Барометр ЄС запровадить мита на зерно з росії й білорусі, – ЗМІ

ЄС запровадить мита на зерно з росії й білорусі, – ЗМІ

Просмотров: 172
19 Березня 2024, 13:32

Щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени, Євросоюз готується запровадити мита на імпорт зерна з російської федерації та республіки білорусь. Це буде першим обмеженням на російські продовольчі товари з часу повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це стало відомо виданню Financial Times, передає Рубрика.

За словами співрозмовників видання, знайомих з планами, найближчими днями Європейська комісія оголосить про мито в розмірі 95 євро за тонну на зернові з росії та білорусі.

За словами джерел, це призведе до зростання цін щонайменше на 50%, що знищить попит.

Тарифи в розмірі 50% також будуть встановлені на насіння олійних культур і продукти їх переробки.

У 2023 році імпорт з Росії зернових, олійних культур та їхніх похідних сягнув рекордних 4 млн тонн, що становить 1% від загального споживання в ЄС.

Євросоюз виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур на рік і є нетто-експортером перших, тому не має потреби в російському та білоруському імпорті.

Представник ЄС зазначив, що ціни на зернові перебувають на чотирирічному мінімумі, в той час як росія є “дуже конкурентоспроможною на зернових ринках і чинить значний тиск”.

Мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ. Росія може вжити заходи у відповідь, але вона вже заборонила більшу частину імпорту продовольства з ЄС, і багато європейських компаній у цьому секторі пішли з країни за останні роки.

У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

Сейм Польщі 8 березня ухвалив постанову, яка закликає запровадити санкції на імпорт російських і білоруських продуктів харчування.

Проблеми з російським зерном

Литовські фермери на тлі часткової блокади фермерів на польсько-литовському кордоні через українське зерно кажуть, що їх більше турбує імпорт зерна рф.

Латвійський парламент тимчасово заборонив імпорт сільськогосподарської продукції з росії та білорусі щонайменше до липня 2025 року. Але навіть цей крок мало що змінив, кажуть переробники.

Тому Латвія вимагає заборонити експорт російського зерна в ЄС, оскільки вся така продукція може бути замінена товарами з України.

Президент Литви Гітанас Науседа напередодні заявив, що підтримує пропозиції щодо заборони ввезення російського зерна.

Раніше польський прем’єр Дональд Туск пообіцяв звернутися до польського Сейму щодо запровадження санкцій проти російської та білоруської сільгосппродукції.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]