Барометр В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році

В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році

Просмотров: 441
28 Березня 2024, 16:45

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, економічних криз, екологічних і техногенних катастроф.

“Збройна агресія Російської Федерації проти України і тимчасова окупація частини її території спричинили поглиблення демографічної кризи, що полягає в значному зниженні народжуваності, підвищенні смертності (і серед військових, і серед цивільного населення, включно із дітьми).

Також наслідком є багатомільйонне тимчасове внутрішнє переміщення мешканців з небезпечних територій, а також понад 6-мільйонна вимушена еміграція переважно жінок і дітей”, – зазначають у Мінсоцполітики.

Збройна агресія Російської Федерації спричинила підвищення рівня передчасної смертності. Так, за експертною оцінкою, після повномасштабного вторгнення росіян середня очікувана тривалість життя українців скоротилася з 66,4 року для чоловіків і 76,2 року для жінок (у 2020 році) до 57,3 і 70,9 відповідно у 2023-му.

За оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, ці виклики і загрози до 2041 року можуть спричинити скорочення населення України до 28,9 мільйона осіб, а до 2051-го – до 25,2 мільйона.

Щоб протидіяти цим чинникам і забезпечити довгострокове відтворення населення України, у міністерстві визначили 6 стратегічних цілей.

1. Підвищення рівня народжуваності

Як зазначають у Стратегії, у 2021 році сумарний коефіцієнт народжуваності складав 1,16 – це на 45% менше, ніж треба для забезпечення простого відтворення населення (постійна кількість населення в результаті приблизно однакової народжуваності і смертності.

Також у цьому році кількість народжених дітей була вдвічі меншою за кількість осіб, яким виповнилося 60 років (народжених у 1961 році) і які мали право вийти на пенсію.

Після початку агресії Російської Федерації сумарний коефіцієнт народжуваності (демографічний показник відношення кількості народжених за рік на 1 тисячу жителів) становить менше 1,0.

Однак для відновлення чисельності населення цільовий показник народжуваності має становити близько 2,2.

2. Зниження рівня передчасної смертності

Дані Мінсоцполітики свідчать, що середня тривалість життя в Україні у 2020 році становила 71,3 року. Це – найнижчий показник у Європі.

“Цільовим показником зниження рівня передчасної смертності є зменшення ймовірності смерті у віці до 65 років до показників, середніх у країнах ЄС: 16,3 % – серед чоловіків, 8,3 % – для жінок”, – зазначають у Стратегії.

В Україні ці показники у 2020 році становили 40 і 16,8% відповідно.

3. Забезпечення міграційного приросту населення

Щоб досягти перевищення кількості осіб, прибулих до країни, над кількістю тих, хто вибули, міграційна політика України має спрямовуватися на:

  • повернення в Україну вимушених мігрантів внаслідок повномасштабної війни і тих, що виїхали з країни до її початку;
  • залучення до України представників української діаспори за кордоном;
  • вибіркове залучення мігрантів з інших країн.

4. Забезпечення оптимального розміщення населення на території України

“Масові внутрішні переміщення населення України дають можливості для розвитку регіонів розселення ВПО. Перш за все йдеться про відносно безпечні території Центральної України, які, як очікується, стануть новим економічним центром держави”, – зазначено в Стратегії.

Передбачається, що для цього державна політика у сфері внутрішньої міграції має бути спрямована на:– підвищення якості життя ВПО, сприяння їх інтеграції в місцеві територіальні громади;– розвиток територій так званого ризикованого проживання (ймовірно, 10-25 км від північних і східних кордонів).

5. Адаптація соціуму до демографічного старіння та формування умов для активного довголіття

Ця стратегічна ціль передбачає забезпечення підтримки здоров’я та благополуччя осіб похилого віку, а також створення умов для їхньої самореалізації та активної життєдіяльності.

6. Розвиток можливостей для якісного життя в Україні

“Демографічна політика України також має передбачати створення наскрізних передумов, які опосередковано впливають на рішення громадян щодо народження дітей, повернення в Україну чи, навпаки, виїзд на проживання за кордон, а також на можливості подолання проблеми передчасної смертності”, – йдеться у Стратегії.

Такими передумовами у Мінсоцполітики називають:

  • формування безпечного соціального та екологічного середовища;
  • розвиток інструментів для забезпечення громадян власним (індивідуальним) житлом;
  • створення можливостей для економічної самостійності та підвищення рівня добробуту громадян;
  • доступність і належна якість інфраструктури, дружність середовища до людини;
  • забезпечення соціальної згуртованості українського суспільства.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]