Барометр Частина українських пенсіонерів вже у квітні можуть залишитись без грошей

Частина українських пенсіонерів вже у квітні можуть залишитись без грошей

Просмотров: 590
28 Березня 2024, 15:28

 31 березня закінчується останній термін для проходження ідентифікації у Пенсійному фонді, і тим, хто її не пройде, просто перестануть виплачувати пенсії.

При цьому проходження ідентифікації має особливості, і далеко не всі пенсіонери зможуть її здійснити, стверджує голова адвокатського об’єднання “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

Розбиралися, хто ризикує втратити виплати вже з 1 квітня.

Наприкінці минулого року Кабмін вніс зміни до своєї постанови №637, яка стосується соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

У документі переписали пункти про пенсіонерів із числа ВПО. Причому йдеться не про нових переселенців, які набули цього статусу вже після початку повномасштабної війни, а про тих, хто зареєстрований як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року. Тобто про донецьких, луганських та кримських пенсіонерів, яким влада ще у 2014 році встановила вимогу кожні 3-6 місяців проходити перевірки.

“Конституційний суд вже визнавав такі додаткові умови незаконними, оскільки люди отримали право на пенсію, заробивши певний трудовий стаж. І жодних інших умов для її отримання не повинні виконувати”, — каже Кравець.

З 2020 року пенсіонерів-ВПО не перевіряли. Але тоді скасування ідентифікацій аргументували коронавірусним карантином. Проте карантин офіційно закінчився у липні минулого року, коли спливли терміни дії відповідної постанови Кабміну. Тому вже в серпні 2023 року уряд ухвалив постанову №837, в якій вказав: щоб отримувати пенсії у 2024 році, пенсіонери з-поміж ВПО повинні до початку року пройти ідентифікацію.

Але наприкінці минулого року Кабмін відсунув час Ч на кінець березня 2024 року.

Як зазначив Кравець, порівняно з докоподібною нинішню ідентифікацію трохи пом’якшили. Вже не потрібно особисто приїжджати до Ощадбанку чи Пенсійного фонду, як це було раніше.

У Пенсійному фонді пояснили: є кілька способів пройти ідентифікацію.

Звернутися особисто до відділення Ощадбанку або підрозділу Пенсійного фонду з документом, що засвідчує особу.

Пройти ідентифікацію віддалено – за допомогою кваліфікованого електронного підпису “Дія Підпис” через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

За допомогою відеоконференцзв’язку у територіальних органах Пенсійного фонду.

У закордонних дипломатичних установах України, якщо людина перебуває за кордоном. Останні мають видати довідку про те, що “фізособа є живою”. Тобто влада хоче переконатися, що немає зловживань із пенсіями, і виплати не нараховуються, наприклад, уже померлим громадянам.

Крім того, Ощадбанк регулярно, до 25 числа кожного місяця, повідомлятиме Пенсійний фонд про громадян з числа ВПО, які в останні 6 місяців не проводили жодних операцій за своїми пенсійними картками.

“Тобто не можна просто накопичувати пенсії на картці”, – каже Кравець.

Що буде, якщо не пройти ідентифікацію? У ухвалі Кабміну чітко зазначено, що виплати пенсій після 31 березня 2024 року не буде.

“Пенсії нараховуватимуть, але не виплачуватимуть до моменту проведення ідентифікації”, – пояснив Кравець.

Така сама схема діє стосовно “сплячих” пенсійних банківських карток: “нарахування пенсій триває, але сума не перераховується на рахунки одержувачів до проходження ідентифікації”, йдеться у постанові.

Не проводиться ідентифікація лише для пенсіонерів з інвалідністю І групи, які одержують пенсію з доставкою додому.

У ухвалі прописано, як отримуватимуть пенсію громадяни, які зараз живуть за кордоном. Після проходження ідентифікації у дипломатичних установах України для них усі виплати будуть йти у колишньому режимі.

Але є виняток для тих, хто зараз проживає у Росії чи Білорусі. Для них жодної окремої схеми не прописали. Виходить, що такі люди не зможуть отримувати пенсії ні на загальних підставах, ні за окремими умовами. Тобто фактично взагалі позбудуться грошей.

Кравець каже, що загалом багатьом пенсіонерам буде непросто пройти ідентифікацію.

“Для тисяч людей, незважаючи на введені послаблення щодо віддаленої ідентифікації, як і раніше, залишається доступною лише ідентифікація з відвідуванням банку або ПФ. Адже розібратися з “Дією” або відео-конференц-зв’язком можуть далеко не всі. І не всі мають придатні для цього технічні засоби. Вимога держави мати смартфон по суті незаконна, і у разі звернення до суду люди практично напевно виграли б процес.

Тому вже з наступного місяця з’являться перші відмовники – ті, хто не отримає пенсій на свої картки та мають терміново вирішувати питання з ідентифікацією. Зрозуміло, що потім виплати відновлять, але за що людині жити весь цей час – питання відкрите.

Але в постанові Кабміну йдеться не лише про пенсіонерів.

Окремий пункт присвячений усім ВПО, які отримують соцдопомогу від держави. Так, не нараховуватимуть гроші тим, хто не проводив операцій за своїми картами в Ощадбанку понад рік. Ощадбанк збиратиме інформацію про такі картки і передаватиме до 25 числа кожного місяця Мінсоцполітики.

“В Україні одержувачів соцдопомоги від держави з числа ВПО 2,6 мільйона осіб, серед них половина осіб працездатного віку, з яких 40% на сьогодні не працевлаштовані”, – каже голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]