Барометр 69 суддів з Миколаївщини очікують на перевірку Вищої кваліфікаційної комісії

69 суддів з Миколаївщини очікують на перевірку Вищої кваліфікаційної комісії

Просмотров: 434
9 Січня 2024, 16:54

Впродовж чотирьох років Вища кваліфікаційна комісія суддів не перевіряла служителів Феміди на доброчесність та кваліфікованість.

Тільки цього року комісія відновила своє оцінювання. Отримано список суддів, які мають довести, чи можуть вони працювати у суді.

Список суддів місцевих та апеляційних судів України, щодо яких не проведено (не завершено) кваліфікаційного оцінювання. Цей список стане у пригоді тим, хто цікавиться роботою судової системи України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) оцінює служителів Феміди на відповідність посадам, які вони обіймають. Ця комісія веде облік суддів, проводить їхнє кваліфікаційне оцінювання, переводить з одних судів до інших, відбирає кандидатів на посади тощо.

Члени ВККС проводять співбесіду в прямому ефірі: запитують суддів про їхню практику, походження майна, статки родичів, декларації, поїздки до Росії під час війни тощо. Загалом кандидата оцінюють за затвердженими критеріями. Після співбесіди колегія вирішує, чи відповідає суддя посаді.

Свій висновок ВККС відправляє до Вищої ради правосуддя, яка остаточно вирішує, чи залишиться служитель Феміди в суді. Після підтвердження кваліфікації суддя, безстроково призначений на посаду, повертається до робити. Якщо строк посадових обов’язків у служителя Феміди закінчився, то указ про його призначення підписує президент України.

У 2019 році ВККС заявила про припинення повноважень у тодішньому складі та припинила кваліфікаційне оцінювання суддів на чотири роки. Тоді Верховна рада розформувала комісію через невдале оцінювання служителів Феміди попереднім складом.

Робота ВККС, як і Вищої ради правосуддя, що призначає членів ВККС, — один з семи кроків, які Єврокомісія рекомендувала виконати Україні для початку переговорів про вступ до ЄС. Вища рада правосуддя з 1 листопада 2023 року відновила розподіл між членами Ради скарг щодо дисциплінарного проступку судді та скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.

Джерело: Слідство.Інфо

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]