Барометр Спецтрибунал для путіна й верхівки російської влади може бути створено до кінця 2024 року, – єврокомісар

Спецтрибунал для путіна й верхівки російської влади може бути створено до кінця 2024 року, – єврокомісар

Просмотров: 362
5 Квітня 2024, 18:16

Спеціальний трибунал для російського президента володимира путіна та владної верхівки Росії з великою ймовірністю буде створено до кінця 2024 року.

Таке сподівання у коментарі DW висловив єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс на полях конференції “Відновлення справедливості для України”, яка нещодавно відбулась у Гаазі (Нідерланди), пише Рубрика.

“Ми ведемо дискусії про цей трибунал з різними міжнародними акторами. І тепер розглядаються два основні варіанти: міжнародний трибунал на основі багатосторонньої угоди або спрощене рішення – на основі двосторонньої угоди між Україною та Радою Європи”, – розповів єврокомісар.

Рейндерс також зазначив, що, крім того, у Євросоюзі було створено нову систему передачі судочинства.

“Так, якщо в Україні триває кримінальний процес, зокрема щодо злочину агресії, то його можна перенести до такого спецтрибуналу”, — пояснив посадовець.

Він вважає, що створення трибуналу перебуває на останньому етапі й наголосив, що наступний крок – це “питання політичної волі”.

“Зараз лише початок року, а до кінця року це (створення спецтрибуналу — ред.) може стати можливим”, – підсумував Рейндерс.

За підсумками конференції “Відновлення справедливості для України”, яка 2 квітня відбулась у Гаазі (Нідерланди), представники 44 держав підтримали ідею створення спецтрибуналу для Росії за злочини, які були скоєні проти України під час війни. Політики ухвалили відповідну декларацію.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]