Барометр Представители Южно-Украинской АЭС повышали знания в программе Westinghouse AP-H

Представители Южно-Украинской АЭС повышали знания в программе Westinghouse AP-H

Просмотров: 1444
8 Грудня 2020, 13:19

З 23 по 27 листопада 2020 року проходив другий курс підготовки фізиків-розраховувачів відділів ядерної безпеки (ВЯБ) Южно-Української та Запорізької АЕС, а також Науково-технічного центру НАЕК «Енергоатом» з використання комплексу програм AР-H (ALPHA-H, PHOENIX-H), розроблених компанією Westinghouse.

фото из архива

Також до курсу долучилися фахівці ВЯБ Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій.

Курс відбувся у рамках супроводження безпечної експлуатації паливних завантажень активних зон енергоблоків ВВЕР-1000 АЕС України, до складу яких входять паливні збірки виробництва компанії Westinghouse (ТВЗ-WR). Перший з трьох запланованих курсів був проведений у грудні 2019 року.

З огляду на поточну ситуацію, пов’язану з пандемією Covid-19, підготовку фізиків-розраховувачів вперше організували в режимі відеосемінару на платформі Microsoft Teams, що відповідає практиці МАГАТЕ з проведення групових навчань.

Навчальний курс проводили фахівці Центру проєктування активних зон Науково-технічного комплексу «Ядерний паливний цикл» Нацiонального наукового центру «Харкiвский фiзико-технiчний iнститут» (НТКЯПЦ ННЦ ХФТІ), який відповідає за постачання та супроводження використання розрахункових програм компанії Westinghouse в Україні.

Від Южно-Української АЕС у навчанні взяли участь представники ядерно-фізичної лабораторії відділу ядерної безпеки (ЯФЛ ВЯБ) на чолі з її начальником Володимиром Жестковим – провідні інженери Микола Степанов та Олександр Гевеленко, а також інженери Олександр Водоп’янов, Юлія Телятник і Ігор Тітімець.

Володимир Жестков (начальник ЯФЛВЯБ):

«Це не перше для нас навчання від фахівців НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ, але перше в такому онлайн форматі, тому порівняти є з чим. Зазначу відразу, що на якості навчання це практично не позначилося. Зручна онлайн платформа для взаємодії дозволила в повній мірі отримати теоретичний матеріал і закріпити його на практичних заняттях. Живе спілкування з професіоналами своєї справи звичайно ж привносить свої позитивні моменти, але в нинішній епідеміологічній ситуації по-іншому б не вийшло. Під час занять всім слухачам курсу було приділено належну увагу, а викладачі-професіонали високого рівня змогли відповісти на всі наші запитання, за що ми висловлюємо їм нашу вдячність».

Олександр Гевеленко (провідний інженер – керівник групи фізичних експериментів ЯФЛВЯБ):

«Звичайно, дистанційне навчання має деякі недоліки, пов’язані з меншою зручністю взаємодії з викладачами. Однак, безсумнівно те, що під час навчання персоналу чотирьох атомних станцій, а також НТЦ (всього 18 осіб) нейтронно-фізичним розрахункам такий метод дозволяє подолати типовий для цього випадку брак комп’ютерів з встановленим розрахунковим кодом».

Олександр Водоп’янов (інженер 2 категорії групи фізичних експериментів ЯФЛ ВЯБ):

«Зі свого боку хотів би виділити наступні позитивні моментитакого формату навчання: високий професіоналізм викладацького складу Центру проектування активних зон НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ; лаконічні і в той же час змістовні лекції; проведення навчання на робочому місці, що передбачає наявність необхідного програмного забезпечення і його налаштування для більш комфортного виконання практичних завдань. Варто відзначити і такий вагомий аргумент як належне забезпечення карантинних заходів в умовах широкого поширення COVID-19».

У рамках п’ятиденного курсу персонал отримав поглиблену теоретичну інформацію та взяв участь у практичних заняттях з використання комплексу програм.

Ступінь освоєння теоретичного та практичного матеріалу оцінювався у рамках вирішення практичних завдань. Після задовільно виконаних завдань спеціалістами були отримані сертифікати НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ. Наступний  відповідний курс, з врученням сертифікатів, проведуть у другій половині 2021 року.

Підготовка фізиків-розраховувачів в рамках цього навчання є складовою частиною системи підготовки фахівців ДП «НАЕК «Енергоатом» для проведення нейтронно-фізичних розрахунків паливних завантажень з ТВЗ різних постачальників (в тому числі змішаних паливних завантажень).

У планах Енергоатома з 2022 року самостійне забезпечення практично всіх видівнейтронно-фізичних розрахунків задля обґрунтування безпечної експлуатації активних зон енергоблоків АЕС, до складу яких входить ядерне паливо двох постачальників – АО «ТВЕЛ» і компанії Westinghouse- фахівцями НАЕК.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]