Барометр ТЦК можуть відмовити у відстроченні за наявності дружини з інвалідністю

ТЦК можуть відмовити у відстроченні за наявності дружини з інвалідністю

Просмотров: 309
10 Березня 2024, 13:59

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть відмовляти у відстрочці від мобілізації військовозобов’язаним, які мають дружину з 1 або 2 групою інвалідності, якщо є інші працездатні особи, зобов’язані відповідно до закону їх утримувати.

ТЦК можуть відмовити у відстроченні за наявності дружини з інвалідністю

Про це інтерв’ю “РБК-Україна”  розповіла  юристка Діана Тернова.

Вона розповіла про один із варіантів, коли можуть відмовити чоловікові, у якого дружина з інвалідністю. Таке можливо, якщо подружжя має повнолітніх дітей.

Юрист також пояснила, якщо людина підпадає під деякі категорії, то відстрочення не надається автоматично. Повідомлення про наявність підстав для відстрочення є частиною оновлення даних у ТЦК.

“З огляду на практику бувають нерідкі випадки, коли люди, маючи підстави для відстрочення, все одно захищають Батьківщину, погоджуючись на добровільну мобілізацію. Тому право на відстрочку – це право, проте його необхідно реалізувати”, – пояснила експерт.

Вона наголосила, щоб реалізувати право на відстрочку, треба враховувати кілька важливих моментів. По-перше, необхідно написати заяву, в якій коротко та обґрунтовано викласти обставини з посиланням на закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, та попросити надати відстрочку.

До заяви також слід додати документи, що підтверджують відповідні обставини для відстрочення. А надалі після проходження ВВК – чекати на відповідь про надання відстрочки.

Юрист дала основні поради для оформлення відстрочки:

  • написати обґрунтовану заяву;
  • зібрати та завірити нотаріально всі необхідні документи, що підтверджують право на отримання відстрочки;
  • зареєструвати заяву з документами до ТЦК та СП;
  • не проходити ВВК, доки не зареєструєте заяву з документами.

Отримати відстрочку можна лише на підставі військово-облікового документа. Такими документами зараз є військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Тобто, за приписною чи старою довідкою з військкомату, цього не можна зробити, а треба оновити цей документ.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]