Барометр Суд зобов’язав “УПЦ МП” повернути у державну власність стародавній Успенський собор у Каневі

Суд зобов’язав “УПЦ МП” повернути у державну власність стародавній Успенський собор у Каневі

Просмотров: 261
27 Березня 2024, 14:10

Суд зобов’язав Київську митрополію “УПЦ МП” повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор у Каневі Черкаської області, який є об’єктом культурної спадщини національного значення.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора в середу, 27 березня.

Канівська міська рада надала дозвіл Українській православній церкві Московського патріархату оформити право власності на пам’ятку археології у 2003 році. Це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори в суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору, адже законодавство забороняє відчуження державних пам’яток культурної спадщини, повідомляє Офіс генпрокурора. Суд скасував приватизацію собору.

Орієнтовна вартість будівлі, за даними Офіс генпрокурора, становить понад 8,5 мільйонів гривень.

Довідково

Успенський собор Святого Георгія – стародавній храм часів Київської Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем. Храм зберіг характерні архітектурні елементи того часу.

Будівля зазнала руйнувань у 1240 році під час навали монголо-татар. У 16 столітті його відновили коштом запорозького козацтва, й служили панахиду за страченим у Львові кошовим отаманом Іваном Підковою. Вдруге собор постраждав після нападу турків і кримських татар у 1678 році. Тривалий час будівля була в руїні, на початку 19 століття він здобув свій сучасний вигляд.

Також панахиду в Успенському соборі служили по Тарасові Шевченку. Дві доби там зберігалася домовина з прахом кобзаря, а після служби відправилась на Чернечу Гору.

У часи Другої світової війни, як зазначає Велика українська енциклопедія, радянська влада закрила собор, влаштувавши в ньому склад солі. Службу в храмі відновили у 1941–1961 роках. Згодом у приміщенні собору функціонував Канівський музей народного декоративного мистецтва. Від 1993 року храм передали релігійній громаді.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]