Барометр Американські гойдалки.Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні

Американські гойдалки.Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні

Просмотров: 505
13 Червня 2024, 17:55

Конгресмен Марк Амодей у квітні 2022 року заявляв, що українці чудово себе проявляють у боротьбі за свою незалежність і їм потрібно надавати допомогу. У Конгресі він підтримував усі проукраїнські ініціативи, але у квітні 2024 року несподівано голосував проти виділення допомоги Україні.

Сенатори Том Коттон і Ліндсі Ґрем у вересні 2023 року підписали листа до президента США Джо Байдена із закликом дати українцям ATACMS (ракети з радіусом дії від 165 км до 270 км залежно від модифікації). У лютому 2024-го вони голосували проти законопроєкту про виділення допомоги Україні. А вже у квітні обидва проголосували «за».

Таку непослідовність у рішеннях можемо спостерігати й в інших американських політиків. Чому відбуваються такі перепади?

Ми дослідили середовище, яке цьому сприяє, у політичній, медійній та експертній сферах. У результаті виокремили широкий спектр груп противників підтримки України від прихильників Трампа до комуністів і дослідили екосистему взаємної підтримки поміж тих, хто займає таку позицію.

Зброя і кошти, виділені американським народом протягом першого року повномасштабного вторгнення Росії, допомогли Україні вижити, втриматися і відкинути ворога.

Мільйони американців, які мають різні політичні переконання, досі вболівають за Україну й виступають за її підтримку. Але фінансова і збройна допомога держави наприкінці 2023-го призупинилася на пів року. Спікер Конгресу Майк Джонсон протягом кількох місяців не ставив на голосування відповідні законопроєкти, хоча теоретично це рішення мало двопартійну підтримку в США.

Рішення про допомогу було ухвалене більшістю в Палаті представників 20 квітня 2024 року, хоча соратники Дональда Трампа всіляко намагалися цьому перешкодити і врешті вони (а саме 112 членів Палати представників) голосували проти.

«Українські прапори майорять у залі Палати представників Сполучених Штатів, коли вони голосують за те, щоб відправити більше ваших важко зароблених грошей корумпованому іноземному режиму. І так само вони вигукують “УКРАЇНА! УКРАЇНА!”, радісно працюючи над захистом кордонів України, а не наших», — написав сенатор Ренд Пол на сторінці в соцмережі X 20 квітня, після голосування про виділення $95 млрд на підтримку України, Ізраїлю і Тайваню.

Зволікання мало тяжкі наслідки на українському фронті: що менше зброї, то більше гине українських бійців і зрештою ЗСУ змушені поступово відступати.

Але події в американському парламенті — це лише верхівка айсберга. У Штатах діє безліч громадських організацій, популярних активістів, політичних оглядачів, які методично виступають за самоізоляцію США й висловлюються проти підтримки України.

Їхня діяльність варта уваги з огляду на тривалу війну з Росією і високу залежність України від допомоги США, яку стає дедалі важче залучати.

Наше дослідження не є вичерпним переліком усіх публічних осіб, які вважають, що Україну потрібно залишити без допомоги. Це лише зріз помітних голосів і поширених тез, які часто співзвучні з тим, що транслює Кремль.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]