Барометр Як війна погіршила вміння дітей України читати та рахувати. Дослідження

Як війна погіршила вміння дітей України читати та рахувати. Дослідження

Просмотров: 242
5 Грудня 2023, 13:46

Понад 40% школярів в Україні не мають базового рівня математичної й читацької грамотності.

Дітям з сіл треба на 4-5 років вчитися довше, щоб досягти рівня учнів у містах. Настільки великий розрив між сільськими і міськими школами в Україні.

Це все результати масштабного освітнього дослідження PISA за 2022 рік, яке проводять у школах по всьому світу. Дослідження перевіряє, як 15-річні учні вміють застосовувати на практиці отримані у школах знання.

Результати PISA показали, що за чотири роки навчання в умовах пандемії та війни українські діти стали гірше читати і рахувати.

На фоні погіршення показників українських дітей директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко все ж звертає увагу на умови, в яких діти в Україні писали тест. Це був жовтень 2022 року – дуже екстремальні умови блекауту та ракетних ударів Росії.

“Діти в Україні проходили тест у жовтні 2022 року під час найбільших ракетних обстрілів. Писали тести після кількох годин сидіння в укриттях. Звісно це стрес, важко сфокусуватися і втримати інтерес. Це впливає на концентрацію при читанні, на проведення розрахунків. Хоча показники в Україні значно погіршилися, але вони є кращими, ніж у багатьох країнах світу, де немає війни”, – говорить Тетяна Вакуленко.

Як знають математику?

За даними PISA, 42% українських підлітків не можуть зробити базові розрахунки.

У 2018 році їх було 36%.

Що це означає?

“Такі діти можуть виконувати елементарні арифметичні операції, але не здатні застосовувати їх для розв’язання практичних завдань. Наприклад, прорахувати відсотки по кредитах”, – пояснює, що таке математична грамотність у PISA Тетяна Вакуленко.

Лише 58% українських учнів досягли базового рівня математичної грамотності.

Дослідження показує, що кращі результати з математики мають учні, які свого часу ходили до дитячого садка щонайменше два роки, не пропускали навчання протягом трьох місяців поспіль, а також ті, хто витрачав на виконання домашнього завдання більш ніж годину на день.

Приклади завдань з математики, які виконували учасники PISA: розставити меблі у кав’ярні у залежності від площі приміщення і розміру меблів, порахувати швидкість обертання колеса огляду, визначити зростання рівня викидів CO2 протягом певного часу.

Підпис до фото,Діти в укритті під час повітряної тривоги. Через стреси показники навчання падають

Погано читають?

41% українських дітей віком 15 років не мають базового рівня читацької грамотності.

Чи означає це, що така кількість дітей не вміє читати?

“Ні, – відповідає Тетяна Вакуленко, – Ніхто тут не говорить про швидкість читання. Діти можуть прочитати, але чи добре вони розуміють те, що прочитали? Це означає, що вони не отримують належний обсяг інформації з тексту і не завжди роблять правильні висновки з нього”.

Завдання PISA – це перевірити, чи учні здатні прочитати та зрозуміти великі об’єми текстів, говорять автори дослідження.

За словами Вакуленко, результати нинішнього дослідження свідчать, що 41% школярів в Україні не можуть працювати з великим обсягами текстів, не завжди здатні проаналізувати зміст та структуру тексту. У 2018 році цей показник складав 26%.

Освітні втрати українських учнів у галузі читання можна оцінити майже двома роками навчання. Тобто зараз 15-річним підліткам потрібно вчитися на два роки більше, щоб досягти рівня читання їхніх однолітків у 2018 році.

За результатами PISA 2022, досягли базового рівня читацької грамотності 59% українських учнів.

Лише 30% дітей в Україні мають високий рівень читацької грамотності. Тобто можуть знайти і критично оцінити великі об’єми інформації з текстових і не текстових джерел – графіків чи карт.

А як в інших країнах?

Дослідження PISA дає змогу порівняти системи освіти різних країн світу, адже учні з усього світу виконують одинакові тестові завдання – наприклад, розраховують площу підлоги у кав’ярні, чи втрату води у тілі спортсмена під час бігу у спеку.

Українські 15-річні підлітки знають математику краще і мають вищі показники з читання та у природничо-наукових дисциплінах, ніж їхні однолітки у Грузії, Болгарії, Молдові, Греції, Катарі.

Проте відстають у цьому від польських, естонських та словацьких школярів.

Середній бал з математики в Україні – 441.

Найкращі показники з математики у світі, за даними PISA, мають учні зі Сінгапуру – 575 балів. Далі йдуть Китай – 547, Японія – 536, Південна Корея – 527 та Естонія – 510.

