Барометр В Южноукраинске установили мемориальную доску Владимиру Фуксу

В Южноукраинске установили мемориальную доску Владимиру Фуксу

Просмотров: 3761
25 Грудня 2020, 16:05

У День енергетика в Южноукраїнську з’явився ще один пам’ятний знак.

На будинку, де 20 років жив перший директор Южно-Української АЕС, відкрили меморіальну дошку, присвячену Володимиру Павловичу Фуксу.

Зважаючи на карантинні обмеження, гучного заходу влаштовувати не стали.

На відкриття пам’ятного знака прийшли рідні, колеги, знайомі та послідовники заслуженого енергетика України та почесного мешканця міста.

Кожному з присутніх було що згадати і що сказати про людину, яка значну частину свого життя віддала атомній станції та її місту-супутнику.

Донька Володимира Павловича говорить:

– «Незручно хвалити свого батька, але тато є тато. Він дуже багато працював. У цьому будинку він прожив 20 років. Йшов на роботу о шостій годині ранку, а приходив о дванадцятій ночі. Він був постійно на телефоні. Я думаю, що в нього дві родини було – ми та атомна станція і місто».

Десять років працював під керівництвом першого директора нинішній заступник керівника Южно-Української АЕС із забезпечення виробництва Андрій Петрук. Він згадує: 

– «Володимир Павлович був якимось дуже близьким до всіх працівників. Під час спілкування зовсім не відчувалося, що він генеральний директор. Він завжди міг спокійно підійти, розпитати про роботу чи проблеми. Я запам’ятав, що він завжди ходив у робочій куртці – фуфайці, і сам їздив за кермом свого УАЗика. Якщо хтось з працівників «голосував» на узбіччі, обов’язково підвозив. За його керівництва в експлуатацію було введено три енергоблоки, він заклав фундамент будівництва Каскаду ГЕС-ГАЕС. Він – легендарна особистість. Його ім’я вписане не лише в історію української енергетики, а й енергетики всього світу».

Ініціатором встановлення пам’ятної дошки стала голова Миколаївського обласного комітету профспілки працівників енергетики та депутат обласної ради Віра Миронова.

Втілити ідею в життя допомогло приватне акціонерне товариство «Юженергобуд». Його директор Дмитро Литвиненко так пояснив цей крок: 

– «Володимир Павлович Фукс – це людина, пам’ять про яку ми маємо берегти. Він вклав у свою справу душу. Його напрацюваннями користуються дотепер. Ми, будівельники, вважаємо його таким же своїм, як і енергетики, адже Володимир Павлович збудував енергокомплекс і звів місто».

Автор роботи – миколаївський скульптор Іван Булавицький. На плиті розміром один метр на 65 сантиметрів зазначено період життя Володимира Павловича Фукса у цьому будинку та роки, протягом яких він очолював Южно-Українську АЕС.

Лише пам’ятною дошкою ініціатори обмежуватися не стануть. Навесні збираються облаштувати прилеглу територію, встановити лавки та розбити клумби.

Сподіваються, що у такий невеличкий сквер городяни приходитимуть, аби згадати про людину, яка безмежно любила своє підприємство і його місто-супутник.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]