Барометр Отчет городского головы (2 часть)

Отчет городского головы (2 часть)

Просмотров: 77
7 Листопада 2013, 13:32

В нашому місті створено належні умови для розвитку творчих здібностей юнаків та дівчат.

Влада докладає багато зусиль, щоб кожна молода особа мала можливість здобувати освіту відповідно до свого віку, уподобань, умінь. Розпорядженням міського голови затверджено заходи щодо проведення у 2013 році Року дитячої творчості та Року дошкілля у місті Южноукраїнську.

Мережа дошкільних навчальних закладів у 2013/2014 навчальному році склала 5 дошкільних навчальних закладів, у яких виховується 1886 вихованців у 84 групах. Контингент у дошкільних навчальних закладах збільшився на 108 дітей. Охоплення дітей міста дошкільною освітою складає 75% (при обласному показнику в 68,5% та державному 56%).

Для навчання і виховання дітей з особливими потребами при дошкільних навчальних закладах функціонує 8 груп для дітей з порушенням мови, затримкою психічного розвитку та розумовою відсталістю у яких виховується 100 дітей. 

Протягом останніх років постала проблема перевантаження дошкільних навчальних закладів. У багатьох із них наповнюваність перевищує проектну потужність. На 100 запланованих місцях у місті виховується 118 дітей, тому міською владою розглядається питання щодо відновлення функціонування дошкільного навчального закладу №4. З 2013 року у дошкільних навчальних закладах буде запроваджено «Електронна реєстрація дітей в дошкільні навчальні заклади».

У рамках Року дошкілля та творчості педагоги центру розвитку дитини «Гармонія» взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Кращий дошкільний навчальний заклад». У результаті заклад отримав ІІІ місце серед 100 кращих дошкільних навчальних закладів України.

Збалансована мережа загальноосвітніх навчальних закладів нараховує 5 загальноосвітніх навчальних закладів: 4 – школи та 1 – гімназія. У 2013/2014 навчальному році у закладах освіти міста навчається 3462 учня у 143 класах. Кількість учнів у порівнянні з минулим навчальним роком зменшилась на 99, а кількість класів на 2. Середня наповнюваність учнів у класах становить 24,2 учня. У 2013 році у місті 100% дітей шкільного віку охоплено навчанням.

Важливою подією у новому навчальному році стане впровадження нових стандартів початкової, базової загальної середньої освіти. З початку 2013/2014 навчального року у школах та гімназії міста запроваджено вивчення предметів «Сходинки до інформатики» з 2-го класу та другої іноземної мови з 5-го класу.

Лейтмотивом соціальних ініціатив Президента України є розвиток і оздоровлення обдарованих дітей. Найпоширенішим інтелектуальним змаганням для учнів загальноосвітніх шкіл є олімпіади. У ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських предметних олімпіад взяло участь 58 учнів загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали 30 призових місць.

У місті створено 20 профільних класів, у яких навчається 372 учня, що складає 76% від загальної кількості учнів 10-11 класів. 5 кабінетів фізики шкіл та гімназії міста облаштовано плазмовими телевізорами та ноутбуками. У 2013/2014 навчальному році Южноукраїнський міжшкільний комбінат забезпечує профільне та допрофільне навчання 823 учнів міста, що складає 23,8% від загальної кількості учнів загальноосвітніх навчальних закладів та 61 випускник закладу отримав державний документ про присвоєння робітничої спеціальності.

У лютому проведено ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Від міста у конкурсі-захисті брав участь 21 учень. Із них 17 робіт відзначено дипломами Миколаївського територіального відділення Малої академії наук.

У 2013-2014 навчальному році функціонує два позашкільних навчальних заклади – станція юних техніків і центр дитячої та юнацької творчості, у них організовано роботу 140 гуртків та секцій, в яких здобувають позашкільну освіту 1623 дитини, або 47 відсотків від загальної кількості школярів міста.

На станції юних техніків працює 59 гуртків та секції, з них: 40 гуртків науково-технічного напрямку та 19 секцій Малої академії наук. 
У центрі дитячої та юнацької творчості організовано роботу 67 гуртків та секцій та 14 секцій Малої академії наук.

У загальноосвітніх навчальних закладах охоплено позашкільною роботою 710 дітей. Всього охоплено позашкільною освітою у позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста – 66 відсотків школярів.

Також налагоджено співпрацю шкіл та гімназії із відділом кримінальної міліції у справах неповнолітніх, спеціалізованою медико-санітарною частиною №2, службою у справах дітей, центром соціальних служб для сім’ї та молоді щодо профілактики наркоманії та алкоголізму. Так у 2013 році у навчальних закладах проведено понад 60 таких зустрічей.

