Барометр Удар по селу Гроза: зросла кількість загиблих, ідентифікували 59 тіл

Удар по селу Гроза: зросла кількість загиблих, ідентифікували 59 тіл

Просмотров: 320
12 Жовтня 2023, 13:59

Кількість загиблих внаслідок удару 5 жовтня по селу Гроза Харківської області збільшилася до 56 людей — увечері 11 жовтня в реанімації померла 53-річна жінка. Наразі криміналісти поліції ідентифікували всіх загиблих. Слідчі зараз шукають людей, які надавали інформацію навідникам

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, пише Рубрика.

Нагадаємо, що 5 жовтня приблизно о 13:25 російські військові вдарили по селу Гроза Куп’янського району Харківської області.

За попередніми висновками, окупанти випустили ракету “Іскандер”, яка влучила в кафе-магазин.

Наразі криміналісти поліції ідентифікували всіх загиблих.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, російсько-окупаційні війська влучанням “Іскандеру” вбили 59 людей.

Всі жертви — місцеві мешканці: пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці. Вони загинули цілими родинами у декілька поколінь.

Відомо, що 19 загиблих фахівці ідентифікували за допомогою мобільних ДНК-лабораторій. Шість діб криміналісти поліції цілодобово відбирали зразки у родичів, виводили профілі та шукали збіги фрагментів.

Одного із загиблих — 60-річного чоловіка — криміналісти встановили по двадцяти частинах тіла. Ще двох людей вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей, вилучених із помешкань загиблих, оскільки в них не було родичів прямої лінії для порівняння ДНК-профілів.

“Колосальну та безпрецедентну роботу провели слідчі та криміналісти поліції Харківщини. У тому числі завдяки сучасним мобільним ДНК-лабораторіям. Без них на процес ідентифікації такої кількості тіл та фрагментів пішло б близько року”, — зазначив Клименко.

Як відомо у кафе перебували приблизно 60 людей, у той час там відбувалися поминки місцевого жителя — загиблого військового.

Тоді міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що є підозра, що ракету могли “навести”. За його словами, не виключено, що це міг зробити хтось із місцевих.

Станом на 11 жовтня повідомлялось, що кількість загиблих збільшилася до 55 людей, серед яких — восьмирічний хлопчик. Ідентифікували двох жінок, які були в списку зниклих безвісти, повідомив речник облпрокуратури Дмитро Чубенко.

Крім того, СБУ викрила двох навідників “Іскандера”, якою рф обстріляла село. Ними виявилися два брати, які під час окупації села перейшли на бік ворога і разом із сім’ями перехали до рф.

Наразі правоохоронці встановлюють коло осіб, з якими спілкувалися навідники – брати Володимир та Дмитро Мамон.

“Вони й до цього ракетного удару, у нас є інформація, спілкувалися по каналах зв’язку з місцевими мешканцями. Тому що під час цього ракетного удару вони перебували на території Бєлгородської області”, – сказав керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

За його словами, інформацію щодо місця проведення поминального обіду, а також щодо кількості людей, які будуть на ньому присутні, навідники отримали від місцевих мешканців, або осіб, які на той час перебували в цьому населеному пункті.

Керівник прокуратури додав, що,12 жовтня братам-навідникам заочно повідомили про підозру.

Володимиру Мамону інкримінують держзраду та пособництво в порушенні законів та звичаїв війни, а Дмитра підозрюють у держзраді.

Наразі тривають слідчі дії.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]