Барометр Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд

Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд

Просмотров: 506
7 Вересня 2023, 16:53

Правоохоронці повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власникові ПрАТ КБ «ПриватБанк» та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд гривень. 

Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд

Про це інформує НАБУ у четвер, 7 вересня.

Антикорупціонери не називають імені кінцевого бенефіціарного власника, але йдеться про Ігоря Коломойського.

За даними слідства, у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської ОДА, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку.

Для цього банк штучно зобов’язали виплатити зазначеній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд гривень на підставі нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

Далі частину суми більш ніж у 446 млн гривень з метою легалізації перерахували на рахунки трьох пов’язаних юросіб під виглядом операцій купівлі-продажу цінних паперів, а згодом – на рахунки ще двох.

«Зрештою, кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПрАТ КБ “ПриватБанк”. Ними він розпорядився на свій розсуд», – йдеться у повідомленні.

Окрім колишнього власника банку, у справі підозрюються:

  • колишній голова правління «ПриватБанку»;
  • заступник керівника напряму – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку (одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з банком);
  • заступник голови правління «ПриватБанку» – директор казначейства;
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства «ПриватБанку»;
  • заступник керівника департаменту обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу «ПриватБанку».

Заступника керівника напряму – директора департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником пов’язаної з «ПриватБанком» компанії-нерезидента, затримали.

Дії осіб кваліфіковані за статтями 191, 209, 366 Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років ув’язнення.

У НАБУ додали, що це вже четвертий епізод у справі щодо заволодіння коштами «ПриватБанку». За трьома попередніми епізодами напередодні обвинувальний акт був направлений до суду.

Корупційні зловживання в банку розслідували різні правоохоронні органи, але з осені 2019 року справа перейшла до детективів НАБУ. У відомстві зазначають, що загальний обсяг матеріалів за всіма епізодами зараз перевищує 2500 томів, а справа є однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]