Традиційно, під патронатом міського голови серед учнів старших класів проводиться щорічний міський конкурс «Влада – це Я». У цьому році переможцями даного конкурсу стали Моцеглов Євген (ЮЗШ №2); Дзугань Валерія (член МАН), Полелюк Тетяна (ЮЗШ № 1). Уперше у квітні 2013 року в актовій залі загальноосвітньої школи № 4 проведено конференцію прихильників графіті, на якій винесено рішення започаткувати щорічний міський конкурс «Мій світ». Перший конкурс проводився з 1 травня по 25 травня і був присвячений Дню міста. 
Щорічно за підсумками навчального року визначається сім стипендіатів міського голови, які щомісяця отримують стипендію у розмірі 100 грн.

З 2013 року були започатковані постійно діючі рубрики «Куточок для батьків» в міській газеті «Контакт» та «Хвилинка для батьків» в телепередачі «Новини Южноукраїнська», в яких висвітлюються проблеми виховної роботи, механізми їх розв’язання, надаються корисні поради з усіх напрямків діяльності галузі «Освіта».

З вересня 2012 по червень 2013 року підвищили рівень фахової майстерності 159 педагогічних працівника.

Троє учителів взяли участь у конкурсі професійної майстерності «Учитель року-2013». У номінації «Іноземна мова. Французька» учитель загальноосвітньої школи №1 імені Захисників Вітчизни Мустратова Олена Михайлівна посіла ІІ місце, у номінації «Інформатика» учитель гімназії №1 Поліщук Світлана В’ячеславівна виборола ІІІ місце. У номінації «Музичне мистецтво» учитель загальноосвітньої школи №1 імені Захисників Вітчизни Терещенко Наталія Сергіївна стала лауреатом конкурсу.

Влітку 2013 року делегація освітян міста вперше стала учасником ІІ Міжнародного з’їзду партнерських шкіл, який організовано за програмою «Євростудент» у республіці Польща.

Налагоджено систему роботи щодо соціального захисту, морального та матеріального стимулювання праці вчителя. Учителям міста повністю виплачено відпускні та допомогу на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу, 100-відсотково виплачуються надбавки за вислугу років, передбачена виплата грошової допомоги в розмірі 25% та щоквартальної премії у розмірі 2%. У 2013 році на освітянській базі «Зміна» оздоровилося 66 педагогічних працівників. У оздоровчому таборі «Романтик» оздоровилося 10 дітей педагогічних працівників.

У рамках забезпечення виконання нових соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича «Діти – майбутнє України» та започаткування Молодіжною колегією при голові Миколаївської обласної державної адміністрації соціального проекту «Шлях до здоров`я», – розроблені заходи щодо модернізації дитячих майданчиків у дошкільних навчальних закладах та спортивних майданчиків у загальноосвітніх навчальних закладах міста на 2014-2018 роки.

В рамках місячника «Спорт для всіх – спільна турбота» відремонтовані та приведені до належного стану 9 спортивних майданчиків в загальноосвітніх навчальних закладах. З метою забезпечення розвитку баскетболу серед учнівської молоді запланована реконструкція та відновлення баскетбольних площадок на території шкіл. У минулому році відновлено баскетбольний майданчик на території гімназії №1, а в цьому році заплановано ремонт такого майданчика на території загальноосвітньої школи №1.

Виділено кошти для участі дітей у виїзних конкурсах та змаганнях. Вихованці Станції юний техніків були учасниками 11 конкурсів різного рівня, до яких залучено 87 вихованців. Діти посіли 8 призових місць.

Необхідною умовою створення здоров’язберігаючого середовища є організація харчування. Забезпечено безкоштовне харчування учнів 1-4 класів, безкоштовне харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, безкоштовне харчування 120 учнів групи продовженого дня та додатковим сніданком учнів загальноосвітніх навчальних закладів (денної форми навчання), хворих на туберкульоз. 

Але поряд з тим, є ще деякі проблем щодо покращення роботи харчоблоків: заміна застарілого технологічного обладнання, необхідність ремонту обідніх шкільних залів та харчоблоків, заміна або обслуговування установок по очищенню питної води та інші.

Загальна кількість дітей, які отримала послуги з відпочинку у місті Южноукраїнську збільшено на 85 відсотків в порівнянні з минулим роком.

