Барометр Вперше від початку вторгнення: Музей Ханенків відкрив виставку з колекції музею

Вперше від початку вторгнення: Музей Ханенків відкрив виставку з колекції музею

Просмотров: 276
1 Грудня 2023, 12:55

У київському Музеї Ханенків відкрилася виставка “Золотом, кольором, світлом”. Вона присвячена 175-річчю художника Вільгельма Котарбінського.

Це перший проєкт з початку повномасштабного вторгнення, що показує частину колекції музею. 

На виставці експонують станковий живопис та малюнки Вільгельма Котарбінського з музейної збірки. Також покажуть окремі частини декору “Червоної вітальні” музею, 84 поштові картки з приватної колекції Олександра Жуковського та книги з бібліотеки Ханенків.

Відвідати експозицію можна з середи по неділю. Проте окремі роботи та частини декору, створені Котарбінським, у супроводі кураторів можна буде побачити щочетверга. Це пов’язано з безпековими обмеженнями та через пошкодження, які отримав музей 10 жовтня 2022 року.

Вільгельм Котарбінський – польсько-український художник-монументаліст. Брав участь у розписі Володимирського собору. Разом з іншими митцями, зокрема з  Владиславом Галімським, Євгеном Вжещем та Яном Станіславським, заснував Товариство київських художників.

Символіст Котарбінський у своїх творах зображував біблійні та історичні сюжети, побутові сцени, фантастичні та алегоричні образи. 

Він створив оздоблення для зали Музею Ханенків, що має назву “Червона вітальня” – від кольору шпалер у ній.

Його секрет – у різнобічності таланту. Художник універсального обдарування, він створював станкові та монументальні картини, малюнки і навіть стінописи. Його твори – напрочуд різноманітні: побутові сцени, біблійні та історичні сюжети, фантастичні й алегоричні образи. Його замовники – численні колекціонери та можновладці. Його аудиторія – тисячі шанувальників, що збирали й дбайливо зберігали листівки з репродукціями його картин та малюнків“, – зазначили в музеї.

У композиції Червоної вітальні зображені чотири цивілізації стародавнього світу – Індії, Єгипту, Греції та Риму. Декоративний ансамбль цієї зали зберігся майже повністю.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]