Барометр У Миколаєві заборонили феєрверки та їзду без глушників

У Миколаєві заборонили феєрверки та їзду без глушників

Просмотров: 506
7 Вересня 2023, 18:12

У Миколаєві запровадили додаткові обмеження на час воєнного стану. Зокрема, заборонили запускати феєрверки та їздити на транспортних засобах, які створюють надлишковий рівень шуму.

У Миколаєві заборонили феєрверки та їзду без глушників

Відповідний проєкт рішення було ухвалено депутатами на сесії міськради, яка проходила в онлайн-режимі у четвер, 7 вересня.

– Це рішення вже викликало обговорення у суспільстві, як і заяви деяких людей, що це неможливо виконати. Цей проєкт рішення взято з рішення Сумської міської ради. Ми подивимося, як там це рішення виконується, як працюють відповідні органи, та порівняємо з тим, як вони працюють у місті Миколаєві,  – сказав мер міста Олександр Сєнкевич.

Початковим варіантом проєкту рішення пропонувалося заборонити:

  • експлуатацію, запуск двигунів, рух (переміщення) з працюючим двигуном тощо транспортних засобів типу: автомобіль, мотоцикл, мопед, моторолер, скутер та інші, які використовують у своїй конструкції систему випуску відпрацьованих газів без шумопоглинача або систему прямотоку, або конструктивні особливості системи випуску газів, що утворюють надмірний рівень шуму;
  • проведення мото-, автофестів, влаштування інших видів групової їзди на мотоциклах, скутерах, мопедах, автомобілях;
  • використання будь-яких піротехнічних виробів, феєрверків тощо, які утворюють звуки, схожі на звуки вибухів та/або за світловими ефектами нагадують полум’я (пожежу) чи інакше створюють сприйняття людиною ситуацію загрозливою;
  • під час оголошення сигналу «Повітряна тривога» роботу мотокоса, бензопил, інших інструментів з двигунами внутрішнього згоряння до сигналу «Відбій повітряної тривоги»;
  • трансляцію, відтворення аудіо- та відеопродукції розважального характеру з рівнем шуму, що перевищує встановлені санітарні норми у місцях загального користування, у тому числі, але не виключно, у транспортних засобах, на літніх майданчиках, у закладах ресторанного господарства тощо, а також на територіях (земельних ділянках), які є місцями загального користування.

Депутат від «Пропозиції» Максим Коваленко запропонував виключити з проєкту рішення пункт про заборону використання інструментів з двигунами внутрішнього згоряння під час повітряних тривог.

– Повітряна тривога у нас буває кілька разів на день і триває годинами. А це може зупинити роботу комунальних підприємств, які прибирають, проводять очищення від трави, косять траву, пилять дерева тощо. І, наприклад, генератори, що також мають двигуни внутрішнього згоряння. І вийде, що у нас не буде електрики, люди включатимуть генератори, а це суперечитиме рішенню міської ради, – зауважив депутат.

Щодо заборони на «перегони» містом на мотоциклах зі знятими глушниками, цей пункт він підтримав. І навів у приклад магістральну вулицю Космонавтів, якою щовечора до комендантської години «гасають» байкери, на що від мешканців неодноразово надходили скарги.

Коваленко також зачитав фрагмент рішення однієї з міськрад Сумської області, яка рекомендувала відділенню поліції затримувати такі транспортні засоби з метою їх доставки на спеціальну стоянку. І нарік на те, що в інших областях це працює, а в Миколаївській чомусь ні.

Представник юридичного департаменту міської ради Євген Юзвак зазначив, що проєкт рішення має ознаки регуляторного акту, і потрібно дотримуватись певної процедури під час його ухвалення. Проєкт рішення такої процедури не пройшов, а це може призвести до скасування рішення у судовому порядку.

Депутат від «Пропозиції» Євген Павлович спростував аргументацію начальника патрульної поліції області Віталія Даніли, який у недавньому своєму інтерв’ю заявив, що міськрада не має правових підстав забороняти рух транспортних засобів без глушників, а поліція — притягувати таких водіїв до відповідальності.

– Я вважаю, що ця інформація не відповідає дійсності, оскільки ми маємо профільний закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Є стаття 24, яка прямо визначає, що місцеві ради затверджують правила дотримання тиші у населених пунктах та громадських місцях. Наступний абзац визначає, що органи виконавчої влади місцевого самоврядування забезпечують контроль за дотриманням. Крім того, ми маємо підзаконний нормативно-правовий акт, який визначає рівень шуму. Це наказ Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 463 «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму у приміщеннях житлових та громадських будинків та на території житлової забудови». Там прописані всі норми, яких слід дотримуватись. А якщо ми говоримо про санкції, тобто стаття 182 Кодексу «Про адміністративні правопорушення» – «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші у населених пунктах та громадських місцях». Крім того, всі транспортні засоби проходять техосморт щодо того, чи встановлений глушник. І для нас очевидно, що якщо на мотоциклі чи іншому транспортному засобі є глушник, такий автомобіль є несправним, і у поліцейських є всі підстави для того, щоб як мінімум зупинити такий транспортний засіб, зробити зауваження, застосувати штрафні санкції чи забрати автомобіль або мотоцикл на ескпертизу, – провів свій лікбез для патрульних депутат, який сам є юристом.

Він зазначив, що аналогічні рішення ухвалено в інших містах, пройшли всі процедури, і патрульна поліція не бачить проблем у застосуванні норм до порушників.

У свою чергу голова постійної депутатської комісії з питань ЖКГ Дмитро Іванов пояснив, чим було мотивовано рішення про заборону роботи газонокосарок на час повітряної тривоги.

– Не треба забувати, що йде війна, люди бояться. Немає норми, щоб люди не боялися. І цей захід вживається тільки на час, коли повітряна тривога. Нехай вони їх (газонокосарки) ставлять, нікуди не забирають, але нехай вони мовчать. Тому що люди шукають у небі “шахеди”, люди бояться. Потрібно прийняти це питання, – закликав колег Іванов.

А «слуга народу» Юрій Степанець повідомив, що вже запропонував департаменту ЖКГ розглянути питання встановлення підвищених пішохідних переходів, як це вже роблять у Дніпрі.

– Це вирішує дві проблеми. Перша – перехід дороги для маломобільних груп населення. З іншого боку, це впливає швидкість руху транспортних засобів. Це вирішило б проблему і шуму, і швидкості та кількості ДТП, – сказав Степанець.

У результаті депутати підтримали запровадження нових обмежень, виключивши пункт про інструменти з двигунами.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]