Барометр Трепова отримала 27 років ув’язнення у справі про загибель воєнкору Владлена Татарського

Трепова отримала 27 років ув’язнення у справі про загибель воєнкору Владлена Татарського

Просмотров: 368
25 Січня 2024, 14:44

2-й Західний окружний військовий суд у Петербурзі ухвалив вирок Дар’ї Трепової, звинуваченої у причетності до вибуху, внаслідок якого загинув «військор» Владлен Татарський. Суд призначив їй 27 років ув’язнення. Прокурор запитував 28 років.

Про це повідомляє BBC .

2 квітня 2023 року Трепова прийшла на «творчий вечір» Татарського, який проходив у Street Food Bar №1 у центрі Петербурга, і подарувала «військорові» його позолочений бюст. За кілька хвилин статуетка вибухнула: Татарський загинув на місці, десятки людей постраждали.

Трепову затримали наступного дня. Її звинуватили у скоєнні теракту (ч. 3 ст. 205 КК РФ), незаконному обігу вибухових пристроїв (ч. 4 ст. 222.1 КК РФ) та підробці документів (ч. 4 ст. 327 КК РФ). Максимальний термін за цими статтями в сукупності становить 30 років позбавлення волі, а звинувачення просило суд засудити дівчину на 28 років.

Суд визнав її винною за всіма трьома статтями.

Трепова визнала провину лише у використанні підроблених документів і наполягає, що вона не мала наміру завдати шкоди Татарському. Вона стверджує, що її підставили, переконавши, що в статуетці захований пристрій, що прослуховує.

У своєму  останньому слові  вона заявила, що їй «дуже боляче і дуже соромно, що [її] довірливість і наївність призвели до таких катастрофічних наслідків», і попросила вибачення у потерпілих та всіх, хто мимоволі виявився залученим до цього злочину.

Слідство стверджує, що вбивство Татарського «ретельно готувалося» в Україні. Його організатором ФСБ назвало громадянина України Юрія Денісова, який у лютому приїжджав до Росії та збирав відомості про Татарського. За версією спецслужби, він за допомогою сервісу доставки передав Трепове погруддя з вибухівкою, а потім полетів до Туреччини.

Звинувачення вважає, що Трепова знала про вміст статуетки. На думку прокурора Надії Тихонової, це підтверджується поведінкою дівчини під час заходу: за словами свідків, вона нервувала, багато жестикулювала, у неї тремтіли ноги.

Крім того, уклала прокурор під час дебатів сторін, на те, що Трепова знала про вибухівку, вказувало її бажання дистанціюватися від Татарського після вручення бюста.

Згідно зі свідченнями свідків, які виступали в суді, статуетку Трепова вручала не особисто — її принесли з гардеробу, після того, як дівчина взяла мікрофон і поставила «військорові» своє запитання.

«Вона [Трепова] розповіла, що навчається у художньому на скульптора, сказала, що у неї є подарунок у гардеробі і що їй не дали його пронести, бо “раптом там бомба”. Усі розсміялися — жарт. Ну Владлен і сказав: “Ну принеси, заразом і перевіримо”», – говорила потерпіла Аліса Смотрова.

Захист Трепової навпаки підкреслював, що той факт, що після вручення статуетки дівчина залишалася в залі, перебуваючи за кілька метрів від Татарського, говорить про те, що вона не підозрювала про небезпеку.

«Вона сама була на місці вибуху. Якби потерпілий Владлен Татарський не заслонив її своєю спиною, вона постраждала б так само, як ті потерпілі, які перебували разом з нею і постраждали дуже сильно», — зазначав адвокат  Данило  Берман.

Сама Трепова у своєму останньому слові заявила, що її «фактично надіслали з бомбою на смерть», і що якби в справі збереглося листування з організаторами, то її судили б зараз «за що завгодно, але не за теракт».

«Я завжди говорила про те, що насильство тільки породжує насильство <…> І тому мені особливо боляче і соромно, що моїми руками вчинили теракт», – сказала дівчина.

Трепова та її захист просили повернути справу на перегляд та виключити з нього звинувачення у скоєнні теракту та незаконному обігу вибухівки.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]