Барометр Стартувала третя хвиля програми громадянської освіти для молоді UActive

Стартувала третя хвиля програми громадянської освіти для молоді UActive

Просмотров: 281
19 Жовтня 2023, 18:19

Близько 100 учнів та учениць із 10 шкіл Миколаївської області розпочали навчання на третій хвилі програми громадянської освіти для молоді UActive.

Навчання проводять міжнародний благодійний фонд savED та освітня фундація GoGlobal за підтримки міжнародної неурядової організації Spirit of America.

Таким чином, програма UActive діє вже у трьох областях України – Київській, Чернігівській та Миколаївській, і охоплює близько 400 школярів.

Протягом двох місяців учасники та учасниці програми опановуватимуть управління проєктами, підприємливість, дизайн-мислення, основи бюджетування та інші корисні навички, а також знайомитимуться з основами громадянської освіти. Паралельно шкільні команди працюватимуть над реальними проєктами для своїх шкіл і громад разом зі своїми вчителями та досвідченими менторами.

До третьої хвилі UActive також долучаються 5 шкіл зі Сполучених Штатів Америки в межах спеціального компонента Sisters Schools. Старшокласники-учасники UActive обміняються досвідом з однолітками з американських шкіл, отримають зворотний звʼязок щодо своїх проєктів, ознайомляться з культурою учнівського волонтерства у США, практиками фандрейзингу та розробки проєктів.

«Миколаївщина – один з тих регіонів, які найбільше потребують відновлення від наслідків війни, і важливо залучати до цього місцеву активну молодь. Саме тому ми розширили нашу програму UActive на цю область. UActive дає учням потрібні знання та навички, а також дозволяє втілити свої проєкти у власних громадах. Так школярі зможуть стати локальними агентами змін і творити середовище, в якому вони самі хочуть жити. Спільно з партнерами ми робитимемо усе можливе, щоб проєкти, які розроблятимуть школярі під час програми, якнайшвидше були втілені в життя», – зазначила Анна Новосад, співзасновниця фонду savED, міністерка освіти і науки України 2019-2020 рр.

У третій хвилі програми беруть участь 10 шкіл Миколаївщини:

  • Кам’яномостівський ліцей, селище Кам’яний Міст;
  • Бандурський ліцей, селище Бандурка;
  • Сухоєланецький ліцей, с. Сухий Єланець;
  • Березанський ліцей, смт Березанка;
  • Снігурівський ліцей №3, м. Снігурівка;
  • Галицинівський ліцей, с. Галицинове;
  • Лупарівський ліцей, с. Лупареве;
  • Єланецький ліцей №1, селище Єланець;
  • Центральний ліцей, селище Центральне;
  • Баштанський ліцей №2, м. Баштанка.

Кожну школу представляють по одній команді активних учнів та учениць 8-11 класів. Після навчання команди поборються за гранти під час фінального пітчингу своїх проєктів. Після цього команди будуть втілювати свої проєкти, розроблені під час участі в програмі UActive.

Довідково: UActive – програма громадянської освіти для молоді, яку реалізовують міжнародний благодійний фонд savED та освітня фундація GoGlobal спільно з партнерами в регіонах і громадах, які потребують відновлення після бойових дій або деокупації. Програма дає можливість старшокласникам опанувати корисні навички та реалізувати власні проєкти з розвитку своєї школи та громади. Перша хвиля UActive відбулась у березні-травні 2023 року. Її провели savED та освітня фундація GoGlobal за підтримки міжнародної організації Spirit of America. У першій хвилі програми взяли участь близько 100 учнів із 5 шкіл Чернігівської та Київської областей. В результаті 5 проєктів старшокласників отримали гранти по $5000 на реалізацію ідей для розвитку своїх громад. Два з них вже реалізовано: команда з с. Плоске на Київщині відкрила коворкінг у своїй школі, а команда з Чернігова встановила перший у місті еко-автомат.

Крім того, команда з Катюжанки, яка не виграла грант, залучила фінансування від ІТ-компаній Львова і також реалізовує свій проєкт – STEM-лабораторію з 3D-принтерами. Друга хвиля програми UActive стартувала у серпні 2023 року і є частиною Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», що реалізується Європейським центром ім. Вергеланда та Міністерством освіти й науки України в партнерстві з Благодійною організацією «Центр освітніх ініціатив», Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та міжнародним благодійним фондом savED і фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії. Партнером другої хвилі UActive також є освітня фундація GoGlobal.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]