Барометр На Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію через спалах гепатиту А

На Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію через спалах гепатиту А

Просмотров: 179
31 Жовтня 2023, 17:03

У Вінницькій області спалах гепатиту А було визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру на регіональному рівні. Посилюються протиепідемічні заходи та вводяться обмеження.

Про це повідомляє  Міністерство охорони здоров’я України .

На засіданні Вінницької обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було ухвалено рішення:

  • про посилення у сфері контролю за збиранням та дезінфекцією громадського транспорту;
  • про тимчасову заборону ярмарків та масових заходів щодо продажу продукції домашнього виробництва;
  • про посилення контролю за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках Вінниці та області;
  • про додаткові перевірки на підприємствах, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами.

Також у Вінниці  триває дистанційне навчання  (у тому числі дошкільне, у спортивних та мистецьких гуртках).

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що джерело інфікування продовжує існувати. Це засвідчує епідеміологічна статистика.

“Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусовано роботу лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах”, – пояснив він.

У лікарнях Вінницької області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей уже виписали, розповів Кузін.

У МОЗ повідомили, що лікарі-епідеміологи обстежують працівників епідемічно небезпечних сфер. Це ринки та підприємства з виробництва продуктів масового споживання, молочної продукції, об’єктів централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом.

“На підставі проведених епідрозслідування визначено щонайменше 4 можливі фактори, що вказують на джерело інфекції. Після докладного аналізу кожен із факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем”, – йдеться у повідомленні.

У регіоні продовжується вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

Крім того, для вакцинації дітей доставлено 1100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву, вакцинації у закритих колективах, розповіли у МОЗ.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]