Барометр Рада прийняла в цілому закон про заборону “УПЦ МП”

Рада прийняла в цілому закон про заборону “УПЦ МП”

Просмотров: 200
20 Серпня 2024, 12:44

Верховна Рада 20 серпня прийняла в цілому доопрацьований законопроєкт №8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з росією.

У другому читанні “за” проголосували 265  народних обранців.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Крім одного пункту: громади “УПЦ МП” матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

Ухвалений законопроєкт встановлює обмеження релігійним організаціям на зв’язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється. Визначає, що саме розуміється під такими зв’язками, надає строк, впродовж якого українські організації мають позбутись цих зв’язків. А також порядок державного нагляду за дотриманням цієї вимоги. Крім того, законопроєкт надає державним органам повноваження стосовно взаємодії з релігійними організаціями, які самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.

Коментарі
Історик, громадський діяч, голова Українського інституту національної пам’яті в 2014-2020 рр., народний депутат України (“ЄС”) Володимир В’ятрович про ухвалений законопроєкт: “Закон про заборону РПЦ в Україні ухвалено. Це безперечно історичне рішення, ще один важливий крок стежкою свободи в тому в напрямку “Геть від Москви!”

Передісторія
Законопроєкт №83711, який забороняє так звану “Українську православну церкву Московського патріархату”, був проголосований парламентом за основу ще в жовтні 2023 року. Однак тоді він не отримав схвалення офісу президента.

Верховна Рада 23 липня 2024 року не змогла проголосувати за законопроєкт №837, через це засідання парламенту завершилося блокуванням трибуни демократичною опозицією. Попри наполягання фракції “Європейська солідарність”, керівництво Ради відмовилося ставити на голосування законопроєкт і оголосило перерву в роботі парламенту на чотири тижні.

Тепер закон наблизився до ухвалення в цілому.

17 серпня 2024 року Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримала законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.

Перед тим президент України Володимир Зеленський у відеозверненні згадав про законодавчі ініціативи, які посилюють, зокрема, духовну незалежність. Він провів нараду щодо “рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність”.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]