Барометр Ми діємо за найкращими натовськими стандартами, – Стефанішина відповіла на заклики припинити атаки на енергоінфраструктуру рф

Ми діємо за найкращими натовськими стандартами, – Стефанішина відповіла на заклики припинити атаки на енергоінфраструктуру рф

Просмотров: 417
22 Березня 2024, 16:13

Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина відреагувала на статтю про нібито заклики США до України припинити удари по російських НПЗ. Вона заявила, що нафтопереробні заводи на території росії є законними цілями з військового погляду.

Про це Стефанішина сказала на “Київському Безпековому Форумі”, пише Рубрика.

Вона заявила, що українська сторона відповіла на такі заклики “досягненням своїх цілей” і “дуже успішними операціями”, проведеними на території рф.

“Також є заяви й інших офіційних осіб, що це є абсолютно законні цілі з військового погляду. Ми розуміємо заклики американських партнерів. Водночас ми воюємо тими спроможностями, ресурсами та практиками, які наявні у нас сьогодні”, — сказала урядовиця.

Стефанішина розповіла, що у лютому 2022 року, на початку великої війни, говорила зі штаб-квартирою НАТО, щоб вони звернулися до ООН, оскільки ті спроможні “закрити небо” над Україною.

“Вони сказали: Ольга, ти ж не розумієш стандартів НАТО. У розумінні НАТО це означає насамперед знищити інфраструктуру на території рф, яка дає можливість бомбити українські міста. Заводи, які роблять ракети. Ми діємо відповідно до найкращих стандартів НАТО”, — сказала віцепрем’єрка.

Про що йдеться?

Видання Financial Times із посиланням на три неназвані джерела повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на російську інфраструктуру, оскільки ці удари можуть підвищити світові ціни на нафту та спровокувати заходи у відповідь.

За даними медіа, Сполучені Штати закликали Україну припинити атаки на російську інфраструктуру, оскільки ці удари можуть підвищити світові ціни на нафту та спровокувати заходи у відповідь.
Неодноразові попередження з Вашингтона були передані високопосадовцям Служби безпеки України та Головного управління розвідки Міноборони України.За словами одного зі співрозмовників FT, Білий дім “дедалі більше розчарований нахабними атаками” українських безпілотників, які уражають нафтопереробні заводи, термінали, депо та сховища по всій західній частині росії.

Це завдає шкоди нафтовидобувним потужностям рф.Вашингтон також нібито стурбований тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об’єктах, то рф може у відповідь “накинутися” на енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід.Йдеться, зокрема, про трубопровід КТК, який транспортує нафту з Казахстану через росію на світовий ринок. Західні компанії, зокрема ExxonMobil і Chevron, використовують трубопровід, який москва ненадовго закрила у 2022 році.

“Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині росії”, — сказав представник Ради національної безпеки США. ЦРУ відмовилося від коментарів. Українські посадовці також не захотіли коментувати це.

Як відзначає FT, росія залишається одним із найважливіших світових експортерів енергії, попри санкції Заходу щодо її нафтогазового сектору. Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15%, що призвело до зростання вартості палива.

Видання зауважує, що занепокоєння США виникли в той момент, коли на Джо Байдена чекає важка боротьба за переобрання. Колишній радник Білого дому Боб Макнеллі заявив:

“Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на бензин в рік виборів”.

В останні тижні Україна посилила дронові атаки на великі російські нафтопереробні заводи, а також термінали, склади і сховища. Колишня аналітикиня ЦРУ Хеліма Крофт нещодавно зазначила, що Україна показала, що може вразити більшу частину інфраструктури нафти в західній частині росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту країни.

Як повідомлялось, у 2024 році відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 регіонах російської федерації. З них значні ушкодження понесли 8 об’єктів.

Що відомо про атаки на нафтобази та нафтозаводи в росії останнього часу

Так вранці 16 березня у Самарській області російської федерації ударні безпілотники атакували одразу два нафтові підприємства: дрони завдали удару по нафтопереробному заводі у Сизрані та Новокуйбишівському НПЗ.

А в ніч на 15 березня українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство “Перший Завод” у Калузькій області рф, що займається переробкою нафти. Це була операція ГУР МО.

Нагадаємо, що у ніч на 13 березня, ударні безпілотники атакували Воронезьку, Курську, Бєлгородську, Брянську, Ленінградську та Липецьку області російської федерації, а також нафтозавод у Рязані, де спалахнула серйозна пожежа.

Варто додати, що Служба безпеки України атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області.

Нагадаємо, в ніч на 12 березня безпілотники завдали удару по території російської федерації: в Орловській та Нижньогородській сталися влучання у нафтобази, де виникли масштабні пожежі; у Підмосков’ї, Курській, Білгородській, Воронезькій та Тульській областях пролунали вибухи.

Також 6 березня внаслідок атаки безпілотників у Воронезькій області російської федерації пролунали вибухи. Також ударні дрони вдарили по склад паливно-мастильних матеріалів у Курській області.

Окрім того, 15 лютого, безпілотники атакували нафтобазу, що знаходиться у Курській області російської федерації: після чого спалахнула пожежа, а в атаці звинуватили Україну.

Варто додати, в ГУР заявили, що подібних атак ударними дронами, як відбулися і вночі 12 березня, можуть зазнавати всі об’єкти, які російська федерація використовує у воєнних цілях.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]