Барометр Польща подвоїть фінансування чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України, – Сікорський

Польща подвоїть фінансування чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України, – Сікорський

Просмотров: 178
27 Березня 2024, 17:21

Варшава подвоїть свій фінансовий внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ.

Про це під час спільної пресконференції з главою латвійської дипломатії Крішʼянісом Каріньшем заявив у середу у Ризі глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Рубрика із посиланням на Wnp.pl.

“Польща подвоїть свій внесок у чеську ініціативу закупівлі боєприпасів для України”, – зазначив Сікорський.

Він додав: якби всі країни робили те, що роблять Польща і Латвія, то Україна була б у набагато кращій ситуації. Сікорський також підкреслив, що американський пакет допомоги зараз є “вкрай необхідним для України”.

Коментуючи нещодавній інцидент із російською ракетою в повітряному просторі Польщі, міністр зазначив, що це чергова така ситуація. Він звернув увагу, що минулого року російська ракета впала під Бидгощем, приблизно за 10 км від місця, де він проживає.

“Ми відчуваємо на собі лише невелику частину того, що переживає зараз Україна. Мені здається, що деякі ЗМІ на Заході недостатньо шоковані цією безпрецедентною хвилею повітряного тероризму проти України”, – додав він.

Сікорський підкреслив, що Польща залишає за собою право захищати власну територію, яка також є територією НАТО.

“Але як союзники ми також повинні думати, як допомогти Україні”, – наголосив глава польської дипломатії.

Що відомо про ініціативу Чехії щодо пошуку боєприпасів для України

17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Відомо, що до ініціативи Чехії приєдналися:

Канада, яка виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн дол. США) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО;
Нідерланди виділяють понад 100 млн євро на цю ініціативу;
Бельгія, яка виділить 200 мільйонів євро на ініціативу Чехії;
Литва долучиться до чеської ініціативи із закупівлі та передачі Україні боєприпасів.
Франція долучається до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування проєкту.
Прессекретар німецького уряду Штеффен Хебештрайт заявив, що ФРН візьме участь у закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України, які знайшла Чехія за межами ЄС.
Латвія вирішила приєднатися до чеської ініціативи щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України, яку раніше запропонував президент Петро Павел.
Варшава приєдналася до ініціативи Чехії щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України, однак яку суму виділив польський уряд невідомо.
Португалія приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це 100 мільйонів євро.
Фінляндія має намір підтримати ініціативу Чехії стосовно відправки сотень тисяч артилерійських боєприпасів Україні, виділивши 30 мільйонів євро.
Німеччина в рамках своєї допомоги Україні оплатить закупівлю 180 тисяч боєприпасів за чеською ініціативою.
Канада виділила понад $30 млн на боєприпаси для України у межах ініціативи Чехії.
Литва ухвалила рішення виділити 35 млн євро на закупівлю боєприпасів для України в рамках чеської ініціативи.
Ісландія оголосила, що фінансово підтримає ініціативу Чехію із закупівлі боєприпасів для України, а також закупить спорядження для військовослужбовиць української армії. Острівна країна виділить на це близько двох мільйонів євро.
Словенія вирішила допомогти Україні та долучилася до ініціативи Чехії з пошуку та закупівлі артилерійських боєприпасів.
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у межах ініціативи із закупівлі артбоєприпасів для України можливе постачання 1,5 мільйона снарядів.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]