Найгірше знають математику у Гватемалі – 344, у Парагваї – 338, у Камбоджі – 336.

У читанні українські школярі відстають майже на два з половиною роки від своїх однолітків з країн Організації економічного співробітництва і розвитку на навчання. ОЕСР – це 37 країн світу, більшість з яких є країнами з високим доходом громадян. Це більшість держав Європейського Союзу, США, Австралія, Швейцарія, Норвегія, Південна Корея, Японія.

При цьому у світі найкраще діти читають у Сінгапурі – 543 бали, в Ірландії – 516, у Японії – 516 і у Південній Кореї – 515.

В Україні середній бал за читання – 428.

Найгірше у світі читають у Марокко – 339, в Узбекистані – 336, Камбоджі – 329.

Підпис до фото,Тисячі шкіл в Україні зазнали руйнувань через обстріли

Що таке PISA

PISA – це програма міжнародного оцінювання учнів, яке майже 30 років тому започаткувала Організація економічного співробітництва і розвитку.

Оцінювання відповідає на питання, що знають, і що вміють 15-річні підлітки.

PISA не перевіряє, чи засвоїли учні освітню програму, а оцінює, наскільки вони здатні використовувати здобуті знання в реальному житті – порахувати комунальні тарифи, витрати на мобільний зв’язок, витрати матеріалів на ремонт у крамниці.

Тестування майже 4 тисяч учнів з 164 закладів освіти показало, що Україна за чотири роки з часу минулого дослідження пережила масштабні освітні втрати. За стандартами PISA, вони еквівалентні одному року навчання з математики, двом рокам – із читання та пів року навчання з природничо-наукових дисциплін,

Через війну оцінювання проводили лише у 18 регіонах України.

Місто і село

В Україні є величезний розрив між рівнями математичній грамотності учнів, які навчаються в селі та у місті. У великих містах середній бал дітей за математики – 506 балів. У невеликих містах (населення від 15 000 до близько 100 000 жителів) – це 448 бали.

Найгірші результати мають учні, які мешкають у селах. Їхній середній бал з математики становить 414.

В цілому у знаннях з математики різниця між учнями з великих сіл і міст становить понад 4,5 роки навчання.

Різниця в успішності учнів у читанні та у природничо-наукових дисциплінах учнів із сіл та міст подібна.

Наприклад, учні із сільської місцевості відстають від своїх однолітків з великих міст у читанні майже на п’ять років. Середній бал із читання в учнів з великих міст становить 490, а в сільській місцевості 392 бали.

З природничо-наукових дисциплін діти з сільських шкіл відстають майже на чотири роки – середній бал з природничих дисциплін учнів з великих міст становить 508, а учнів із сільської місцевості — 421.

Дівчата краще читають, а хлопці рахують

Освітнє дослідження показало, що хлопці в Україні на 10 балів випереджають дівчат з математики. У читанні, навпаки, дівчата випереджають хлопців на 23 бали. Це означає, що різниця у рівні читання між дівчатами та хлопцями становить понад рік навчання (20 балів у PISA приблизно оцінюють у рік навчання).

У 2018 році дівчата читали краще за хлопців на 34 бали, а рахували гірше на 6 балів. Але з того часу показники погіршилися у всіх.

Чи задоволені життям діти в Україні?

Підпис до фото,38% українських підлітків кажуть, що вони дуже задоволені життям попри всі обставини

Разом з оцінюванням знань з математики 15-річні підлітки в Україні проходили анкетування на різні теми.

14,7% учнів в Україні повідомили, що зазнавали булінгу принаймні кілька разів на місяць. Це менше, ніж у 2018 році, коли про це повідомляли 22,3% підлітків.

38% українських підлітків повідомили, що вони дуже задоволені життям, а 32% — що задоволені. Такі показники є дещо вищими, ніж у середньому по країнах ОЕСР, а також українські підлітки частіше почуваються щасливими, ніж підлітки у Молдові, Польщі, Словаччині та Естонія.

Може здатися, що українські підлітки, попри всі обставини, мають досить високий рівень задоволеності життям, проте, це не так.

У 2018 році задоволеними чи дуже задоволеними життям були 82% українських 15-річних школярі, натомість у 2022 р. таких виявилося вже менше – лише 70%.

Також майже удвічі в Україні збільшилася частка учнів, які дуже незадоволені своїм життям. Дівчата та учні з низьким соціально-економічним статусом частіше кажуть, що вони дуже не задоволені своїм життям.

В Україні більшість учнів (80%) відчувають свою приналежність до закладу освіти й лише незначна частина учнів почувається там самотніми.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]