Барометр Незаконні дії Южноукраїнських депутатів з комісії по законності (документ)

Незаконні дії Южноукраїнських депутатів з комісії по законності (документ)

Просмотров: 11960
2 Жовтня 2023, 14:44

Депутати Южноукраїнської міської ради продовжують пробивати дно беззаконня. На цей раз відзначилась депутатська комісія по законності під головуванням Олени Петрини.

В реагування на незаконні дії комісії відреагували на офіційному сайті Южноукраїнської міської ради.

Нажаль, депутати Олена Петрина (партія “ЄС”), Володимир Ясуник (партія “ЄС”), Валерія Хлобистова (партія “Сила людей”) та Андрій Москаленко (“ОПЗЖ”) за підтримки Анжели Савастру та Дмитра Аркатова з ОПЗЖ вчинили незаконні дії.

Незаконні дії комісії по законності

Реагування на засідання постійної депутатської комісії з питань дотримання законності, Протокол №43

29.09.2023 року відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту під головуванням Олени Петрини.

Не відреагувати на те, що відбувалося під назвою законність та дотримання прав людини, на ігнорування здорового глузду та зневажання надій мешканців громади, неможливо.

26.09.2023 депутат Олена Петрина звернулася із проханням скликати позачергову сесію міської ради, мотивувавши необхідністю відреагувати на законопроект, який розглядається Верховною Радою України та звернутися до Президента та Верховної Ради щодо недопущення вилучення коштів із місцевих бюджетів на підтримку ЗСУ (нонсенс!).

Враховуючи відсутність міського голови та виконання його обов’язків секретарем міської ради у відповідності до ст.50 Закону України «Про місцеве самоврядування», а також перебування секретаря міської ради Акуленка О.А. на лікарняному, депутат Олена Петрина вирішила проігнорувати п. 2 ч. 6 ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування», попри відсутність звернення однієї третини депутатів, двотижневого терміну очікування та немотивованої відмови міського голови (або секретаря ради), безпідставно використати засідання постійної депутатської комісії для прийняття незаконних вимог.

29.09.2023 на засіданні постійної депутатської комісії з питань законності, головою комісії Оленою Петриною було озвучено, що всі заходи щодо скликання позачергової сесії вичерпані (про відповідність цих заходів діючому законодавству делікатно замовчано), тому повноваження щодо скликання позачергової сесії комісія перебирає на себе.

З метою виконання цих надзвичайних повноважень постійною депутатською комісією вирішено скликати позачергову 40 сесію міської ради з двома питаннями порядку денного на 03.10.2023 о 14:00. Також надано безліч протокольних доручень посадовим особам виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради: оприлюднити на офіційному сайті проекти рішень «Про звернення депутатів Южноукраїнської міської ради до Президента України та Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів місцевих бюджетів», «Про внесення змін до Регламенту Южноукраїнської міської ради 8 скликання», забезпечити погодження цих проектів рішень відповідними особами, довести до відома кожного депутата рішення постійної комісії та забезпечити проведення пленарного засідання.

Відповідно до п.8 розділу 1 Положення про постійні  комісії Южноукраїнської міської ради VІІІ скликання, комісії діють за дорученням ради або з власної ініціативи. На своїх засіданнях комісії готують та вивчають проекти рішень, проекти програм, бюджету, звітів, вивчають і готують питання місцевого значення, які вносяться на розгляд ради, готують висновки та рекомендації, виступають на  сесіях ради з доповідями і співдоповідями за підсумками вивченого та з’ясованого.

Постійна депутатська комісія з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту відповідно до Додатку 1 зазначеного Положення:

  • готує висновки та рекомендації з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту;
  • контролює виконання програми та рішень ради, а також заходів передбачених іншими програмами та рішеннями ради, з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту;
  • з метою здійснення депутатського контролю, систематично, але не рідше одного разу в рік вивчає та подає за результатами звіт, який включає висновки та рекомендації, щодо покращення функціонування з підзвітних і підконтрольних раді органів, підприємств, установ та організацій з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту;
  • розглядає пропозиції та подає рекомендації щодо призначення та звільнення керівників об’єктів комунальної власності, що перебувають у віданні ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту;
  • погоджує кошториси підпорядкованих раді та її виконавчих органам підрозділів, підприємств, установ та організацій з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту;
  • з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту перевіряє роботу підприємств, установ та організацій розташованих на території ради, подає за результатами перевірки пропозиції на розгляд керівників підприємств, установ і організацій, а в необхідних випадках вносить свої пропозиції на розгляд ради;
  • погоджує проекти рішень ради перед винесенням їх розгляд ради та виконавчого комітету, які готуються службовими та посадовими особами виконавчих органів з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, етики та регламенту;
  • систематично, але не рідше одного разу на квартал, готує на розгляд ради довідкові та інші матеріали про роботу депутатів в раді та її органах, а також про виконання ними рішень, доручень ради;
  • координує роботу з створення органів самоорганізації населення;
  • здійснює моніторинг дотримання регламенту, положень та інших регламентних документів ради та готує відповідні проекти рішень ради, з метою покращення роботи, притягнення порушників до відповідальності;
  • залучає представників правоохоронних органів до спільних напрацювань в охороні громадського порядку, захисті прав громадян;
  • ініціює, проводить або долучається до перевірок забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян в установах та організаціях всіх форм власності;
  • вивчає діяльність правоохоронних органів на території громади, їх посадових осіб, раз на півріччя вносить пропозиції на розгляд ради щодо їх діяльності.