Для покращання умов перебування 1886 вихованців дошкільних навчальних закладах в бюджеті на 2013 рік заплановано та міською радою виділені кошти в сумі 1204,4 тис. грн. на проведення капітальних та поточних ремонтів дошкільних та позашкільних закладів освіти, а саме: поточний ремонт покрівлі дитячого садочка №8; поточний ремонт покрівлі Станції юних техніків; поточний ремонт медичного блоку дитячого садочка №2; поточний ремонт харчоблоку та літнього басейну дитячого садочка №3; капітальний ремонт вікон дитячого садочка №6; капітальний ремонт систем тепло та водопостачання дитячого садочка №6; обстеження будівель дитячого садочка №6 та дитячого садочка №8; виготовлення проектів вуличного басейну дитячого садочка №2 та ігрових майданчиків дитячого садочка №6.

На укріплення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів виділені кошти на придбання обладнання харчоблоку в сумі 219,3 тис.грн. Крім того, залучено кошти депутатів обласної ради на придбання сучасного спортивного комплексу для оснащення спортивної зали в дошкільному навчальному закладі №8 «Казка» в сумі 39,9 тис.грн. та 10 тис. грн. на придбання комп’ютера і телевізора в загальноосвітній школі №2.

Протягом звітного періоду за рахунок коштів міської комплексної програми розвитку культури, фізичної культури, спорту та туризму в місті Южноукраїнську проведено 13 великих культурно-масових заходів: до Нового Року та Різдва Христового, Дня захисника Вітчизни та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Масляної, до Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, Дня Перемоги, Дня міста, Дня захисту дітей, Дня молоді, Дня Конституції України, Дня незалежності України, Дня Державного прапора України, Дня українського козацтва. На проведення цих заходів протягом звітного періоду витрачено коштів з місцевого бюджету на суму 271 600 грн.

У новому форматі проведено урочистості з нагоди Дня Перемоги – святковий парад колективів та організацій міста. До Дня міста проведено парад дитячих та творчих колективів міста Южноукраїнська, Первомайська, Вознесенська, Доманівського та Братського районів. З цими містами розпочалась робота із встановлення дружніх культурних зв’язків.

В оперативному управлінні управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради знаходиться чотири комунальних заклади культури, а саме: дитяча школа мистецтв, бібліотека для дорослих, бібліотека для дітей, музейний комплекс.

А також, комунальний заклад «Южноукраїнська дитячо-юнацька спортивна школа» та комунальний заклад «Централізована бухгалтерія по обслуговуванню установ та закладів молоді, спорту та культури».

Удосконалюється матеріально-технічна база закладів. Так, вперше, для дитячої школи мистецтв придбано обладнання для кабінету звукозапису, на суму 49 993 грн., музичні інструменти, на суму 99 884 грн., музичне обладнання, на суму 50 000 грн., У цьому році проведено поточний ремонт приміщень школи, на суму 77,8 тис. грн. У 2012 році проведено косметичний ремонт фасаду приміщення школи, на суму 3,5 тис.грн.

Послугами міської бібліотеки для дітей та міської бібліотеки для дорослих користується близько 4 тис. читачів, книговидання складає 96,5 тис. екземплярів, відвідує бібліотеки, в середньому, 26,6 тис. осіб в рік. Станом на 01.07.2013 бібліотечний фонд складає 34,3 тис. примірників, на суму 159,7 тис. грн.

За І півріччя 2013 отримано безкоштовно 260 примірників книг, на суму 14,6 тис. грн. Здійснено підписку періодичних видань: у 2012 році, на суму 10,0 тис.грн., у І півріччі 2013 – на суму 5000 грн. У 2012 році придбано літературу, на суму 10,0 тис.грн. У 2012 році для комунального закладу «Міська бібліотека для дорослих» придбано два кондиціонери на суму 4700 грн. У 2013 році виділено кошти на придбання та установку металевих вхідних дверей на суму 3,500 грн., комп’ютерної техніки, на суму 10000 грн., а також на придбання літератури – 10000 грн. 

У 2012 році за кошти міського бюджету для міського музею придбано 11 експонатів періоду козацької епохи та Великої Вітчизняної війни, на суму 15020 грн., проектор з екраном, на суму 9980 грн., два обігрівачі УФО на суму 2114 грн. У 2013 році придбані спеціальні штори ( жалюзі) у виставкову залу музею для якісного показу матеріалів на відеопроекторі, на суму 4580 грн, спецодяг для працівників, на суму 1910 грн. Пофарбовано експонати ( військова техніка), на суму 19992 грн. За перше півріччя 2013 в музейному комплексі міста проведено 267 екскурсій, побувало 4607 відвідувачів. 

Продовжується робота щодо розвитку туризму в місті Южноукраїнську. Вперше місто бере активну участь у туристичному фестивалі «Відпочивай активно» як один з співорганізотрів. Розроблено чотири туристичні маршрути містом різної тематики. 

