Барометр У Польщі – рекордний експорт у Білорусь. Частина з нього йде в Росію. Що відбувається?

У Польщі – рекордний експорт у Білорусь. Частина з нього йде в Росію. Що відбувається?

Просмотров: 456
7 Березня 2024, 15:33

Республіка Білорусь, яка межує одразу з трьома країнами Європейського Союзу, є важливим “вікном” для росіян, які хочуть отримувати важливі та звичні для себе товари з цивілізованого світу, перебуваючи в державі-спонсорі тероризму.

Раніше ЕП розповідала, як Польща продовжує імпортувати російську та білоруську агропродукцію. А журналіст УП Михайло Ткач показав, як польсько-білоруський кордон повноцінно функціонує, поки міждержавні переходи з Україною блокують польські фермери.

Проте, як виявляється, торгівля між країною-членом блоку НАТО і “воюючими” з альянсом державами полягає не лише в продажі товарів. Поки польський експорт до РФ падає, продаж товарів до Білорусі у 2023 році аномально зріс.

За даними UN Comtrade у 2023 році Польща поставила в Білорусь товарів на 2,9 млрд дол, а в Росію – на 3,7 млрд дол. Якщо у випадку з країною-агресором експорт обвалився одразу після початку великої війни, то обсяги продажу товарів до Білорусі, після незначного просідання на початку 2022 року, поступово зростали і дійшли до рекордного, щонайменше, з 2000 року рівня.

Аналіз торговельних даних свідчить про те, що тоді як Росія залишається “токсичним” партнером у торгівлі навіть для позицій, на які не накладено жодних санкцій, на Білорусь це реноме не поширюється. Навіть якщо з її території так само летять ракети по Україні.

З чого ж складається польський експорт до Білорусі? Передусім, з автівок: їх торік поставили на майже 1 млрд дол – третина від усіх проданих товарів Польщі до цієї країни. На другій позиції знаходиться експорт пластику (217 млн дол), на третій – машинне обладнання (158 млн дол), на четвертій – електроніка (148 млн дол), а на п’ятій – фарби (125 млн дол).

Загалом у першій двадцятці товарів на експорт зустрічається чимало позицій, пов’язаних з виробництвом: промислове обладнання, локомотиви, оптичне приладдя, електроніка. Зокрема, саме їхній експорт до Білорусі зростав протягом минулого року.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]