Барометр У Черкасах біля Свято-Михайлівського собору сталася бійка між вірянами “УПЦ МП” й ПЦУ: люди розпилювали газ та кидалися лавками.

У Черкасах біля Свято-Михайлівського собору сталася бійка між вірянами “УПЦ МП” й ПЦУ: люди розпилювали газ та кидалися лавками.

Просмотров: 350
17 Жовтня 2024, 11:50

Після заяви капелана про перехід Свято-Михайлівського собору у Черкасах до Православної церкви України, біля храму виникла бійка між представниками ПЦУ та вірянами “УПЦ МП”.

Про це пише “Суспільне”.

До медиків звернулися кілька людей, зокрема, жінка із перебинтованою головою та чоловік, якого, за словами вірян, забризкали перцевим балончиком.

Зазначається, що представники “УПЦ МП” зачинилися у храмі і нікого туди не пускають. Разом із ними – підозрюваний у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі митрополит МП Феодосій.

Видання “18000” оприлюднило відео з середини собору, де відбулася сутичка: прибічники московського патріархату виганяють капеланів та вірян ПЦУ.

Як розповів “Суспільному” військовий капелан Володимир Рідний, голосування громади про перехід до Православної церкви України відбулося раніше та юридично оформлене.

Перехід громади до Православної церкви України відбувся 12 червня 2024 року і нині храм належить ПЦУ, заявив у коментарі “Суспільному” митрополит Черкаський та Чигиринський владика Іоан.

Громада УПЦ не зареєстрована за цією адресою і втратила майнові права.

Митрополит Феодосій біля храму заявив, що собор представникам ПЦУ не віддадуть: “Ми наш собор не віддамо, всі постраждаємо, але не віддамо. Відізвіть своїх військових, якщо це військові, якщо «ряжені», то «ряжені». Собор ми будемо відстоювати, заберіть свої руки від громадян України”.

У Нацполіції відреагували на інцидент, заявивши, що правоохоронці вже прибули на місце конфлікту для забезпечення громадського порядку, документування правопорушення та встановлення усіх учасників інциденту.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко у фейсбуці закликав містян прийти до храму і висловити свою думку:

“Запрошую громаду Черкас висловити свою думку стосовно існування московської церкви в нашому місті, прийти і помолитися за Збройні сили України і за здоров’я наших воїнів у найбільшому храмі в центрі України. Ми, як влада, не втручалися в це, громада добровільно перейшла до ПЦУ, але там уже відбувається щось неправомірне. Тому запрошую прийти і підтвердити волю громади”.

Раніше 17 жовтня військовий капелан Володимир Рідний заявив, що найбільший православний храм України — Свято-Михайлівський собор у Черкасах — перейшов до Православної церкви України. Відтепер храм став гарнізонним. Він запросив усіх прихожан до молитви в храмі українською мовою.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]