Два роки поспіль спільно з Южноукраїнською молодіжною організацією «Молоді регіони» проводиться в велотур вихідного дня з екскурсійною програмою регіонально-ландшафтним парком «Гранітно-степове Побужжя» до Дня незалежності України. 
Вперше у місті створено презентаційний диск міста Южноукраїнська, за результатами міському конкурсу фото та відео робіт «Місто, в якому я живу» : виготовлено 30 дисків на суму 1200 грн. 

За міською комплексною програмою розвитку культури, фізичної культури, спорту та туризму в місті Южноукраїнську на 2010-2013 роки на галузь «спорт» було виділено: у 2012 році – 120 тисяч гривень, у 2013 році – 150 тисяч гривень. Завдяки такій фінансовій підтримці на 1 вересня 2013 року наші спортсмени привезли: 86 золотих, 88 срібних та 81 бронзових медалей.

Спортсмени побували на регіональних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях не лише в Україні, а і в Польщі (сумо) та Японії (сімей-до карате). Южноукраїнські плавці є членами національної збірної України. Тільки за І півріччя 2013 року двом спортсменам присвоєно спортивне звання «Майстер спорту України», вісім – отримали спортивний розряд «кандидат у майстри спорту».

Поступово відновлюється база комунального закладу «Южноукраїнська дитячо-юнацька спортивна школа»: у 2013 році здійснено ремонт у залі відділення настільного тенісу, на суму 92 718 грн., до кінця року заплановано придбання матів-татамі, на суму 70 тисяч гривень.
У 2013 році на проведення оплачуваних громадських робіт для шкільної молоді виділено кошти з міського бюджету у сумі 26,2 тис. грн. Взяло участь у громадських роботах 35 підлітків.

Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради забезпечує виконання більше десятка міських програм, які спрямовані на вдосконалення та посилення рівня соціального захисту населення.

Одна з провідних програм є міська комплексна Програма «Турбота» на 2013-2017 роки. У 2012 році на виконання цієї Програми було використано 1485,6 тис. грн. У 2013 році видатки на «Турботу» збільшено до 1810,0 тис. грн.

На виконання передвиборної програми міського голови у 2013 році збільшено розмір матеріальної допомоги ветеранам, дітям війни, учасникам бойових дій, інвалідам до 50% від прожиткового мінімуму для непрацездатного населення. На це виділено 120,0 тис. грн., що на 23,7 тис. грн. більше, ніж у 2012 році. 

З 2013 року для отримання компенсації на житлово-комунальні послуги у зв’язку з підвищенням тарифів збільшено середньомісячний сукупний дохід на 1 особу до 1,3 прожиткового мінімуму в розрахунку на місяць, та збільшено кількість підприємств – надавачів послуг. На цей напрямок заплановано 300,0 тис. грн. 

Також вперше з серпня 2013 року розпочато надання 100% знижки по оплаті за комунальні послуги та електроенергію учасникам бойових дій на території інших держав, які є інвалідами загального захворювання. На цю мету у 2013 році передбачено кошти в розмірі 10,1 тис. грн.

Розмір стипендії міського голови, яка щомісяця виплачується людям похилого віку, яким виповнилося 100 і більше років, збільшився з 100 грн. до 150 грн. 

Запроваджено безкоштовне забезпечення ліками психічно хворих та бронхо-астматично хворих, а також дітей-інвалідів за рецептами лікарів згідно з переліком. Для цього виділено відповідно 23,7 тис. грн. і 50,0 тис. грн. 

З 2013 року заплановано придбання санаторно-курортних путівок ветеранам війни, праці, інвалідам загального захворювання. Вперше до переліку включено категорію ветеранів праці. На цей напрямок заплановано 50,0 тис. грн. на 13 путівок. Станом на 01.10.2013 оздоровлено 13 осіб в санаторії-профілакторії «Інгул» міста Миколаїв.

На виконання передвиборної програми міського голови у 2013 році проводиться ремонт та облаштування палати у державному закладі «Спеціалізована медико-санітарна частина №2» для осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС. На цей напрямок передбачено 27,0 тис. грн. Також проводиться робота з підготовки та перевірки документації для проведення ремонтних робіт приміщень, відведених для хоспісних палат на базі державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2», на що заплановано 110,0 тис. грн. з міського бюджету.

На виконання передвиборної програми міського голови щодо збільшення матеріальної допомоги учасникам бойових дій, інвалідам, вперше з 2013 року розпочато виплату щомісячної грошової допомоги з міського бюджету інвалідам війни та сім’ям загиблих та померлих учасників бойових дій в Афганістані. З цією метою у міському бюджеті заплановано 8,4 тис. грн.

