

Про наболіле розповіла завідувачка інфекційного відділення Зоя Нечитайло.

З COVID-19 боротися стало складніше

Зоє Віталіївно, чому третя хвиля епідемії виявилася найважчою, адже медики вже мають досвід лікування цієї недуги?

– Ми вже цілий рік в умовах епідемії COVID-19. Маємо навики і трохи знаємо, як поводити себе з цим вірусом. Чого я кажу, що трохи? Бо він двічі на тиждень мутує. Наприклад, на заході країни коронавірус не такий, як на сході. У кожному регіоні свої клінічні значення, але основна картина однакова. Практика доводить, що саме третя хвиля найважча, бо багато важких хворих. Але є моменти, які абсолютно не залежать від медицини. Були такі випадки, коли у пацієнта вже пройшов пік захворювання, він майже одужав, але раптом настала смерть. Це стається через тромбоз. Навіть при глибокому вдиху тромб може обірватися. Я не можу передати словами, що відчуваю в цей час. Дуже важко.

«Інфекційка» переповнена хворими

Скільки ліжок зайнято станом на 5 квітня, в «інфекційці»?

– Два поверхи інфекційного відділення розраховані на 30 ліжко-місць, але довелося збільшити їхню кількість. На сьогоднішній день у нас лікуються 44 особи, з них 12 на концентраторах (це апарат, який фільтрує повітря в боксі, зволожує його та подає людині для дихання). Двох пацієнтів потрібно вже переводити до реанімації, але там немає місць.

За яким принципом розподіляють хворих до інфекційного чи ковідного відділень?

– Де є місце, туди і направляють хворих. Але до нас частіше приходять люди з кишковими розладами та з непідтвердженим діагнозом COVID-19, яким потрібне обстеження. У ковідне відділення, яке на 5 поверсі лікарні поліклініки, беруть із підтвердженим діагнозом коронавірусу та хворих у важкому стані. Там централізоване постачання кисню, поряд – реанімація.

Діти зараз частіше хворіють на ковід?

– Взагалі вірус значно «помолодшав». Тепер він уражає багато людей від 30 років. Дітей у інфекційному відділенні з початку року лікувалося всього шестеро. У них був середній ступінь важкості захворювання. Але вкотре хочу наголосити, що діти переважно є носіями хвороби. Самі вони при цьому навіть не відчувають симптомів. Тому закликаю дорослих, щоб вони слідкували за своїми улюбленими чадами, які зараз під час локдауну навчаються вдома, та не дозволяли їм перебувати в місцях великого скупчення людей. Краще прогулятися всією сім’єю парком, берегом річки. Дихайте свіжим повітрям та укріплюйте імунітет – це безпечно та корисно для здоров’я.

Лікарі мають діяти швидко

Чи достатньо фінансується лікування з державного бюджету? Препаратів вистачає?

– На сьогоднішній день є проблема з медичними препаратами. Розумієте, в нас така країна, коли з «великої» трибуни говорять одне, а насправді відбувається зовсім інше. От наприклад, безкоштовним лікуванням передбачаються препарати, які занесені до списку у протоколі. А там зазначено, що на першому місці противірусне лікування – це препарат «Ремдесивір». У нас у лікарні він закінчився. У аптеках його немає. Отримують «Ремдесивір» в основному великі ковідні лікарні обласного значення. Родичі деяких пацієнтів якимось чином домовляються через інтернет та дістають цей препарат. А що робити бабулькам і дідулькам, які не можуть його придбати за власні кошти через високу вартість? У протоколі також написано, що антибіотики призначати за потреби. Але, щоб визначити цю потребу, необхідні спеціальні аналізи. Їх робить тільки приватна лабораторія. Це також значні кошти для пацієнтів. Але навіть якби хворий хотів піти і здати такий аналіз, я не можу його випустити з відділення. У нас не налагоджений механізм співпраці між лікарнею та приватною лабораторією. У реанімаційне відділення вже закупили спеціальний апарат для таких аналізів. Проблема є і з бакпосівами кишкової мікрофлори. Наша санстанція вже не виконує такі послуги. Але це можна зробити у приватній лабораторії. Чекати – 10 днів. За цей час людина може й померти. Тому ми змушені приймати рішення, опираючись на знання та досвід, адже діяти потрібно миттєво, без зволікань. Користуючись можливістю, хочу звернути увагу всіх хворих: якщо ви захворіли, не потрібно одразу приймати антибіотики вдома за порадою сусідів чи родичів або з власної ініціативи. Антибіотики має призначати тільки спеціаліст після підтвердження пневмонії – це на 5-6 добу хвороби. Я знаю, що багато лікарів первинної ланки призначають антибіотики з перших днів, але – це помилка.

Медперсонал не витримує такого навантаження

У інфекційному відділенні укомплектований штат?

