Барометр Як не стати жертвою шахраїв та які схеми використовують аферисти

Як не стати жертвою шахраїв та які схеми використовують аферисти

Просмотров: 235
29 Листопада 2023, 15:13

Лише за минулий тиждень до поліції звернулось одинадцять людей, які повідомили, що стали жертвами аферистів.

Десь побачили повідомлення про соцвиплати, перейшли за посиланням та втратили свої заощадження; хтось хотів заробити, а натомість залишився без своїх коштів. Були і випадки “вам телефонуюсь з банку”.

Редакція 0512 поспілкувалась зі старшим інспектором відділу протидії кіберзлочинам в Миколаївській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України — Максимом Гусаром та дізналась, як не потрапити на гачок шахраїв та що робити якщо ви стали жертвою шахрая.

Чим зараз займається кіберполіція?

  • Зараз основна наша робота — це протидія онлайн-шахрайствам. Крім того, ми та працюємо за напрямком протидії злочинами телерадіокомунікаційних мереж — мова йде про розповсюдження протиправного контенту. Ще однією гілкою нашої роботи є кібербезпека і взаємодія з іншими підрозділами правоохоронних органів.

Які види шахрайств стали поширеними під час повномасштабного вторгнення?

Найпоширеніші — це фішинг. Мова йде про телефонні шахрайства — це і обман через винайм житла, і про соціальні виплати. ВПО шукають в оренду житло, а шахраї цим користуються. Викладають оголошення неіснуючого житла з дуже низькими цінами. І таким чином обманюють людей на гроші.

Також поширений вид фішингу — збори на ЗСУ. Шахраї підробляють облікові записи благодійних фондів, змінюють реквізити. Як приклад, шахраї створили фейковий канал “Миколаївського Ванька”, а люди донатили аферистам. Шахрай всього лише змінив реквізити та створив дублікат каналу. Фішинг – ТОП-1 зі звернень.

Крім того, обманюють людей під виглядом додаткового заробітку. Люди зараз шукають як заробити. Шахраї пропонують легку роботу: ставити лайки в Тік Ток чи бронювати готелі. Схема усюди схожа: ти спочатку щось лайкаєш, а потім тобі кажуть викуповувати товари і обіцяють платити відсоток. Людям створюють особистий кабінет, там навіть накопичуються кошти, але насправді це фейковий сайт, який немає відношення до реального заробітку.

Як людям зрозуміти, що має справу з аферистом? Наприклад, людина побачила інформацію по соцвиплатах, як перевірити, що це дійсно правда, а не чергова схема шахраїв.

По виплатах треба моніторити офіційні сайти організацій. Також радимо слідкувати за офіційними сторінками влади: ОВА чи мерія, адже на їхніх сайтах також викладають інформацію про соціальні виплати. Слід перевіряти посилання, за яким переходите. Найголовніше — ніколи не вводити CVV та термін дії, а також не вводити номер телефону.

Є випадки, коли ввели номер картки, це нічого страшного, але є ситуації, коли ще вводять номер телефону. Тоді вже шахраї можуть зателефонувати людині і, під приводом захисту грошей, сказати переказати кошти на нібито спеціальну картку. У цьому випадку спочатку шахраї створили фішингове посилання, отримали необхідну інформацію і потім під приводом телефонного шахрайства виманюють гроші.

Обманювати миколаївців можуть шахраї з різних регіонів та країн?

Важкість таких проваджень у тому, що вони не мають певної прив’язки до регіону. Ми можемо отримати звернення у Миколаєві, а шахраї можуть працювати на окупованій території чи взагалі з росії або за кордону. В останньому випадку, ми маємо дипломатичні угоди з державами і можемо з ними працювати та затримувати людей. Але, поки окуповані території, ми не можемо нічого зробити. По Україні ми передаємо провадження в ту область, де підозрюваний.

Чи отримує людина назад гроші, яку справу вдалось розкрити?

Коли рішення суду набуває законної сили, зловмисника зобов’язують повернути грошові кошти. Також це можливо зробити до рішення суду. Після того, як зареєстровано кримінальне провадження — необхідно звернутись до того поліцейського відділення, де його зареєстрували та отримати витяг з єдиного реєстру досудових розслідувань і звернутись до банку щодо повернення коштів. Є випадки, коли банк встигає повернути гроші.

 Що робити, якщо став жертвою шахрая?

Не чекати і одразу звертатись до правоохоронних органів. Звертатись треба. Є випадки, коли ми самі шукаємо постраждалих. Наприклад, ми встановили картку, куди заходили гроші, а там зі ста незаконних транзакцій до нас звернулось всього десять постраждалих. Тоді ми обдзвонюємо людей по всій Україні та просимо звернутись до поліції.

Також закликаємо зберігати всю наявну інформацію: транзакції, листування, а також зібрати необхідні папери та звернутись до банку.

Які шахрайські схеми розповсюджені для окремих вікових категорій?

Якщо до 30 років українці — проти них шахраї використовуватимуть фішинг і продаж товарів. Останнє, коли, наприклад, в Інстаграмі замовляють сукню або якийсь девайс, платять гроші наперед, і їм просто не відправляють товар. Також молодь потрапляє на гачок шахраїв, які збирають донати під виглядом фейкових зборів. Якщо кажемо про людей похилого віку, то це шахрайства під виглядом соцвиплат, телефоні дзвінки наче від працівників служби безпеки банк та додаткового заробітку.

Як людям захистити себе в інтернеті?

По-перше, це підв’язати паспорт до номера телефона. Це 100%. Тому що тоді дистанційно неможливо відновити ваш номер телефона, а без відновлення номера телефона дуже багато шахрайських схем одразу відпадає моментально. Це і зламування соціальних мереж, зламування месенджерів, отримання доступу до онлайн-банкінгу. Також радимо всюди, де це можливо, поставити двофакторну автентифікацію — онлайн-банкінг, месенджери, будь-який обліковий запис, де можливо це зробити — 100% треба робити. Не треба ставити легкі паролі. Наприклад, не слід для пароля використовувати прізвища і дату народження, а хоча б якісь символи верхнього і нижнього реєстру, тому подібне. Чим складніше паролі, тим важче його підібрати, навіть в автономному режимі.

Як не потрапити на гачок шахраїв ?

Перш за все слід перевіряти інформацію (за номер телефону, за банківськими картками). Замовляти товар в інтернеті лише післяплатою. Якщо це телефонні шахрайства — не піддаватись паніці. Не давати банківські реквізити: номер картки, пароль, CVV та термін дії, адже справжнім працівникам банку ця інформація не потрібна.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]