Барометр 30 тисяч цивільних українців зникли безвісти

30 тисяч цивільних українців зникли безвісти

Просмотров: 458
19 Жовтня 2023, 16:37

Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти нині відомо про 30 тисяч зниклих цивільних українців із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це  розповіла Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Кетрін Бомбергер.

“На цей час це приблизно 30 000 осіб. І це лише цивільні особи. І натепер я не впевнена, кого саме включає ця цифра. Ми намагаємося зрозуміти, що це за цифри і що вони означають”, — сказала Бомбергер.

За її словами, сюди можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім’ями. Це можуть бути люди, які перебувають в ув’язненні без права на спілкування. Це можуть бути люди, які загинули під час бойових дій, але тіла яких не ідентифіковані, і сім’ї не знають, де вони перебувають. Це можуть бути діти, які були незаконно депортовані.

“Сюди можна віднести багато різних обставин, за яких люди зникли безвісти”, — пояснила Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти .
Вона також додала, що ці цифри продовжують зростати.

“До вторгнення вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. І я вперше приїхала сюди в 2014 році, після виявлення масових поховань у Слов’янську. Але ті цифри, хоч і були високими, не були такими високими, як сьогодні. Зараз вони набагато вищі, і їхня кількість продовжує зростати”, — сказала Бомбергер.

За її словами, це справді серйозне занепокоєння. І дуже важливо, щоб держави взяли на себе цю відповідальність відповідно до принципу верховенства права, тому що ці докази мають бути надані міжнародному суду, або суду в Україні, або суду, що діє під універсальною юрисдикцією.

“Тому дуже важливо, щоб усі ці факти були перевірені в рамках судового процесу і щоб ці розслідування проводилися судовими установами”, — сказала Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.
Зниклі безвісти в Україні

Раніше заступник голови МВС Леонід Тимченко в ефірі телемарафону “Єдині новини” розповів, що наразі Міністерство внутрішніх справ має дані про 26 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин. З них 11 тисяч людей — цивільні, близько 15 тисяч — військові. Близько 9 тисяч рідних вже отримали витяги з Єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

5 травня 2023 року тодішній Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко заявляв, що українська влада розшукує понад 7 тисяч людей зниклих безвісти, з них 15% — цивільні.

Станом на кінець травня 2023 року Україні було відомо про приблизно 24 тисячі громадян України, зниклих безвісти під час збройної агресії Росії, повідомляв омбудсмен Дмитро Лубінець.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]