Барометр В Україні хочуть зменшити кількість університетів утричі: немає студентів

В Україні хочуть зменшити кількість університетів утричі: немає студентів

Просмотров: 1917
17 Січня 2024, 08:44

В Україні потрібно зменшити кількість закладів вищої освіти з огляду на падіння кількості випускників шкіл.

Про це заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький заявив в інтерв’ю виданню The Ukrainians .

“Вже зараз розроблено законопроект про передумови модернізації мережі закладів вищої освіти. Насправді це законопроект не лише про зменшення кількості університетів, а й про покращення їхньої якості”, – розповів Вінницький.

Заступник міністра зазначив, що цього року в Україні було близько 360 тис. випускників шкіл, тоді як у 2008 році ця кількість сягала 640 тис.

“Далі подальші прогнози також невтішні. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показники міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року ми матимемо приблизно 300 тисяч випускників – і це цифра , яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій”, – розповів Вінницький.

Водночас, за його словами, у 2008 році функціонувало приблизно 350 навчальних закладів та в середньому на один навчальний заклад припадало 6700 студентів. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилась до 300, але в середньому у кожному з них було лише 3400 студентів.

“Середньої цифри контингенту студентів до закладу станом на 2023 рік ще немає, але можна зрозуміти, що вона ще менша. Враховуючи ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, але це надзвичайно болісний процес”, – додав Вінницький.

За його словами, нині в Україні, окрім 100 приватних установ вищої освіти та 40 комунальних, діє ще близько 170 державних університетів, і це не рахуючи філій, а в результаті реформи має залишитися приблизно 100.

Як повідомлялося, на початку січня Кабінет міністрів схвалив законопроект, який передбачає перерозподіл коштів, які виділяє держава на фінансування безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах (вузах).

Зокрема, замість фінансування повністю безкоштовного навчання для частини студентів держава виділятиме через “Дію” державні гранти, які компенсуватимуть частину вартості навчання на контрактній формі у вищому навчальному закладі (ВНЗ).

За даними МОН, у 2023 році на бакалаврські програми в Україні було зараховано 267 тис. студентів порівняно з 226 тис. у 2022 році. При цьому на бюджетну форму освіти у 2023 році було зараховано 67 тис. студентів, решта вступила на контракт. Із 30,1 тис. осіб, які подали заяви на комп’ютерні науки, бюджетні місця отримали 3,7 тис. осіб.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]