– Так, майже. За рік у нас змінився склад середніх медсестер. Лише дві залишилися наших, «інфекційних», всі інші – молоді дівчатка після медичного коледжу. На даний момент вакантними є дві посади медсестер. Днями беремо «манюню» медсестричку. Чому я так її називаю? Бо вона невеличка на зріст і тільки-но у січні закінчила навчання. Дівчатка дуже стараються, але на двох лікарів та старшу медсестру навантаження суттєво зросло. Ми ж мусимо їх навчати та постійно контролювати. Тобто, виконуємо свою функцію та допомагаємо молодим. Дуже важко. Взагалі за період епідемії медицина втомилася. Всі знесилені: лікарі, медсестри, санітарки. Але якщо молодший персонал звільняється, то на їхнє місце швидко знайдуться охочі. А якщо підуть з роботи медсестри та лікарі, то рятувати хворих вже не буде кому!

Чому звільняється медперсонал?

– В основному йдуть через те, що їм морально й фізично важко працювати. Часто наші пацієнти забувають, що ми також люди: кричать на нас, нецензурно лаються. У медиків опускаються руки. Потрібен певний час, щоб знайти в собі сили та йти далі надавати допомогу хворим. Я звертаюся з великим проханням до пацієнтів, які перебувають у нас на лікуванні: будьте стриманішими, будь ласка! Ми, лікарі, розуміємо, що цей вірус дуже підступний. Він діє на психічну систему, вражає клітини мозку та викликає панічні атаки, істерики, агресію. Але, повірте, ми робимо все можливе, щоб полегшити ваш стан та вилікувати вас.

Заспокійливе для пацієнтів та тренінг для медиків

Як вирішуєте проблему емоційних сплесків у пацієнтів і в медперсоналу?

– Хворим призначаємо заспокійливі, снодійні. Інколи доводиться розмовляти з ними суворим голосом, інколи – лагідним. До деяких пацієнтів викликаємо психіатра. Були такі, які після подолання ковіду поїхали лікуватися в Миколаївську психіатричну клініку. З персоналом я постійно проводжу навчання. Пояснюю, чому так поводяться пацієнти та налаштовую на те, щоб вони якнайменше переймалися через це. Але і у медиків бувають нервові зриви. Страждають не тільки працівники інфекційного відділення, а й в інших, де є великий потік хворих: у терапії, реанімації, ковідному відділенні. Я впевнена, що і в первинній ланці лікарі також мають подібні проблеми. Розумієте, ми вичерпуємо свій потенціал. Словами не можна переказати, це потрібно відчути на собі. Нас можна порівняти зі свічкою, яка вже догорає. Вічно горіти на благо когось неможливо, бо для себе вже нічого не залишається. Що ми даємо своїм рідним: дітям, чоловікам, батькам? Порожнечу. Наболіло….

Медики не отримують обіцяні надбавки

Ви отримуєте так звану ковідну надбавку до заробітної плати?

– Так, отримуємо, але не 300%, як обіцяла влада. Я неодноразово порушувала це питання, але в постанові КМУ чітко написано, що до 300%, а значить це може бути будь-яка цифра в цих межах. Яка саме, вирішує керівництво лікарні.

Персонал і Ви особисто хворіли на коронавірус? Чи вакцинувалися вже?

– Так, я хворіла в грудні. Майже весь персонал також перехворів, крім медсестер у процедурних кабінетах, які прийшли до нас у січні. Вакцинацію ще не робили, бо маємо імунітет. Але плануємо щеплюватися найближчим часом, після проходження аналізу на імуноглобулін Ig G (визначення рівня імунного захисту після хвороби).

Чекаєте, коли відремонтують третій поверх відділення?

– З нетерпінням чекаємо. Благодійник, який виконує роботи, врахував геть усе та вирішив повністю замінити старе на нове: комунікації, освітлення, двері, вікна. Для пацієнтів готуються бокси, які оздоблені кахлем, з сучасними умовами: класними душовими кабінками та новими меблями. Поверх буде обладнаний поручнями для зручного пересування хворих. Там буде централізована подача кисню. Для мене – це мрія двадцяти останніх років.

Пані Зоє, що б Ви ще хотіли сказати нашим читачам?

– На жаль, у людей двояке ставлення до пандемії. Ті, хто не хворів особисто, вважають, що це просто міф. Вони думають, що лікарі ставлять діагноз COVID-19, щоб отримати надбавку до зарплати. Особливо в соцмережах можна спостерігати багато критики та негативного ставлення до медиків. Але ми намагаємося всіх вилікувати та врятувати високою ціною свого здоров’я. Медичних працівників потрібно берегти!

Источник ЮжкаNEWS.City.

Швидкий кредит на картку з поганою кредитною історією, без довідок, без дзвінків і без фото.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]