Барометр В Україні з’явився мобільний застосунок для сортування сміття: як працює це рішення?

В Україні з’явився мобільний застосунок для сортування сміття: як працює це рішення?

Просмотров: 73
24 Жовтня 2024, 16:22

“Рубрика” розповідає про застосунок ECOLA APP.

У чому проблема?

Щодня середньостатистична людина продукує близько 1,5 кг сміття. У сміттєві баки потрапляє все — від органічних відходів, одягу та взуття до різних видів пластику, макулатури, скла, металу й небезпечних відходів, таких як батарейки, медикаменти та лампи. Усе це відправляється на полігони, де десятиліттями розкладається, отруюючи ґрунт, воду та повітря.

Яке рішення?

Щоб виправити цю ситуацію, кожен із нас може почати з простого — зменшення використання одноразового пластику, відповідального споживання та повторного використання речей. А ще — впровадити сортування сміття на рівні своєї родини, домогосподарства, офісу чи підприємства.

Ви вже готові піклуватися про довкілля і сортувати сміття, але не маєте часу самостійно відвозити відсортоване на пункти прийому? У розв’язанні цієї проблеми українцям вже 5 років допомагає сервіс сортування Ecola.

А щоб сортувати сміття стало ще легше, Ecola випустила спеціальний мобільний застосунок.

Як це працює?

Сервіс сортування Ecola — це український стартап, створений, щоб допомогти людям та бізнесам сортувати сміття та здавати його на переробку в Києві та по всій Україні (завдяки послузі “Сировина поштою”). Вони забирають підготовлене сміття прямо з-під дверей квартири чи офісу і турбуються про те, щоб воно було належним чином перероблене. Завдяки сервісу не потрібно збирати купу окремих пакетів по група[ сировини — достатньо зібрати все в пакет на 120 л. Головне, щоби вторсировина була чистою та сухою.

Раніше замовлення на вивезення сміття на переробку або спалювання оформлювалися через Телеграм-бот. Тепер це можна зробити у більш зручний спосіб — через застосунок для замовлення вивозу вторсировини на переробку.

“Сортування виглядає набагато легшим, коли під рукою є гід/помічник та ще і можливість замовити кур’єра з вивозом сміття від дверей дому або офісу. Тепер це можливо зробити через додаток. Це значно зекономить ваш час та зусилля”, — кажуть в Ecola.

Що є в застосунку

Застосунок вже доступний до завантаження в App Store та Google Play.

“Застосунок Ecola має зручний, інтуїтивний інтерфейс без реклами та зайвої інформації. Основна ціль додатка — просто та швидко внести власні дані та оформити замовлення на вивіз сировини й оплатити його в Monobank. Також у застосунку є правила сортування, тобто що саме може прийматися на переробку. А ще там зручніше переглядати історію та деталі замовлень”, — розповіла Оксана Комінко, генеральна менеджерка Ecola.

Щоб скористатися сервісом, необхідно:

Ознайомитися в застосунку з правилами сортування і почати за ними сортувати сміття у пакет на 120 л (все в один пакет, не потрібно окремо розсортовувати пластик, папір, скло та метал).
Коли накопичилося 1 або більше пакетів — оформити заявку в Ecola App, обрати дату забору вторсировини та оплатити послугу.
У день вивозу Еколер забере ваші пакети прямо з-під дверей.
Серед новинок, які пропонує застосунок — реферальна програма, за якою можна привести друга, а коли друг успішно зробить перше замовлення, кожен з двох учасників програми отримає по 50 грн на наступне замовлення. На перше замовлення в застосунку також дарують знижка у 50 грн, необхідно лише ввести промокод WELCOME_18119 під час оформлення.

“У наступній ітерації також готуємо оновлені правила сортування прямо в застосунку. Незабаром з’явиться й новий функціонал, який ми анонсуємо вже на початку листопада, тож слідкуйте за нашими соцмережами”, — додає Оксана Комінко.

А це точно працює?

За п’ять років роботи компанія передала на переробку 1400+ тонн вторсировини.

Сьогодні Ecola приймає вторсировину за послугами Переробка Basic та Переробка Pro. З деталями що входить в обидві послуги можна ознайомитися у дописі. Крім того, Ecola має також власний пункт приймання сміття в Києві за адресою Новопирогівська, 50.

“Ми надаємо послуги вивозу вторсировини по Києву та передмістю, в інших містах можна відправити вторсировину за послугою Сировина поштою. Також для корпоративних клієнтів проводимо тренінги з правил сортування, реалізовуємо спільні маркетингові проєкти. Що стосується соціальної складової: бізнес, який вирішує соціальні, культурні або екологічні питання, є соціальним сам по собі. Насправді до повномасштабного вторгнення у нас були, наприклад, дні безплатного вивозу. На жаль, із початком великої війни ціни на сировину впали, логістичні витрати сильно виросли й наразі це неможливо забезпечити”, — говорить Оксана Комінко.

Постійних користувачів сервісу цей факт не лякає — вони готові сортувати сміття навіть під час війни.

Так, киянка Наталія Ослопова разом з Ecola вже понад чотири роки — майже з самого її заснування. За її словами, зараз вона сортує сміття вже “на автоматі”. Під час миття посуду відразу миє всі упаковки, складає все у велику коробку, і коли та наповнюється — сортує у два мішки. Один мішок йде на переробку, інший — на спалювання.

Замовлення на вивіз цих двох мішків Наталія робить раз на два-три місяці. У сміттєвий бак виносяться тільки залишки їжі чи овочеві відходи.

“У стартапі мене підкупило відразу ще те, що вони самі приїжджають і забирають — бо в нас немає машини, щоб завезти самим”, — говорить Наталія.

За її словами, наразі в Ecola дещо піднялись ціни (зокрема, віддати пакет на переробку коштує 50 грн, а на спалювання — 250, виклик машини — 250, то загалом для неї виходить сума 550 грн). Жінка вважає, що це могло зупинити деяких користувачів сервісу. Але не її — Наталія впевнена, що сама продовжить користуватися послугами, адже піклується про довкілля.

“Сортувати важливо, бо у нас одна з найгірших статистик по переробці в Європі — близько 4% йде на переробку, 2% — на спалювання, 94% — на сміттєзвалища. При цьому Україна імпортує вторсировину з-за кордону на десятки мільйонів доларів на рік, щоб завантажити переробні підприємства”, — резюмує генеральна менеджерка Ecola Оксана Комінко.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]