Барометр Голова комітету Ради назвала головні корупційні проблеми законопроєкту про мобілізацію

Голова комітету Ради назвала головні корупційні проблеми законопроєкту про мобілізацію

Просмотров: 295
9 Січня 2024, 13:31

За словами народної депутатки Анастасії Радіної, очолюваний нею комітет з питань антикорупційної політики виявив низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків у новому законопроєкті про мобілізацію.

Про це Радіна написала у своєму Facebook у понеділок, 8 січня.

За її словами, для уникнення корупційних ризиків, у законопроєкті потрібно вдосконалити наступні питання:

  • Відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов’язку «забезпечити прибуття» військовозобов’язаних у військкоматі. Як наголошує, Радіна, органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати транспорт, але не мають права використовувати примус. Обов’язок забезпечити прибуття без уточнення способу, у який це має відбуватися, за словами нардепки, може «породжувати свавілля»;
  • Чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо. За словами Радіної, керівники Територіальних комісій не повинні мати можливість внести когось до реєстру наступного дня після неприбуття, оскільки це може статися з поважних причин, або «не помічати» когось місяцями. Як наголошує голова комітету, обмеження прав може застосовуватися лише після притягнення особи до відповідальності за порушення обов’язку з’явитися на виклик;
  • Прибрати право районних та міських комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу. Радіна наголосила, що не варто плутати цей вид служби із мобілізацією.

За словами Радіної, також потрібно доопрацювати подолання корупції у ВЛК та медико-соціальних експертних комісіях, процедури підтвердження обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації.

«Рішення комітету НЕ означає, що члени комітету виступають проти удосконалення процедури мобілізації. Навпаки. Мобілізація має бути справедлива, передбачувана — і без корупційних дірок», — наголосила голова комітету.

25 грудня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про зміни до законів про мобілізацію, облік, військову службу від уряду. Передбачаються комплексні зміни щодо правил військового обліку, вручення повісток, проходження ВЛК, відстрочки, мобілізації, військової служби та звільнення.

Проєкт пропонує, зокрема, змінити призовний вік з 27 до 25 років, скасувати строкову службу, дозволити надсилати повістки про виклик до ТЦК і СП через електронний кабінет або на електронну пошту тощо.

У Верховній Раді прокоментували ідею бронювання від мобілізації за великі податки

Голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев заявив, що ідея бронювання працівників від мобілізації за умови сплати ними щонайменше 6 тисяч гривень на місяць податків має дискримінаційний характер. Тому навряд чи вона отримає підтримку.

«Такі пропозиції дискредитують одразу за декількома ознаками – професія, територія, ВПО, майновий стан. Це порушує основний принцип, який має бути дотримано в країні, яка воює, – справедливості жертви», – сказав він в інтерв’ю «РБК-Україна».

За його словами, жертвувати здоров’ям, свободою, майном мають однаково, інакше дискредитується сама ідея боротьби та перемоги.

Гетманцев зазначив, що дискусія щодо звільнення від мобілізації за майновим цензом, так званий податок на боягузливість, йде у суспільстві з різним ступенем напруженості з 24 лютого 2022 року.

«Не думаю, що дискусія, яка в черговий раз загострилася, має перспективу», – сказав депутат.

Гетманцев відзначив, що під час війни не платити податки, працювати «в чорну» – це абсолютно аморально.

«З іншого боку, ми розуміємо, що встановлення критеріїв у певних чітких цифрах офіційних зарплат, тим більше, які суттєво перевищують середню по країні – несправедливо. Адже отримання цієї зарплати – не тільки й не так моя воля, скільки умови ринку праці, де, на жаль, поки що попит на роботу перевищує пропозицію. Крім того, ми розуміємо, що рівень зарплат та попит ще менший на прифронтових територіях», – сказав депутат.

Відзначимо, у Раді зареєстрували вже п’ять версій законопроєкту про мобілізацію

Станом на ранок вівторка, 9 грудня, у Верховній Раді зареєстровано вже п’ять версій законопроєкту про мобілізацію, з них один урядовий і чотири альтернативних.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Він зазначив, що строк подачі альтернативних законопроєктів закінчився, тому, напевно, це весь перелік.

«Згідно з регламентом, відсьогодні можна вже починати розглядати закон. Як мінімум, на комітеті», — зауважив нардеп.

Железняк наголосив, що зараз триває закрите обговорення законопроєкту у спікера Ради Руслана Стефанчука з фракціями.

Нардеп нагадав, що на 10:00 призначений комітет з питань оборони, де і буде прийнято рішення по законопроєкту.

Раніше комітет з соціальної політики Верховної Ради одноголосно прийняв рішення рекомендувати оборонному комітету доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]