Барометр Корупція на Південноукраїнській АЕС ціною 89 млн на будівництві цеху

Корупція на Південноукраїнській АЕС ціною 89 млн на будівництві цеху

Просмотров: 10558
24 Жовтня 2023, 16:13

Черговий корупційний скандал сколихнув суспільство України через тендер на ВП Південноукраїнська АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом», де фактично роздерибанили 89 мільйонів гривень коштів державного бюджету.

Про це повідомляє сайт “Наші гроші“.

Так, 17 жовтня 2023 року за результатами тендеру було укладено договір з ТОВ «Альянс» щодо нового будівництва промислової будівлі на проммайданчику ВП ПАЕС.

До весни 2024 року повинні збудувати нову промислову будівлю для розміщення дільниць з виготовлення арматурних канатів і елементів трубопроводів (перша черга). Зокрема йдеться про монтаж залізобетонних конструкцій, металоконструкцій і технологічного обладнання, перевлаштування теплотраси, влаштування зовнішніх мереж, водопостачання, каналізації та укриття, благоустрій. Роботи оплачуватимуть протягом пів року після їхнього виконання.

У відомостях ресурсів на важкі готові бетонні суміші загалом припадає 16 млн грн (тут і далі ціни та суми вказано з ПДВ). При цьому їхні ціни виявились вищими за ринкові ціни.

Наприклад, бетон В30 М400 урахували по 7 220 грн/куб. м. Виробник «Дікергофф Україна» у жовтневому прайс-листі в Миколаєві пропонує його різновиди по 4 176-4 324 грн/куб. м без доставки, що на 40% дешевше.

«Миколаївський завод залізобетонних виробів» у жовтневому прайс-листі пропонує такі бетони по ще нижчих цінах – 3 775-3 923 грн/куб. м без доставки. Це у три рази дешевше.

Якби бетони врахували по ринковій ціні без надбавок, то витратили на 6 млн грн менше, тобто у три рази.

Ще 5 млн грн у кошторисі піде на гарячекатану арматурну сталь. Зокрема сталь періодичного профілю класу А-ІІІ урахували по 56 687-71 087 грн/т. У вересні «Укренерго» оприлюднило ціни будівництва захисту електропідстанцій від «шахедів» по Україні: сталь періодичного профілю класу А-ІІІ була врахована по ціні 36 570 грн/т. Тобто в 1,5-2 раза дешевше. 

Крім того, днями Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області замовила додаткові роботи з ремонту мосту. Там сталь періодичного профілю класу А-ІІІ коштувала 34 779 грн/т з урахуванням доставки. Це також у 1,5-2 раза дешевше.

Прожектори LMP96-52 LED 50w 6500K IP65 7000LM  у кошторисі врахували по 1275 гривень за штуку, тоді як вони продаються по 721 грн.

Підземне укриття атомників на шість осіб коштує 3,72 млн грн.

За проектом, це готова споруда площею 14,44 кв. м. заводського виконання із металу й залізобетону з вентиляцією, двома диванами, двома двоярусними ліжками, шафою, ємністю для води, біотуалетом та електрообігрівачем.

ТОВ «Альянсом» отримала підряд без конкуренції.

На відкриті торги ніхто крім “Альянса” не прийшов, тому що тендерна документація було прописана під них, а саме: для участі треба було мати досвід виконання договору з предметом закупівлі, аналогічним предмету закупівлі за тендерною документацією, працівників і матеріально-технічну базу.

ТОВ «Альянсом» зареєстрована в с. Костянтинівка Южноукраїнської громади. Володіє і керує Мирон Шумик. Головною бухгалтеркою є Оксана Барсук, а підписантками – Ліна Малетич та Людмила Цибак. Фірма є правонаступником ПП «КСГ-Інвест» Сергія Красносельського.

Змова на торгах ВП «Южно-Українська АЕС»

У 2016-2019 роках «Альянс» отримав підрядів переважно в структурі «Енергоатома» на 241 млн грн. У 2019 році АМКУ оштрафував фірму разом із ТОВ «Управління механізованих робіт» за змову на тендерах ВП «Южно-Українська АЕС», заборонивши їм брати участь у торгах протягом трьох років.

У 2021 році вона отримала єдиний неконкурентний підряд ВП «Хмельницька АЕС» на 3 млн грн. ТОВ «Альянс» повернувся на тендери у 2023 році, й відтоді отримав підрядів у структурі «Енергоатома» і в ПрАТ «Укргідроенерго» на 139 млн грн.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]