Вперше у вересні 2013 року розпочав роботу факультет комп’ютерної грамотності «Університету третього віку» при комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» на базі Южноукраїнської загальноосвітньої середньої школи №3. На цей напрямок заплановано 2,5 тис. грн. для навчання 1 групи пенсіонерів.

Вперше за 21 рік розташування відділення соціально-медичних послуг у будівлі, побудованій ще у 70-х роках, було виділено кошти на заміну дерев’яних вікон на металопластикові. З міського бюджету на ці цілі використано 44,8 тис. грн. 

Відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська» 16 років було розташоване у приміщенні Центру розвитку дитини „Гармонія” і займало всього дві кімнати і коридор. На даний час відкрито нове приміщення для зазначеного відділення, у якому частково виконано капітальний ремонт на загальну суму 558,2 тис. грн. за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження (обласний бюджет).

Нове приміщення значно більше за площею, в ньому розміщено кімнату для занять лікувальною фізичною культурою, кімнату соціальної реабілітації, сенсорну кімнату, два кабінети для індивідуальних занять. Для обладнання меблями та килимовим покриттям нового приміщення відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів з міського бюджету виділено 20,0 тис. грн. Для завершення ремонту потреба становить 371,5 тис. грн.

Вперше з 2013 року управління працює за напрямками медичних програм, на реалізацію яких виділено 725,6 тис. грн., що на 198,3 тис. грн. більше, ніж у 2012 році, згідно з якими здійснено придбання обладнання: 6 холодильників для зберігання медикаментів та кондиціонер (використано 16,6 тис. грн.), електрокардіограф (використано 15,3 тис. грн.), 2 сумки-холодильники для транспортування вакцини в дитячу та дорослу поліклініки (використано 1,7 тис. грн.), сучасне обладнання для пологового відділення: пульсоксиметр (використано 50,0 тис. грн.), та апарат для штучної вентиляції легенів СІПАП (використано 200,0 тис. грн.).

За кошти міського бюджету вперше за роки існування міської організації ветеранів війни, праці та Збройних сил зроблено ремонт приміщення, в якому розташована організація на суму 10,0 тис. грн.

Також у 2013 році збільшено суму фінансової підтримки міської організації інвалідів на 2,0 тис. грн. 

Ми нарощуємо зусилля по вирішенню проблеми доступності для інвалідів. Вже було сказано про облаштування пандусом квартири інваліда – візочника Альони Новікової та влаштування 16 з’їздів на проспекті Леніна.

Також за результатами проведення благодійної акції «Більше руху – більше життя» був придбаний електричний візок для інваліда І групи Марини Шапошник, на що було використано 18,5 тис. грн. 

Крім того за кошти, зібрані під час акції придбано ноутбук дитині-інваліду Лоліті Манзенко. За благодійні кошти придбано тренажер «Степпер» для дітей-інвалідів відділення соціальної реабілітації Комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування».

8 квітня 2013 року на стаціонарі медико-санітарної частини міста відкрито другу палату для ветеранів Великої Вітчизняної війни. За благодійні кошти здійснено ремонт та придбано обладнання. Всього використано 15,3 тис. грн. 
Також в звітний період було придбано квартиру інваліду Великої Вітчизняної війни ІІ групи Дроздову М. П. Використано 150,0 тис. грн. державної субвенції.

Дуже важливі завдання щодо реалізації в місті державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та вчиненню правопорушень дітьми виконує Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради.

Міський голова, відповідно до закону, очолює комісію з питань захисту прав дитини – дорадчий орган при міськвиконкомі.
На первинному обліку служби в справах дітей знаходиться 71 дитина, на місцевому – 15. На обліку служби перебуває 37 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з них 32 – діти, які виховуються в сім’ях, що не забезпечують належних умов утримання та виховання дітей, 5 – діти, відносно яких вчинено насилля в сім’ї. 

З метою перевірок умов утримання та виховання дітей проводяться щотижневі систематичні обстеження умов проживання дітей в неблагополучних сім’ях. За наслідками обстеження складено 91 акт. Ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності, за участю служби у справах дітей, за ст.184 КУпАП 15 батьків за невиконання обов’язків щодо виховання та утримання своїх дітей. 

Підготовлено 9 висновків до суду про позбавлення батьківських прав батьків по відношенню до дітей. Працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками відділення кримінальної міліції у справах дітей Южноукраїнського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області проводились рейди «Діти вулиці» з метою профілактики правопорушень, бездоглядності, бродяжництва та жебракування серед дітей. Проведено 27 рейдів, виявлено 31 дитину, що перебували на вулицях, у розважальних закладах міста, вживали спиртні напої, тощо. З розважальних закладів міста вилучено та повернуто в сім’ї 15 дітей. В ході проведення рейдів виявлено 9 порушень правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, складено 14 протоколів за вживання неповнолітніми спиртних напоїв, 8 протоколів на дорослих осіб, які втягували неповнолітніх до протиправних дій.

