Барометр Рада спростила порядок ввезення в Україну, обліку та розподілу гуманітарної допомоги

Рада спростила порядок ввезення в Україну, обліку та розподілу гуманітарної допомоги

Просмотров: 256
8 Листопада 2023, 16:40

Верховна Рада спростила порядок ввезення в Україну, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Це передбачає  законопроект №9111  (про внесення змін до законів “Про гуманітарну допомогу” та “Про благодійну діяльність та благодійні організації”) проголосований загалом на пленарному засіданні 8 листопада.

Парламент закріпив повноваження Кабінету міністрів визнавати товари гуманітарною допомогою за спрощеним порядком, у тому числі – за декларативним принципом. 

Згідно із законопроектом, медичні вироби та ліки, визначені Міністерством охорони здоров’я, будуть визнаватись гумодопомогою за декларативним принципом без вимоги прийняття спеціального рішення уповноваженими державними органами, незалежно від терміну придатності вантажу.

Закон також врегулював питання правового статусу транспортних засобів, які визнаються гуманітарною допомогою. Наразі такі транспортні засоби, що надходять до України під час війни, будуть звільнені від оподаткування. 

Це стосується і автомобілів, призначених для перевезення більше восьми осіб та осіб з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, що передаються установам соціального захисту населення, охорони здоров’я, громадським організаціям осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариству Червоного Хреста України, а також установам , що входять до системи “Інваспорт”.

Передбачається розширення переліку одержувачів та набувачів гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану.

Крім того, законопроект містить положення щодо удосконалення порядку надання гуманітарної допомоги іноземним державам. 

Відповідно до запропонованого порядку, рішення про надання гумдопомоги ухвалює президент України. 

Гуманітарна допомога може надаватися в натуральній або грошовій формі, через надання послуг або виконання робіт, зокрема залучення сил цивільного захисту або служби медицини катастроф. 

При цьому митне оформлення та пропуск товарів як гуманітарної допомоги іншим державам пропонується здійснювати шляхом подання митної декларації за формою єдиного адміністративного документа без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]