Барометр МАГАТЕ: на Запорізькій АЕС порушені всі принципи безпеки

МАГАТЕ: на Запорізькій АЕС порушені всі принципи безпеки

Просмотров: 221
3 Червня 2024, 17:45

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною, на станції повністю або частково порушено всі сім основних принципів, так звані «сім стовпів» ядерної безпеки.

Про це заявив директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі, виступаючи з доповіддю перед керівною радою МАГАТЕ.

«На початку квітня Запорізька АЕС вперше за майже півтора року зазнала прямого нападу. Ці атаки порушили перший з п’яти конкретних принципів захисту Запорізької АЕС, які я вперше виклав Раді директорів рік тому. Напади та часті відключення ліній електропередач за межами майданчика через військові дії створюють серйозну ситуацію», – зазначив він.

Ґроссі зауважив, що питання, пов’язані з кадровим забезпеченням, регулярними перевірками і технічним обслуговуванням, а також аварійними заходами на майданчику, залишаються складними і становлять ризики для ядерної безпеки і захищеності станції.

«Місія МАГАТЕ не має доступу до деяких важливих для ядерної безпеки ділянок майданчика Запорізької АЕС, а також до відкритих дискусій з усім відповідним персоналом. Це заважає Агентству неупереджено та неухильно оцінювати ситуацію з точки зору дотримання семи основних принципів і обмежує нашу здатність постійно надавати чітке підтвердження того, що п’ять конкретних принципів дотримуються», – сказав він.

Директор МАГАТЕ нагадав, що з квітня всі шість реакторних блоків ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

«Сім стовпів» або основоположних принципів ядерної безпеки розроблено МАГАТЕ. Атомна станція та всі її системи мають бути фізично цілі; всі системи безпеки повинні безперебійно працювати; персонал повинен виконувати свою роботу та приймати рішення без зовнішнього тиску; має бути забезпечене постійне та безперебійне електропостачання; рівень радіації має постійно контролюватись; має бути безперебійний зв’язок з компанією-регулятором та іншими інстанціями.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]