Барометр В Україні вперше викривач корупції отримає 13,3 млн винагороди

В Україні вперше викривач корупції отримає 13,3 млн винагороди

Просмотров: 276
2 Жовтня 2023, 17:21

Вищий антикорупційний суд уперше ухвалив рішення про виплату винагороди викривачеві у корупційній справі.

Про це 2 жовтня повідомила  прес-служба ВАКСу.

“Вперше судом прийнято рішення про виплату винагороди викривачеві, яка становитиме 13 млн 299 тисяч 950 грн”, – йдеться у заяві.

Суд не називає імені викривача, але йдеться про Євгена Шевченка.

Зазначається, що 2 жовтня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винності, укладену між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби Миколою Ілляшенком.

Суд визнав його винним у шахрайстві та пропозиції чи наданні неправомірної вигоди. Згідно з угодою, обвинуваченого звільнили від п’яти років ув’язнення та призначили випробувальний термін тривалістю три роки.

Водночас обвинувачений взяв на себе обов’язки співпрацювати в іншому кримінальному провадженні з тяжкого та особливо тяжкого злочину, який розслідується НАБУ, а також забезпечити перерахування 50 млн. гривень на підтримку ЗСУ.

Також суд застосував спецконфіскацію на користь держави у розмірі 6 млн доларів. З них 5 млн. 950 тисяч доларів уже передали на підтримку ЗСУ та ще 50 тисяч доларів перерахують до бюджету згідно з цим вироком.

Про винагороду викривачеві повідомив  і сам Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

“З огляду на те, що викриття злочину відбулося три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то в результаті я маю отримати не 500 тисяч доларів, а “всього” 350 тисяч (13,3 млн гривень), що, звичайно, теж дуже непогано “, – Написав він.

Йдеться про спробу підкупу керівництва САП та НАБУ екс-міністром екології часів Януковича Миколою Злочевським та його спільниками у 2020 році. Тоді повідомлялося про хабар у 6 млн доларів, з яких 5 млн пропонували за закриття справи стосовно власника Burisma Holdings Миколи Злочевського. А ще 1 млн доларів мали піти посереднику, яким, за версією звинувачення, був перший заступник начальника податкової Києва Микола Ілляшенко.

2023 року ВАКС затвердив угоду про визнання винності між прокурором та Злочевським. Його справу прокуратура перекваліфікувала з хабара на м’якше “зловживання впливом”. Екс-міністру присудили штраф до 68 тисяч гривень. При цьому Злочевський пожертвував близько 660 млн. гривень на ЗСУ.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]