Барометр В Україні хочуть запровадити штрафні бали для водіїв за порушення правил дорожнього руху

В Україні хочуть запровадити штрафні бали для водіїв за порушення правил дорожнього руху

Просмотров: 276
7 Травня 2024, 18:25

Міністерство внутрішніх справ планує запровадити в Україні на законодавчому рівні штрафну систему балів для водіїв за порушення правил дорожнього руху.

Про це розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький,  пише  top.today.ua.

Він наголосив, що в Україні намагаються адаптувати законодавство до європейського. Так, у Польщі, наприклад, є система штрафних балів – якщо водій збере 24 – у нього забирають посвідчення водія.

В Україні у 2015-2020 pp. вже діяла система балів та штрафів для водіїв. Кожному водію щороку налічувалося 150 балів. У разі порушення правил дорожнього руху, який фіксувався в автоматичному режимі, з водія списували 50 балів. Після вичерпання ліміту водій за такі порушення мав сплачувати штрафи у грошовому вигляді. Але до кінця систему штрафних балів так і не було реалізовано (камери автофіксації порушень правил дорожнього руху з’явилися лише влітку 2020 року). Її у 2020 році скасував президент Володимир Зеленський.

На початку 2022 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект №6502, який передбачає запровадження системи штрафних балів для водіїв. Але через повномасштабне вторгнення народні депутати не розглянули цей законопроект навіть у першому читанні. Він досі перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Але закон трохи змінено, ніж це було у 2015-2020 роках. У ньому пропонується аналог європейської системи штрафів.

Водій за рік може зібрати 12 штрафних балів, а якщо перевищить цю кількість – його можуть позбавити посвідчення водія без суду. А для новачків, які отримали права менше року тому, передбачено 8 балів протягом року.

Наприклад, за непристебнутий ремінь безпеки та перевезення дітей без автокрісла хочуть нараховувати 1 штрафний бал. За керування несправним ТЗ, перевезення дітей без автокрісла (повторно), перевищення встановленої швидкості більш ніж на 20 км/год (крім зафіксованих в автоматичному режимі), проїзд на червоний сигнал світлофора – 2 бали.

За порушення правил руху та зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, керування несправним ТЗ, що використовується для перевезення пасажирів – 3 бали.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]