Барометр В Україні циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу

В Україні циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу

Просмотров: 329
8 Серпня 2024, 15:10

Станом на сьогодні на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу, зокрема і штам FLiRT, який був зареєстрований вперше в світі в березні цього року.

В країні за останній місяць зросла кількість захворювань, але поки що нема прогнозів про можливість епідемії.

Про це розповів заступник міністра охорони здоровʼя, головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

“Поширення нового штаму збігається з загальносвітовою тенденцією. SARS-CoV-2 постійно мутує. Станом на зараз на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів або субваріантів штамового мікрофту. Всі ці штами мають різну характеристику. І останній з тих, який був ідентифікований на території України, є штам FLiRT, який був зареєстрований вперше в світі в березні цього року”, — сказав він.

Головний санлікар зазначив, що Сполучені Штати повідомили про те, що в середньому на 20% в них зросла захворюваність. Приблизно такі ж самі показники реєструється і в Великій Британії.

За словами Кузіна, FLiRT має певні особливості.

“У людей, які мають проблеми з імунітетом, імуноскомпрометований стан або супутні захворювання неінфекційної природи, вони більш схильні до захворювання і навіть до повторного захворювання ковідом. Людина, яка не має повного курсу щеплень, також більш схильна до того, щоб знову захворіти ковідом”, — сказав урядовець.

Він зазначив, що поки що нема повідомлень про те, що новий штам протікає або надто небезпечно, або викликає якісь важкі ускладнення або тяжкий тип захворювання.

“Станом на сьогодні симптоми залишаються такі ж самі. Єдиною типовою характеристикою є те, що на початку захворювання значне підвищення температури, яка достатньо важко збивається, але випадки найчастіше проходять без виникнення пневмонії”, — сказав Кузін.

Головний санлікар зазначив, що вакцина залишається ефективною, тому що зараз в країні використовується Омікрон-спеціфічна вакцина, яка активна до всього типу штаму Омікрон, незалежно від того, які підтипи або субваріанти циркулюють.

Основні рекомендації залишаються такі ж самі, як і були під час епідемії ковіду:

-обмеження відвідування громадських місць,
-провітрювання приміщень. Це особливо важливо в літніх умовах, коли багато офісних працівників перебувають в офісних приміщеннях за зачиненими дверима.
-вакцинація, особливо, якщо людина страждає на інфекційні захворювання.
-миття рук після відвідування місць загального користування або місць публічного користування.

Чи може бути епідемія і карантин?

“Поки що ми б не робили б таких прогнозів, тому що по країнах, які раніше ніж Україна відчувають хвилю “флірта”, вони спостерігають підвищені рівні захворюваності. Але ці підвищені рівні захворюваності не призводять до введення карантинних або обмежувальних заходів”, — сказав Кузін.

За його словами, в Україні за останній місяць щонайменше утричі зросла кількість захворювань на коронавірус. Лідерами за захворюваністю є Київ, Дніпро, Івано-Франківська та Львівська області, Дніпро. Протягом липня зареєстровано понад вісім тисяч випадків. Місяця У червні зареєстровано трохи більше ніж дві тисячі хворих.

“По абсолютній кількості пацієнтів, це відносно невеликі кількості, які не дають підстав для запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів”, — сказав головний санлікар.

Чи достатньо в Україні вакцини проти коронавірусу?

За словами Кузіна, Україна має доступ до вакцин в межах міжнародної співпраці з механізмом COVAX. Препарат постачається безоплатно, відповідно до замовлень держави.

“У випадку, якщо ми будемо відчувати дефіцит або швидке використання вакцини, то Україна може замовити додаткові партії вакцини. Станом на сьогодні в середньому в країні є понад 400 тисяч доз вакцини на території України, на території пунктів щеплення, яку можна використати. Вона зараз використовується в пунктах щеплення. У випадку запиту вакцина буде доставлена в необхідній кількості”, — сказав урядовець.

Зо його словами, Україна має загальну заявку на понад 17 мільйонів доз вакцини.

Це той ліміт, який ми можемо, по суті, користуватися і брати з цього фонду.

У липні в Україні зареєстрували три випадки FLiRT — нового субваріанту коронавірусу Omicron. Два у Києві та один в Івано-Франківській області.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]