Якщо уважно прочитати Положення про постійні комісії Южноукраїнської міської ради VІІІ скликання, то у повноваженнях цих постійних депутатських комісій відсутня можливість доручати (або змушувати) посадових осіб виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради вчиняти певні дії. З урахуванням прийнятих «доручень» (Протокол №43), комісія по законності примушує посадових осіб до вчинення незаконних дій шляхом надання незаконних протокольних доручень.

Відповідно до п.23 Положення пропозиції і зауваження, висловлені депутатами на засіданні постійної комісії, або передані в письмовій формі головуючому, розглядаються радою чи за її дорученням постійними комісіями ради або надсилаються на розгляд підзвітним і підконтрольним їй органам та посадовим особам, які зобов’язані розглянути ці пропозиції і зауваження у строки, встановлені радою, і про вжиті заходи повідомити депутатові та раді. Мабуть саме тому протокольні доручення із терміном виконання до завершення робочого дня сором’язливо назвали «рекомендаціями», щоб це хоч трохи було схоже на те, чого вимагає закон.

Частиною 11 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування» встановлено, що рекомендації постійних комісій підлягають обов’язковому розгляду органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами, яким вони адресовані. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

Проте розгляд рекомендації і її виконання не є тотожними поняттями, і тиснути на посадових осіб шляхом підміни термінології навряд чи є діянням в рамках закону.

Але, серед всіх рекомендацій питання звернення до Президента України та Верховної Ради України не було основним, це лише привід для перебирання на себе функцій посадової особи органу виконавчої влади і порушення статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування».

Наступною рекомендацією комісії з питань законності, є оприлюднення проектів рішень «Про звіт секретаря Южноукраїнської міської ради Акуленка О.А.», «Про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради Акуленка О.А.», а також оприлюднення псевдо-рішень, прийнятих у поминальній залі ПК «Енергетик» на псевдо-сесії 05.09.2023: «Про звіт секретаря Южноукраїнської міської ради VIII скликання Акуленка О.А.», «Про дострокове припинення повноважень секретаря Южноукраїнської міської ради VIII скликання Акуленка О.А.», «Про обрання секретаря Южноукраїнської міської ради».

Вочевидь, завданням засідання постійної депутатської комісії, яка має своїм обов’язком слідкувати за дотриманням вимог закону, була легітимізація цих псевдо-рішень та сприяння захвату влади депутатами від забороненої партії «ОПЗЖ» та їх сателітами.

Минув майже місяць після ганебного зібрання у ПК «Енергетик», де в поминальній залі було «обрано» Дениса Кравченко секретарем. У вашій паралельній реальності існує викривлене поняття про закон та його виконання посадовими особами. Саме тому пан Денис Кравченко, не дочекавшись своєї «інавгурації» зібрав речі та поїхав у свою військову частину, де він і мав бути вже півтора роки, але по факту (у більшості) перебував у місті Южноукраїнськ.

Нагадаю, згідно статті 19 Конституції України посадові особи органів місцевого самоврядування та депутати міської ради зобов’язані діяти виключно в спосіб та порядку, передбаченому Конституцією України та Законами України.

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що у разі якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій статті 46 цього Закону (міський голова або секретар міської ради), у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради, або у разі якщо такі посади є вакантними, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради виключно у разі немотивованої відмови скликати сесію.

Виключно повноваженнями секретаря міської ради у разі відсутності міського голови відповідно до ст.50 Закону України «Про місцеве самоврядування» є організація підготовки сесії ради, забезпечення оприлюднення проектів рішень ради, скликання сесії ради, ведення сесії ради та підписання рішень ради.

Чи можна вважати звернення депутата Олени Петрини, у кількості одна особа, третиною від депутатського корпусу і триденний строк розгляду звернення такими, що відповідають вимогам ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування» – відповідь очевидна. Ні.

Чи можна взагалі назвати те, що відбувалося 29.09.2023, діями у правовому полі? Відповідь – ні.

Звертаюсь до голови постійної депутатської комісії з законності Олени Петрини.

Пані Олено, Ви правник, адвокат, Вам довіряли мешканці громади як спеціалісту в галузі права і депутату, що весь час стояв на захисті закону. А зараз Ви вводите в оману людей та своїх колег-депутатів, маніпулюючи законодавством задля задоволення особистих потреб тих, хто ніколи не дбав про нашу країну і привів до нас війну (депутатів від забороненої партії ОПЗЖ).

Як досвідчений адвокат, Ви не маєте морального права ігнорувати адвокатську етику і підривати престиж адвокатської професії, викривлюючи та свідомо порушуючи норми закону, примушувати посадових осіб вчиняти незаконні дії.

Щодо нагальністі питання, на яку посилались депутати від «ЄС» та «ОПЗЖ» на засіданні комісії, є маніпуляцією. Верховна Рада не підтримала розгляд законопроекту №10037 «про вилучення коштів ПДФО від військових з місцевих бюджетів на підтримку обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» за скороченою процедурою до другого читання, тому поправки та пропозиції будуть вноситися за звичайною процедурою.

Пропоноване Вами питання не належить до компетенції депутатів Южноукраїнської міської ради. Звернення до Президента та Верховної Ради України від депутатів, обраних від політичних партій «Європейська Солідарність» та забороненої «ОПЗЖ» може бути надіслане у звичайний спосіб.

З огляду на вище зазначене, в черговий раз звертаюсь до Вас про припинення з вашого боку порушення Закону та Конституції України. Повідомляю, що я залишаю за собою право відреагувати на Ваші незаконні діяння.

Заступник міського голови Южноукраїнська, Сергій Горностай

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]