Барометр Ташлыкская ГАЭС отработала год в условиях балансирующего рынка электроэнергии

Ташлыкская ГАЭС отработала год в условиях балансирующего рынка электроэнергии

Просмотров: 324
9 Березня 2021, 09:13

13 березня виповниться рік відтоді, як Ташлицьку ГАЕС, що входить до складу Южно-Українського енергокомплексу, було вперше виведено на балансуючий ринок електроенергії*.

До договору про участь у балансуючому ринку державне підприємство НАЕК «Енергоатом», складовою якого є Южно-Український енергетичний комплекс приєдналось 2 березня 2020 року.

Першу заявку на розвантаження енергосистеми шляхом увімкнення Ташлицької ГАЕС у режимі енергоспоживання (режим насоса) було акцептовано** 13 березня 2020 року  в період з 2-ї до 3-ї години. Першу заявку на завантаження  енергосистеми (робота Ташлицької ГАЕС в режимі генератора) – 15 березня 2020 року  з 18.00 до 19.00.

З того часу гідроакумулююча станція виводиться на балансуючий ринок  3-5 разів на тиждень, залежно від пори року, стану енергосистеми, можливості подання заявок з врахуванням результатів продажу електроенергії на інших сегментах ринку.

– «Стартом такого процесу є заявка відокремленого підрозділу НАЕК  «Енергоатом-Трейдинг», – пояснив начальник відділу комерційної диспетчеризації ВП ЮУАЕС Марк Арабаджи. – Його фахівціаналізують стан ринку, прогнозують дефіцит чи профіцит  електроенергії в системі та, спираючись на свій досвід, формують заявку: вказують режим – генератор/насос, об’єм відпуску чи відбору електроенергії, період за часом та ціну за послугу. Наступним етапом оператор системи передачі НЕК «Укренерго» після аналізу всіх отриманих заявок учасників енергоринку та ранжування їх за ціною акцептує найвигідніші пропозиції».

У випадку, якщо вибрано Ташлицьку ГАЕС, її оперативне включення в роботу (а на це потрібно від 6 до 10 хвилин) відбувається за командою диспетчера Укренерго.

– «З виходом на балансуючий ринок режим роботи Каскаду ГЕС-ГАЕС змінився. Нас почали вмикати в генераторному та в насосному режимах не лише у вечірні та ранішні максимуми, а й удень. Усе залежить від кон’юнктури ринку та від пори року. Так, у літній період, коли спостерігається перенасичення електроенергії, у вихідні дні гідроагрегати ГАЕС залишалися в резерві. Тоді як у часи зимового максимуму ми працюємо  по 4 цикли на добу – двічі в режимі насоса і двічі в генераторному режимі», – зазначив головний інженер Каскаду ГЕС-ГАЕС Сергій Музиченко.

– «Часові інтервали роботи гідроагрегатів теж змінилися, – доповнює начальник оперативно-диспетчерської служби Каскаду Олександр Мельничук. – Тепер вони можуть бути різними – від 15 хвилин до 4 годин. Робота стала більш інтенсивною, адже будь-якої миті може надійти команда на завантаження чи розвантаження. І обладнання, і люди щохвилини мають бути в повній готовності. А це – додаткова відповідальність оперативного та ремонтного персоналу. Вчимося. Працюємо за новими правилами.  Розуміємо, що саме гідроакумулююча станція призначена для роботи у такому режимі».   

Учасницею балансуючого енергоринку є і друга складова Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу – мала Олександрівська гідроелектростанція.    Заявки ГЕС на завантаження акцептують зазвичай у періоди ранкових та вечірніх максимумів навантаження в системі. Можливість енерговиробітку напряму пов’язана з дозволеним та наявним рівнями водосховища. Обсяги заявок ОГЕС невеликі – від 2 до 9 МВт•год. Серед останніх, наприклад,  була заявка 1 березня 2021 року на період від 14.00 до 15.00 в обсязі 4 МВт•год.

Аналіз результатів торгівлі та формування стратегії роботи на всіх сегментах ринку, як і збільшення прибутку компанії з застосуванням доступних інструментів ринку електроенергії – завдання Енергоатом-Трейдингу.

За інформацією його фахівців, ціна електроенергії на завантаження в останній період, як правило, близька до граничної ціни балансуючого ринку – 1413 грн 28 коп. за МВт•год з 0 годин до 7 години ранку та в кінці доби з 23-ї до 24-ї години, і 2355 грн 49 коп. за МВт•год – в інший час. При цьому спеціалісти  Енергоатом-Трейдингу зазначають, що в різні періоди ціна була різною в зв’язку зі змінами до Правил ринку. Щодо розвантаження енергосистеми, то з 1 березня 2021 року ціна може бути помітно низькою – від 1 коп. за МВт•год і вищою.

На майданчику Южно-Українського енергокомплексу, як і на всіх АЕС, які входять до складу ДП «НАЕК «Енергоатом», сформовано відділ комерційної диспетчеризації. Його фахівці відповідають за технічний бік процесу: короткочасне планування відпуску електроенергії, моніторинг навантаження енергоблоків АЕС, взаємодію з начальником зміни атомної станції та комерційним диспетчером Енергоатом-Трейдингу для коригування фактичного відпуску електроенергії.

*Балансуючий ринок електроенергії функціонує в режимі реального часу та забезпечує баланс виробництва-споживання і фінансове врегулювання небалансів електроенергії.

**Акцепт – згода на оплату.

Швидкий кредит на картку з поганою кредитною історією, без довідок, без дзвінків і без фото.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]