В місті створений комунальний заклад «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради» для тимчасового перебування дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Заклад 100% фінансується за рахунок коштів обласного бюджету. 70% дітей, які в ньому перебувають, це діти з інших міст та районів області, 30% – діти нашого міста. З моменту створення закладу курс реабілітації пройшли 155 дітей. 

Службою у справах дітей проводиться робота по веденню Єдиного електронного банку даних дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. 

В місті відсутнє таке негативне явище, як дитяча безпритульність та жебрацтво.

Сімейними формами виховання охоплено 71 дитина-сирота та діти, позбавлені батьківського піклування. Цей показник найвищий по області і по Україні. В місті функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 прийомних сім’ї, в яких виховується по 1 дитині. 

Проводиться робота по створенню ще одного дитячого будинку сімейного типу та прийомної сім’ї.

Рішенням Южноукраїнської міської ради від 31 травня 2012 року утворено, а по суті, відновлено Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 

Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що забезпечує організацію та проведення у нашому місті соціальної роботи із соціально незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Центр здійснює облік сімей/осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

На обліку в міському банку даних перебуває 101 сім’я, в яких виховується 153 дитини. У зв’язку з подоланням родиною складних життєвих обставин з обліку знято 28 сімей.

Станом на 1 листопада поточного року соціальним супроводом охоплено 58 сімей, в яких виховується 88 дітей. У зв’язку з подоланням складних життєвих обставин знято з обліку 35сімей, в яких виховується 49 дітей.

За період роботи з серпня 2012 року та десяти місяців 2013 року, фахівцями із соціальної роботи було здійснено 1559 соціальних відвідувань, сімей, яким надано 13138 соціальних послуги. 

Проінспектовано 141 сім’ю, в яких виховуються діти з функціональними обмеженнями. Навесні, з 6 березня по 1 квітня, проводився міський етап щорічного обласного конкурсу «Повір у себе, і в тебе повірять інші» для дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Переможець міського конкурсу став переможцем обласного конкурсу і отримав путівку до міжнародного оздоровчого центру «Артек». 
Фахівцями із соціальної роботи проведено 93 групових заходи, 24 акції, розповсюджено 2158 екземплярів друкованої продукції соціально-профілактичного спрямування.

За звітний період відкориговані, погоджені та затверджені плани дій органів управління та сил цивільного захисту міста на запобігання виникнення та ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, плани евакуаційних заходів. 
Вперше за останні 10 років рішенням Южноукраїнської міської ради від 25.04.2013 року виділено кошти на розвиток та вдосконалення системи оповіщення у сумі 15.0 тис. грн. На даний час складений кошторис та укладено угоду на здійснення поточного ремонту звукової ланки системи оповіщення по проспекту Леніна. До кінця поточного року ремонт буде здійснено.

Вперше введено в дію ланку оповіщення циркулярними СМС-повідомленнями керівного складу цивільного захисту міста, членів комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з мобільного телефону відповідальних чергових управління з питань надзвичайних ситуацій.

З 07.05.2013 по 15.05.2013 року особовий склад рятувальної станції міста пройшов спеціальне навчання.

Для реалізації державної політики у сфері пожежної безпеки рішенням міської ради від 04.10.2012 №715 затверджено «Міську цільову соціальну програму забезпечення пожежної безпеки у місті Южноукраїнську на 2012-2015 роки».

В звітному періоді встановлено 3 камери відеоспостереження. Придбанно комп’ютер для виведення зображення з камер відеоспостереження в Южноукраїнський МВ УМВС України в Миколаївській області на загальну суму 3690 грн. Проведено локальну мережу Інтернет та підключено Wi-Fi для системи відео спостереження на суму 4236,89 грн.

Для поліпшення матеріально-технічного забезпечення Южноукраїнського міського відділу УМВС України в Миколаївській області виділено кошти у сумі 10000 грн. на придбання оргтехніки.

Для забезпечення громадського порядку збільшена кількість патрулів по території міста Южноукраїнська за рахунок громадських формувань з охорони правопорядку. Маршрути патрулювання максимально наближені до територій масового відпочинку людей та криміногенно-небезпечних зон міста.

