Барометр В Україні значно активізувалися шахраї: їх кількість аномальна, зафіксовано антирекорди

В Україні значно активізувалися шахраї: їх кількість аномальна, зафіксовано антирекорди

Просмотров: 254
2 Жовтня 2023, 16:37

Аномальну активність шахраїв зафіксовано в Україні цього року. 2023-го відкрили майже 60 тисяч кримінальних проваджень щодо шахрайства — це максимальна кількість за останні роки.

Про це повідомила платформа відкритих даних Опендатабот.

Однак, попри такий “спалах шахрайства”, лише 14% цих справ доходило до суду — вдвічі менше, ніж 2021 року (30%).

За вісім місяців 2023 року в Україні відкрито 59 605 кримінальних проваджень з шахрайства — стаття 190 Кримінального кодексу України. Це більше, ніж за два попередні роки разом. Зокрема, 2021-го відкрили 23 847 кримінальних справ, а 2022-го — 32 086.

“Цього року кількість нових проваджень зростає місяць до місяця. Якщо на початку року в середньому відкривали 6,7 тисячі нових проваджень проти шахраїв, то вже з травня середня кількість відкритих проваджень у місяць складає 8,2 тисячі”, — йдеться в повідомленні.

Експерти пояснюють таке явище реаліями воєнного стану в Україні, що призводить до активізації шахраїв. Для своєї діяльності зловмисники використовують актуальні теми: пошук житла для переселенців, збір коштів для Збройних сил України та навіть пошук зниклих військових.

Нагадаємо, наприкінці вересня працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції викрили та блокували у Дніпрі роботу потужного шахрайського кол-центру, яку організували місцеві кримінальні авторитети. Їхню діяльність прикривав правоохоронець з керівною посадою.

Аферисти використовували номери телефонів польських операторів та IP-телефонію. Під час дзвінків вони називали себе представниками польських банків і повідомляли потерпілим, що їхня банківська картка заблокована. Під час розмови працівники кол-центру схиляли жертв до встановлення на телефоні спеціального додатка. Завдяки цьому вірусному програмному забезпеченню зловмисники отримували дистанційний доступ до гаджетів і банківських рахунків потерпілих. Таким чином із польських рахунків українських громадян спритники вкрали щонайменше півмільйона гривень.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]