Барометр Держорганам заборонять мати акаунт в Telegram, — нардеп

Держорганам заборонять мати акаунт в Telegram, — нардеп

Просмотров: 301
28 Березня 2024, 09:15

Українським чиновникам та державним установам можуть заборонити користуватися месенджером Telegram. Це стане можливим у разі ухвалення нового законопроекту, який стосується цього питання.

Держорганам заборонять мати акаунт в Telegram, — нардеп

Про те, на що чекати українцям, які користуються додатком, голова комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин  розповів  на всеукраїнському телемарафоні.

Юрчишин пояснив, що у Верховній Раді зараз обговорюють законопроєкт №11115 “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”. Після прийняття законопроєкту українці не зможуть отримувати інформацію з акаунтів державних органів влади, відкритих в Telegram. Однак, припустив нардеп, такого може і не статись.

Зі слів політика, якщо буде позитивне голосування, то в Україні з’явиться орган, який зможе провести певну перевірку. Планують, що повноваження на перевірку отримає Національна рада з радіомовлення і телебачення (НРРТ).

Працівники НРРТ надішлють запит в компанію, яка володіє месенджером. Компанія повинна показати структуру власності. Можливо, з’ясується, що структура власності “прозора” і до компанії не дотична країна-агресор РФ чи її партнер — Китай. У такому випадку жорстких санкцій Україні вводити не буде, пояснив Юрчишин. В іншому випадку буде рішення про непрозорість.

“Тоді там не може бути акаунтів державних органів, представників органів самоврядування чи національних представників влади”, — пролунало у ефірі телемарафону.

Якщо Telegram отримає відповідний негативний статус, то держоргани не зможуть ним користуватись. Однак для пересічних громадян Україна не буде забороняти месенджер — кожен зможе самостійно вирішити, чи мати у ньому акаунт.

“Для користувачів соцмереж нічого не зміниться. Крім того, щоб там не буде, умовно кажучи, акаунта ГУР”, — додав політик.

Telegram — багатоплатформовий месенджер, розроблений у 2013 році громадянином РФ Павлом Дуровим. Після того, як “Роскомнадзор” та ФСБ почали вимагати доступ до серверів і даних, Дуров виїхав та зареєстрував компанію-власника Telegram Messenger Inc. за межами Росії. На сьогодні власниками є компанії з Віргінських островів та Об’єднаних Арабських Еміратів — відповідна інформація вказана на порталі Ripe (RIPE NCC — компанія, яка підтримує “технічну і адміністративну координацію інфраструктури інтернету”).

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]