На виконання пункту 2 статті 43 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» під час осіннього 2012 року та весняного та осіннього призивів 2013 року профінансовано перевезення призовників на обласну медичну комісію на загальну суму більше 6,5 тис.грн. 
Для проведення якісного медичного огляду допризовників та призовників дообладнано міську призовну дільницю медичним та господарським майном на суму майже 4 тис. грн.

З метою ліквідації несанкціонованої торгівлі на вулицях та алеях міста, проведено 68 спільних рейдових перевірок дотримання Правил благоустрою міста та ліквідації стихійної торгівлі. Проінформовано 410 громадян про розташування торгівельних майданчиків «Базар дачників» на території міста, та попереджено про відповідальність за порушення правил благоустрою міста.

Вперше за час існування міста Южноукраїнська в 2012 році рішенням міської ради №651 від 31.09.2012 року була створена інспекція з благоустрою, як структурний підрозділ виконавчого комітету в кількості 3-х осіб, для здійснення контролю за станом благоустрою міста, виконанням Правил благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території міста Южноукраїнська.
Інспекцією з благоустрою за період своєї роботи здійснено: 
• обстежень (перевірок) територій міста, підприємств, магазинів, місць торгівлі, зон відпочинку та місць загального користування – 905;
• виписано приписів (попереджень) – 215.

Прийнятими заходами профілактичної роботи в місті Южноукраїнську закрито 39 люків колодязів інженерних мереж, що унеможливило виникнення нещасних випадків та одержання травм мешканцями міста, забезпечено приведення 48 фасадів об’єктів благоустрою до належного стану, відновлено замощення 37 об’єктів благоустрою.
За порушення Правил благоустрою складено 24 адміністративних протоколи та 10 матеріалів направлено в інші міста за місцем проживання правопорушників.

Сума адміністративних штрафів накладених за поданням інспекції з благоустрою склала 11951 грн.

Разом з тим потрібно розуміти, що благоустрій міста це наша спільна справа. Тут багато залежить від влади, але не менше, на мій погляд, від позиції власників об’єктів і самих громадян, від їх культури, свідомості, активності, готовності бути господарем у себе в місті, а не стороннім спостерігачем.

Відповідно до пункту 18 частини 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міський голова забезпечує на відповідній території додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян.

За звітний період в 13 організаціях міста перевірено виконання законодавства щодо розгляду звернень громадян, надано рекомендації щодо усунення недоліків та покращання роботи.

Мною особисто прийнято 413 громадян, отримано та розглянуто 144 заяви, скарги та пропозиції. Розглянуто 332 письмових звернення. Всього ж за цей період до мене звернулося 2789 громадян з урахуванням 97 колективних звернень.

У своїх зверненнях мешканці порушили більше 500 питань.

Найбільш масовими питаннями є питання благоустрою територій міста та питання ремонту і експлуатації житлового фонду.

Також мешканці порушують питання встановлення дитячих майданчиків у дворах. З 10 таких звернень 5 вже вирішено на користь заявників. Вирішення інших перебуває на контролі.

Надання житла та поліпшення житлових умов займають друге місце від загальної кількості порушених питань.

Вирішити житлові питання на користь всіх бажаючих наразі дуже складно.

Але ми вишукуємо можливості для покращення житлових умов громадян, які перебувають на квартирному обліку. Так, до кінця 2014 року планується здати в експлуатацію будівлю гуртожитку №6 за адресою: вулиця Комсомольська, 3. Після здачі в експлуатацію, квартири що належатимуть територіальній громаді міста Южноукраїнська, будуть розподілені відповідно до вимог Житлового кодексу України.

Багато питань в зверненнях громадян стосуються забезпечення належних умов на залізничній станції Южноукраїнська.

Потрібно відзначити, що ми організували продаж квитків на залізничне сполучення в місті. Що стосується умов на залізничній станції, то наші численні звернення до «Укрзалізниці» поки що не дали потрібного результату. Ми продовжуємо шукати шляхи вирішення цієї проблеми.

Рішенням Южноукраїнської міської ради в минулому році затверджена Програма інформаційної підтримки розвитку міста та діяльності органів місцевого самоврядування на 2013-2016 роки, а уже в цьому році Програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2013-2014 роки.

Відділом ведення Державного реєстру виборців постійно здійснюється активна робота з відповідними місцевими органами, закладами, установами, організаціями щодо періодичного поновлення Державного реєстру виборців та уточнення персональних даних виборців. Крім того, відділ проводить роботу безпосередньо з виборцями щодо внесення змін до їх персональних даних, включення або виключення виборця з реєстру, уточнення виборчої адреси.

В звітний період відповідними органами місцевого самоврядування, в межах їх компетенції, забезпечено проведення в Южноукраїнську чергових виборів Верховної Ради України, позачергових виборів міського голови та двох депутатів міськради в мажоритарних округах.
З січня 2013 року утворена та діє громадської ради при міському голові в новому складі.

