Барометр На Запорізькій АЕС стався повний блекаут: є загроза ядерній безпеці, — «Енергоатом»

На Запорізькій АЕС стався повний блекаут: є загроза ядерній безпеці, — «Енергоатом»

Просмотров: 388
2 Грудня 2023, 09:49

У пʼятницю, 1 грудня, на окупованій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) відбувся повний блекаут. Ввечері стався обрив лінії електропередачі “Запорізька ТЕС — Феросплавна” напругою 330 кВ, через яку ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми.

На Запорізькій АЕС стався повний блекаут: є загроза ядерній безпеці, — «Енергоатом»

Про це повідомляє Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

За їхніми даними, о 02:31 годині під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію “Запорізька АЕС — Дніпровська” напругою 750 кВ.

“У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів”, — йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що в автоматичному режимі ввімкнулись усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше залишили в роботі.

В “Енергоатомі” заявили, що найбільша загроза безпеці у відповідному стані атомної станції існує на 4 енергоблоці.

За їхніми словами, російські окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані.

“Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану”, — наголосили у пресслужбі.

Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку поновили звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

“Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці”, — зазначили у підприємстві.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]