Барометр Новий підхід до мобілізації: в Міноборони розповіли, як відбувається рекрутинг до ЗСУ

Новий підхід до мобілізації: в Міноборони розповіли, як відбувається рекрутинг до ЗСУ

Просмотров: 278
22 Листопада 2023, 16:14

Рекрутинг до лав Збройних сил України відбуватиметься каскадно. І вже зараз спостерігається тенденція, коли деякі вакансії є більш затребуваними.

Про це розповіла заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова ведучому телемарафону Єдині новини Вадиму Карп’яку.
Рекрутинг як новий підхід до мобілізації

Йдеться про новий підхід, коли люди зможуть мобілізуватися через сайт пошуку роботи.

За словами Калмикової, рекрутинг до лав ЗСУ та інших формувань сектору безпеки та оборони раніше вже застосовувався.

– Наша задача як Міноборони – це розвинути, дати нову можливість людям, які готові йти служити, обрати собі фах… Людина має такий преконтакт, тобто може вдома відкрити ноутбук, подивитися, почитати, усвідомити, подумати. Є люфт часу, можливість самостійного пошуку, – уточнила вона.

Як зазначила заступниця міністра, “це однозначно питання сервісу і питання зрозумілості для людини, куди я йду”.

Калмикова уточнила, що рекрутери виконуватимуть роботу в інтересах армії безкоштовно. Договори з Міноборони вже підписали Work.ua і Lobby X.

На контакт із міністерством вийшли й інші представники ринку працевлаштування. Зараз планується підписання ще однією угоди.

– Кожна компанія має свій сайт, який вони промотують, мають великий досвід. Тому це майданчики, які довели свою ефективність. І абсолютно логічно нам як роботодавцю використовувати доступний додатковий інструмент, – пояснила Калмикова.
Скількох людей планують рекрутувати

У Міністерстві оборони вважають, що новий підхід до мобілізації – рекрутинг “буде йти каскадом”.

– Тобто спочатку люди будуть придивлятися, далі все більше й більше будуть довіряти такому підходу. Таким чином було раніше працевлаштовано в армію декілька тисяч людей. І ми плануємо вийти на такі хороші цифри у співпраці із зовнішніми агентами, – розповіла заступниця міністра.

Відомство також планує розвивати свою внутрішню систему рекрутингу. Зараз відбувається її розробка.
Які вакансії найбільш затребувані

Наталія Калмикова розповіла, що в рамках рекрутингу найбільш затребуваними є вакансії, які пов’язані з IT. Найбільше відгуків від громадян надійшло саме на них.

Але українці також цікавляться посадами штурмовиків у ЗСУ.

– Ми бачимо, що і на вакансії штурмовиків, наприклад, дуже хороші відгуки. Коли на одну посаду штурмовика є десяток відгуків, це дуже хороший показник. Тобто це люди, які розуміють, що вони підуть служити зі зброєю в руках, не сидіти десь там у штабі в тиловій частині. А вони будуть іти на передову, захищати зі зброєю. Вони розуміють і усвідомлюють ризики, – наголосила Калмикова.

Вона уточнила, що такі люди зазвичай хочуть іти в підрозділ, про який чули, який “показує класні результати, робить це медійно”, або в якому служать їхні знайомі.

У межах рекрутингу на вакансії відгукуються не лише чоловіки, а й жінки.

– Сьогодні українська армія, певно, вперше в історії взагалі людства має стільки жінок, які зі зброєю боронять свою країну. Це понад 60 тис. жінок, які є у лавах ЗСУ, понад 40 тис. саме військовослужбовиці. І одномоментно приблизно 5 тис. жінок перебувають саме на передовій і виконують різні види завдань, – розповіла Калмикова.
Як відбувається рекрутинг до ЗСУ

Наталія Калмикова зазначила, що “в армії немає випробувального терміну”. Процедура рекрутингу має декілька етапів:

Людина відгукується на вакансію, яку побачила на сайті пошуку роботи.
У цей момент рекрутер бачить її резюме. Тобто можна вже дивитися, наскільки компетенції людини підходять для вакансії.
Проходить своєрідна співбесіда, “взаємодія між рекрутером і людиною”, за підсумками якою приймається рішення, чи підходить кандидат для посади. Функція рекрутера (компанії з працевлаштування) полягає в тому, щоб “провести цю співбесіду і дійсно дати в підрозділ людину, яка буде на своєму місці”.
Співбесіда може відбуватися не лише очно, а й у дистанційному режимі (по телефону, Zoom, Skype).
В разі ухвалення кандидатури, людина пройде військово-лікарську комісію, військову підготовку і далі вже потрапить у свій підрозділ.

Як пояснила заступниця міністра, зараз існує спеціальний “контракт до завершення особливого періоду”, який зможуть підписувати громадяни в рамках рекрутингу.

Передбачені додаткові соціальні гарантії порівняно з мобілізацією за призовом. Наприклад, виплата при підписанні першого контракту.

Тобто це не просто мобілізація а фактично контрактна служба.

Міноборони готує роз’яснення для громадян із цього приводу.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]