Основні заходи за участю депутатів, посадових осіб місцевого самоврядування, засідання міської ради та виконавчого комітету, систематично висвітлюються через телевізійну програму «Новини Южноукраїнська» та газету міської ради «Контакт». Посадові особи та керівники комунальних підприємств дають інтерв’ю та роз’яснення щодо різних проблемних питань на шпальтах місцевих видань та на телебаченні.

Проводиться постійний аналіз публікацій в засобах масової інформації, мережі Інтернет щодо подій в місті, а саме головне, – ми, по можливості, реагуємо на всі зауваження, на критичні виступи або пропозиції не залежно від того, як вони надійшли, від кого і з якою метою.

Найоперативнішим інформаційним ресурсом став офіційний сайт міста, який щоденно наповнюється новинами, де постійно оприлюднюються проекти та рішення міської ради, виконавчого комітету, розпорядження міського голови, створюються нові розділи, розміщується інший інформаційний матеріал на 363 сторінках. Сайт стає все більш інтерактивним.

Так до рубрики «Он-лайн приймальня» на сайті за звітний період звернулося та отримали відповідь 245 мешканців міста з питань розв’язання проблем свого життєзабезпечення, рекомендацій на адресу міської влади.

За звітний період особисто мною проведено 7 прес-конференції, 1 брифінг, 4 прямих ефіри. Позитивний відгук отримали програми «Чим живе область» за участю южноукраїнців, публікації в газетах «Рідне Прибужжя», «Сегодня», журналі «Автограф».

Побудова правової держави все більше вимог ставить перед Юридичною службою міської ради. За звітний період юридичною службою здійснювалась робота за такими напрямками: 
– проведено 23 засідання громадської комісії з житлових питань при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради;
– видано 125 ордерів на житлові приміщення;
– 218 осіб отримали свідоцтва на право власності на житло; 
– 37 сімей та одиноких громадян взято на квартирний облік за місцем проживання.

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради веде облік громадян які потребують поліпшення житлових умов. На квартирному обліку перебувають 764 громадянина, які потребують поліпшення житлових умов.

Організовано та проведено 36 засідань адміністративної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради, на яких розглянуто 224 протоколи про адміністративні правопорушення та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафів на суму понад 20 тис. грн., які при сплаті будуть зараховані до міського бюджету.

У напрямку претензійно-позовної роботи та правової експертизи працівники юридичної служби взяли участь у розгляді 28 судових справ, як представники інтересів міської ради та її виконавчого комітету.

Розглянуто та вжито заходів по 16 поданням, 25 вимогам, 10 постановам прокуратури міста Южноукраїнська. Протягом звітного періоду юридичною службою надавалася допомога в оформленні правових документів з питань, що є в компетенції органів місцевого самоврядування. На офіційному сайті Южноукраїнської міської ради розміщувалась інформація щодо змін в законодавстві України. Розглядалися звернення громадян та депутатські звернення. Проводилась інформаційно-довідкова робота, надавались консультації з правових питань громадянам, працівникам управлінь, відділів, інших виконавчих органів міської ради. 

Шановні южноукраїнці!
Зрозуміло, що ніякий звіт не може містити повної інформації про роботу. Сьогодні ми більше говоримо про кінцевий результат, про те, що найбільше турбує мешканців міста.

Завдання міського голови в тому і полягає, щоб не просто організувати роботу ради, виконавчого комітету, їх апарату, а організувати результативну роботу.

Хочу запевнити южноукраїнців, що саме до такої роботи я прагну. Узагальнюючи, можу вам доповісти:
– з 46 пунктів моєї передвиборної програми на сьогоднішній день (за рік роботи) виконано 24 пункти, або 52 відсотки;
– 8 пунктів, або 18 відсотків виконані частково і продовжують виконуватись;
– 14 пунктів, або 30 відсотків знаходяться на стадії організаційно-технічного опрацювання, фінансового забезпечення або проектування і, безумовно, також будуть реалізовані за ще два роки моєї каденції, як міського голови;

Думаю що надана вам інформація підтверджує, – результат є і його потрібно примножувати. Хотів би висловити щиру подяку всім, хто допомагав мені в роботі, перш за все мешканцям міста, депутатам, керівникам та персоналу підприємств, установ та організації, спеціалістам органів місцевого самоврядування та державних органів, вчителям, медикам, працівникам житлово-комунальної сфери, – всім, хто причетний до забезпечення добробуту та процвітання нашого рідного міста – Южноукраїнська. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]