Барометр Хто має право на відстрочку від мобілізації: що відомо про призов у квітні

Хто має право на відстрочку від мобілізації: що відомо про призов у квітні

Просмотров: 397
30 Березня 2024, 10:08

Наразі Верховна Рада гальмує процес ухвалення нового законопроекту про мобілізацію, оскільки в ньому є багато суперечливих моментів. 24 Канал з’ясували те, хто зможе отримати відстрочку від призову на службу.

Хто має право на відстрочку від мобілізації: що відомо про призов у квітні

Зауважимо, що поки новий закон не приймуть і він не набуде чинності – діють усі старі та давно відомі правила мобілізації відповідно до законів та норм військового стану. Воно зараз продовжено до 13 травня 2024 року.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації

На сьогодні відомо, що чоловіки віком 18 – 60 років не можуть бути призвані до армії, якщо отримали відстрочку від мобілізації. Відстрочку за станом здоров’я необхідно підтвердити у ТЦК та СП.

Право на візит до закладу дає вже згаданий вище порядок денний. Також на порядку денному від ТЦК та СП військовозобов’язані проходять військово-лікарську комісію (ВЛК).

Саме вона встановлює той факт, чи є особа придатною до військової служби за станом здоров’я та може бути мобілізованою. До медичних підстав для отримання відстрочки належать:

  • тяжкі деформації опорно-рухового апарату;
  • інфекційні захворювання (гепатит, ВІЛ тощо);
  • гострі психічні розлади, синдром Дауна, шизофренія;
  • відновлення після операції, протезування, зокрема, встановлені ендопротези.

Крім того, підставою для відстрочення є навчання чи наукова діяльність. На неї можуть претендувати:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної передвищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та професійної передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники установ професійної (професійно-технічної) освіти, установ загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють відповідно в установах вищої чи професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, установах професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

Нагадаємо, що відстрочення та бронювання не означають зняття з військового обліку. Документ, що підтверджує броню, видається профільним міністерством. Його також отримують і до ТЦК за місцем обліку відповідно до закону.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]